Langkau ke kandungan utama

Bahasa Siam: Keluarga


Sawadee kah.
Sabai dee mai? Kun ce arai? Hah, tak tahu? Sila semak entri terdahulu pasal bahasa Thai ye.

Bahasa Siam/Thailand kembali lagi. Lama rasanya tak buat kelas bahasa Thai ini.
Kali ini kita belajar bab saudara-mara pula dalam Thai ye.

Jom belajar dan semak.

Bapa= pho
Emak= mae
Datuk= po
Nenek= ya
Mak saudara= na sau/pa
Bapa saudara= na din/loong
Kakak= phi/phi sau
Abang= phi/phi bao
Adik= nong
Kawan=phean

Apa yang aku faham, phi merujuk kepada kedua-dua jantina yakni mereka yang lebih umur dari kita (abang dan kakak). Kedua-duanya kita panggil phi sahaja.Aku tengok drama dan tanya kawanku yang Melayu Thailand, dia kata okay saja nak panggil phi.
Tetapi apabila aku suarakan kepada kawanku yang mana Siam Malaysia, dia kata sebut phi sau dan phi bao lebih jelas nak panggil kakak atau abang, bukan setakat senior sahaja. =)

Selamat belajar ye, phean.

Kap kun kah.

Boleh masuk dalam halaman Bahasa Thai
42 ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)