Langkau ke kandungan utama

Bahasa Siam: Perkenalan Diri

Assalamualaikum...

Mari kita belajar lagi bahasa asing ni.. Sambungan kepada Perkiraan

Bahasa Siam.. Aku belajar dan menguasainya.. Belajar dari media yang ada dan dari kawanku, Afnan.. Terima kasih.

Sabai dee mai? [Sa. bai. di. mai]. = Apa khabar?

Sabai dee [sa. bai. di] = Sihat

Khob khun kah [kob.krun. kah] tapi biasanya diorang sebut kap kun ka. Perhatikan 'krun' diorang sebut 'kun' saja. Sebenarnya orang Siam ni ada pelat jugak. Korang tak percaya? Meh tengok ni..



Arai [a.rai] = Apa. Tapi kalau kat TV, ada jugak yang sebut 'alai'.

Diorang tak pandai nak sebut huruf 'r', aku tahu ni sebab aku nyatakan kepada kawanku yang asalnya dari Thailand. Macam kebanyakannya orang Cina Malaysia bila menyebut perkataan yang ada huruf 'r'. Contohnya, 'berapa', disebut 'belapa'.

Ok, meh kita belajar lagi..

Aha,  terima kasih jugak ada satu lagi.

Kopcai
. [kop.cai] = Terima kasih. Tapi yang ni biasanya cakap dalam suasana tak formal. Kalau formal, kena cakap, kap kun kah, tau.


Kun ce arai? [Kun.ce (cara sebut macam 'cerita').a.rai] = Awak nama apa?

Cara nak jawabnya,

Chan ce Sha [chan.ce (cara sebut macam 'cerita').sha] = Nama saya Sha.


Okay la, setakat ini dulu kunkru (cikgu) Sha ajar bahasa Siam. Sampai jumpa lagi. Jub jub. [cup.cup] = babai. :)

P/s: Teringat masa aku pergi Thailand. Aku cakap Thailand dengan peniaga-peniaga jual barang.. Cakap macam expert padahal tahu sikit-sikit jer.. Wah, dia faham bahasa yang aku cakap. Suka sangat.

Tapi kalau banyak-banyak, aku gunakan English jugak la.. Haha~ Bajet je pandai Siamese..

Korang pandai bahasa apa? Meh, ajar aku pulak..


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





17 ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)