Bahasa Siam: Keluarga | ! sha my heart

.

Selasa, 22 Mei 2012

Bahasa Siam: Keluarga


Sawadee kah.
Sabai dee mai? Kun ce arai? Hah, tak tahu? Sila semak entri terdahulu pasal bahasa Thai ye.

Bahasa Siam/Thailand kembali lagi. Lama rasanya tak buat kelas bahasa Thai ini.
Kali ini kita belajar bab saudara-mara pula dalam Thai ye.

Jom belajar dan semak.

Bapa= pho
Emak= mae
Datuk= po
Nenek= ya
Mak saudara= na sau/pa
Bapa saudara= na din/loong
Kakak= phi/phi sau
Abang= phi/phi bao
Adik= nong
Kawan=phean

Apa yang aku faham, phi merujuk kepada kedua-dua jantina yakni mereka yang lebih umur dari kita (abang dan kakak). Kedua-duanya kita panggil phi sahaja.Aku tengok drama dan tanya kawanku yang Melayu Thailand, dia kata okay saja nak panggil phi.
Tetapi apabila aku suarakan kepada kawanku yang mana Siam Malaysia, dia kata sebut phi sau dan phi bao lebih jelas nak panggil kakak atau abang, bukan setakat senior sahaja. =)

Selamat belajar ye, phean.

Kap kun kah.

Boleh masuk dalam halaman Bahasa Thai

42 ulasan:

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

waa..belajar lagi bahasa thai..

suka dgr org ckp bhs thai... cam best je

sha my heart berkata...

cma belajarlah. Sha ada buat kelas thai ni. Rugi kalau tak ada sape nak belajar.

Mira@Mier berkata...

klau tgk dl drama nampak cm susah jer bhasa thai diorg ckp...

:D

Limin berkata...

wahhh... best nya dapat belajar bahasa ni... xD

sha my heart berkata...

Mira: ya ke? Ehehe.
Tp kalau kita dh fhm sikit2 senana ja :-)

sha my heart berkata...

Limin: memang best.. Kalau dpt kuasai, lg best

Harun Ar berkata...

Wuaaa bisa belajar bahasa Thailand di sini.... keren

sha my heart berkata...

harun bisa pak..

outbound malang berkata...

kunjungan gan .,.
bagi" motivasi .,.
sikap yang positif tidak akan berguna tanpa di sertai dengan tindakan yang positif.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

sha my heart berkata...

Outbound: betul. Ilmu tanpa amal, xbguna. terima kasih bg kata2 m0tivasi

cinta siswi berkata...

woooo.. hebat la sis..hehehe.. siswi failed siam..haha

#xpaham cmne nk dftr nuffnang tuh..hee

sha my heart berkata...

siswi, ala biasa2 je ni. Mana ada pandai. Hikhik.

Nuffnang? Senang je. Buka nuffnang.com.my dan daftar kat ruangan blogger, bukan advitisor tau. Kalau xnampak button sign up, maknanya lain kali pulak kena buka. Good luck.

nia marlissa berkata...

terbelit lidah nak mnyebut nye

sha my heart berkata...

nia, hahaha. Meh nk rungkaikan..

Ni kira yg senang la.. Ada lg yg susah nk sebut

Aida Omar berkata...

seronokkan belajar banyak bahasa nie.. masing2 ada keunikkan bahasa sendiri. :) bagus juga kamu shared kan boleh kawan2 turut belajar sama.. hehe

eintan nurfuzie berkata...

sawadikap je tau..ehhehe
Pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en

eintan nurfuzie berkata...

sawadikap je tau..ehhehe
Pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en

sha my heart berkata...

aida ya ada yang sokong saya buat ini. Kalau tak ada sokongan, malas jugak nak kongsikan.

Terima kasih sudi singgah balik ye

ABU berkata...

cener blh bnyak tahu bahasa thai ni... ebat la.. setahu aku belah belah kelantan sempadan thai ramai orng mesia yg pandai cakap thailand kan..

zul berkata...

i luv your blog! if u Love Julie Cookies, Tell about it in Your #blog now and win cash up to rm700!! ;] more info: http://mohdzulkarnain.says.com/recommendations/julies-blog-2

NUR AYNIE berkata...

wahhhh...pasnie leh la blaja thai ngn kak sha..=) sori lama tak singgah cnie..

Camera Digital And Camera Accessories berkata...

Promo Member Alfamart Minimarket Lokal Terbaik Indonesia adalah informasi terhangat dari sebuah perusahaan minimarket Alfamart yang terbaik di Indonesia. Silakan klik link Promo Member Alfamart Minimarket Lokal Terbaik Indonesia di atas untuk membaca review singkat dari Zaenal Abidin Blogs

Maya berkata...

wah...boleh bljar ckp thai ni...hehehe...i follow u,u follow me http://yamarisaikhu.blogspot.com/

Panggil Aku Han berkata...

belit2 nk ckp...huhu
slalu dgr mak han ckp...han je xterer nk ckp bhsa ni...huhu

sha my heart berkata...

Abu: jgn lupa, msia brsempdn dgn thai dgn 4buah ngri. Kedah perlis, perak n kelantan.

sha my heart berkata...

zul main says ya?

sha my heart berkata...

aini boleh2

sha my heart berkata...

maya sila2..
I follow u, u follow me back eh?

sha my heart berkata...

han untung la. Belajar la sikit2

JIE [JW] berkata...

assalamualaikum. nice to know u sist.. salam kenal jg persahabatan.. ^^ . mari kujungi blog sederhana saya dan join di my blog .. http://jhadiwijaya-jhadiwijayablogspotcom.blogspot.com/

JIE [JW] berkata...

assalamualaikum. nice to know u sist.. salam kenal jg persahabatan.. ^^ . mari kujungi blog sederhana saya dan join di my blog .. http://jhadiwijaya-jhadiwijayablogspotcom.blogspot.com/

Miss Etown berkata...

nice entry.. hi im already follow ur blog.. feel free to visit n follow me back. thanks :)

Miss Etown berkata...

nice entry.. hi im already follow ur blog.. feel free to visit n follow me back. thanks :)

man berkata...

sy cha kan..hehehe

mizmarmalade berkata...

Dah lama fara x singgah blog kak sha. Rindu :)
Menarik sgt entri ni kak sha, mudah difahami :)

Maria Menado~ berkata...

wah. boleh buat belaja ni.. student sini ade dari Thailand.. siap chop dia untuk jdi tour guide g chiang mai.. hehe. muslim pulak tu. :)

sha my heart berkata...

jw terima kasih. kalau ada masa, akan brkunjg.

sha my heart berkata...

miss etown kap kun kah. Hehe

sha my heart berkata...

man saya= cha? Xtau plak.
Yg sha tau, saya (llki) = phom.
Saya(prmpn) = na

sha my heart berkata...

fara x apa. Kak sha pn dh lama x up date.
Btw tq. Fara jgk yg ajar kak sha. Kap kun kah nong.

sha my heart berkata...

maria untung lah. Pergi lah jenjalan, tengok negeri orang..

Suryana Ridzuan berkata...

saya nak belajar bahasa thai dgn awak...boleh tolong ajarkan. saya tak paham belajar dlm website..face to face boleh. please...a.s.a.p..

ni emel saya: suryana85@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...