Bahasa Siam: Perkenalan Diri | ! sha my heart

.

Selasa, 21 Jun 2011

Bahasa Siam: Perkenalan Diri

Assalamualaikum...

Mari kita belajar lagi bahasa asing ni.. Sambungan kepada Perkiraan

Bahasa Siam.. Aku belajar dan menguasainya.. Belajar dari media yang ada dan dari kawanku, Afnan.. Terima kasih.

Sabai dee mai? [Sa. bai. di. mai]. = Apa khabar?

Sabai dee [sa. bai. di] = Sihat

Khob khun kah [kob.krun. kah] tapi biasanya diorang sebut kap kun ka. Perhatikan 'krun' diorang sebut 'kun' saja. Sebenarnya orang Siam ni ada pelat jugak. Korang tak percaya? Meh tengok ni..



Arai [a.rai] = Apa. Tapi kalau kat TV, ada jugak yang sebut 'alai'.

Diorang tak pandai nak sebut huruf 'r', aku tahu ni sebab aku nyatakan kepada kawanku yang asalnya dari Thailand. Macam kebanyakannya orang Cina Malaysia bila menyebut perkataan yang ada huruf 'r'. Contohnya, 'berapa', disebut 'belapa'.

Ok, meh kita belajar lagi..

Aha,  terima kasih jugak ada satu lagi.

Kopcai
. [kop.cai] = Terima kasih. Tapi yang ni biasanya cakap dalam suasana tak formal. Kalau formal, kena cakap, kap kun kah, tau.


Kun ce arai? [Kun.ce (cara sebut macam 'cerita').a.rai] = Awak nama apa?

Cara nak jawabnya,

Chan ce Sha [chan.ce (cara sebut macam 'cerita').sha] = Nama saya Sha.


Okay la, setakat ini dulu kunkru (cikgu) Sha ajar bahasa Siam. Sampai jumpa lagi. Jub jub. [cup.cup] = babai. :)

P/s: Teringat masa aku pergi Thailand. Aku cakap Thailand dengan peniaga-peniaga jual barang.. Cakap macam expert padahal tahu sikit-sikit jer.. Wah, dia faham bahasa yang aku cakap. Suka sangat.

Tapi kalau banyak-banyak, aku gunakan English jugak la.. Haha~ Bajet je pandai Siamese..

Korang pandai bahasa apa? Meh, ajar aku pulak..


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





17 ulasan:

sha my heart berkata...

Rasa seronok pula bila dapat berbahasa asing ni.. =)

al_hakim berkata...

wah..kalau lame2 ni boleh jadi org siam je..hehe

sha my heart berkata...

@al_hakim

jadi org Siam? Tak nak la.. Haha~

Nak jadi org Melayu.. =)

sha my heart berkata...

@puteraduyong

kap sawa dee..

a ah kan.. teringat tom yam, my fav food.. Yummy!

Khairil berkata...

wah...pandai cakap siam yer...

nawal addina berkata...

menarik ! :)

sha my heart berkata...

@Khairil

Sikit2 jer Pak cik..

Diary oF Mine berkata...

wah... belajar bahasa baru sonok gak kan.. thank you..> :)

FasiHaH SupiaN berkata...

kalau nombor 4 = se

kalau no 5 = ha

kan??hehehe

agaknye lah kawan ajar, nenek dia siam...

sha my heart berkata...

@nawal addina

tertarik.. haha~

sha my heart berkata...

@Diary oF Mine

Aah.. seronok. tambah ilmu

sha my heart berkata...

@FasiHaH SupiaN

iya.. sila tengok kat sini http://sha-myheart.blogspot.com/2011/06/bahasa-siam-kiraan.html

oo, igt sb nama fasihah ek?

mizmarmalade berkata...

hehe, nice.... tapi 'kap kun kah' tu actually 'khob khun kah' taw... hehe... just a minor mistake di situ, hek3 ^^

sha my heart berkata...

Fara: Khob kun kah, nong..

Kak Sha dah betul kan. Tq ya.

iMBobo berkata...

penting yg asas mcm ni, at least tahu skit2 kn?hehe

sha my heart berkata...

Mr bobo: aha, mmg penting asas. Bljr je la slgi b0leh kan

birthday party berkata...

thx for your lesson :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...