Langkau ke kandungan utama

Bahasa Siam: Perkenalan Diri

Assalamualaikum...

Mari kita belajar lagi bahasa asing ni.. Sambungan kepada Perkiraan

Bahasa Siam.. Aku belajar dan menguasainya.. Belajar dari media yang ada dan dari kawanku, Afnan.. Terima kasih.

Sabai dee mai? [Sa. bai. di. mai]. = Apa khabar?

Sabai dee [sa. bai. di] = Sihat

Khob khun kah [kob.krun. kah] tapi biasanya diorang sebut kap kun ka. Perhatikan 'krun' diorang sebut 'kun' saja. Sebenarnya orang Siam ni ada pelat jugak. Korang tak percaya? Meh tengok ni..



Arai [a.rai] = Apa. Tapi kalau kat TV, ada jugak yang sebut 'alai'.

Diorang tak pandai nak sebut huruf 'r', aku tahu ni sebab aku nyatakan kepada kawanku yang asalnya dari Thailand. Macam kebanyakannya orang Cina Malaysia bila menyebut perkataan yang ada huruf 'r'. Contohnya, 'berapa', disebut 'belapa'.

Ok, meh kita belajar lagi..

Aha,  terima kasih jugak ada satu lagi.

Kopcai
. [kop.cai] = Terima kasih. Tapi yang ni biasanya cakap dalam suasana tak formal. Kalau formal, kena cakap, kap kun kah, tau.


Kun ce arai? [Kun.ce (cara sebut macam 'cerita').a.rai] = Awak nama apa?

Cara nak jawabnya,

Chan ce Sha [chan.ce (cara sebut macam 'cerita').sha] = Nama saya Sha.


Okay la, setakat ini dulu kunkru (cikgu) Sha ajar bahasa Siam. Sampai jumpa lagi. Jub jub. [cup.cup] = babai. :)

P/s: Teringat masa aku pergi Thailand. Aku cakap Thailand dengan peniaga-peniaga jual barang.. Cakap macam expert padahal tahu sikit-sikit jer.. Wah, dia faham bahasa yang aku cakap. Suka sangat.

Tapi kalau banyak-banyak, aku gunakan English jugak la.. Haha~ Bajet je pandai Siamese..

Korang pandai bahasa apa? Meh, ajar aku pulak..


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker