Langkau ke kandungan utama

Bahasa Thai

Assalamualaikum.

Aku kongsikan serba sedikit mengenai bahasa Thai kat sini:

Bilang:

Satu hingga sepuluh

Sebelas hingga dua puluh

Kiraan 1-10,

Kiraan 11-20

Kiraan 21-30

Kiraan 30-40

Kiraan 40-50

Kiraan 50-60

Kiraan 60-70

Kiraan 70-80

Kiraan 80-90

Kiraan 90- 100

Kiraan 100-110


Dua puluh hingga tiga puluh

Tiga puluh hinggga empat puluh

Empat puluh hingga lima puluh

Lima puluh hingga enam puluh

Enam puluh hingga tujuh puluh

Tujuh puluh hingga lapan puluh

Lapan puluh hingga sembilan puluh

Sembilan puluh hingga seratus




Sapaan


Perkenalan

Pertuturan biasa

Selamat pagi, tengahari, petang dan malam

Aktiviti-mandi

Panggilan Nama dalam Keluarga

P/s: Kalau ada nak aku buat lagi entri pasal bahasa Thai ni, bagitau la =)

Belajar Bahasa Melayu Kelantan


Pengenalan

Kira


Keluarga





Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pos Pakai Flexi Prepaid

Sama2 shared ilmu pengetahuan.haha. Meh nak info sikit Pos pakai flexi prepaid ni. ~ Flexi prepaid ni under Pos Malaysia juga. Tapi slow sikit penghantarannya. Kalu semnanjung ambil masa 3-5 hari. Kalau ke Sabah Sarawak 5-7 hari. ala tunggu lama sikit takpe kan. hihi~ Jimat ke? ye jimat terutamanya untuk penghantaran ke Sabah & Sarawak. Harga sama je semua. (satu malaysia)~ Ada size apa. Size S (500g), M (1kg), L (2kg). Berapa harga (Rujuk details kat gambar).~ Siapa yang hantr parcel tu? Sama je org pos laju yg selalu hantar barang kat rumah korang tu jugak yg hantar. ~ Borang pos dia macam mne. Flexi prepaid takde borang. Alamat semua tulis di flyer. Diingatkan menggunakan pen biasa dan marker permanent shj. Jangan kau cop plk. Hihi~ Kat mana nak beli? kat pejabat pos.~ Pos flexi prepaid ni sama je mcm pos domestik. Cuma flexi ni ada flyer khas. Domestik kena balut sendiri. Klu barang yg berat 2kg tu guna yg ni je senang.~ kat mana nak cek tracking no dia? Sma je macam ko cek po…

Open Tracker