Bahasa Thai; Greeting Selamat Pagi, Tengahari, Petang, Malam | ! sha my heart

.

Rabu, 16 November 2011

Bahasa Thai; Greeting Selamat Pagi, Tengahari, Petang, Malam


Assalamualaikum.
 
Lama tak buat entri Bahasa Siam, kan.
Jom belajar greeting.
selamat pagi : arun sawad
 selamat malam : ratri sawad...
 Kawan Sha cakap, ada selamat pagi dan selamat malam sahaja.
Jadi Sha ambik kesempatan bertanya kepada natif Thai. Jom tengok berbincang di bawah. (motif? Malas nak edit. Haha~)

Ada slamt pg n malam je..tgh hari cuma cakap
เที่ยง je la
Apa tu, bahasa thai, mana sha tau. Sawad ke?

sawad tu macam salam..ton thiang maksud tgh hari

Oo..
Ton thiang bunyinya 'ton tiang' ke 'ton siang'?
Ton thiang
Ok2.. =)=)

selamat petang
Ton bai.

faham in thai?
Ye
Ye..

khob cai ka
Mai pen rai
Apa maksudnya?
Tak apa


Sampai jumpa di lain masa. =)

Boleh lawat page Bahasa Thai kat menu tab atau klik kat sini

Bilang

Sapaan

Perkenalan

Pertuturan biasa

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

19 ulasan:

iz berkata...

dalam bahasa korea ada?hehe

Dayana AZ berkata...

haha menarik2 :) thanks for sharing!

Pendamba Mawar berkata...

susah23

Ana Farhana berkata...

kap kun kap,sawa dikap.. hehehe ^^

YNA berkata...

perghhhhhhh

bolehlah yna berlagak ngn kwn kt ofis sok, ahaha

YNA berkata...

dear, sory lupa nak jawab, huhuhu

bila tgk bhs thai terus teruja, ahaha

yna pergi kat design > template designer > adjust width

ekotla awk nak lebar mana? :)

klu x phm boleh tanya yna balik, its ok dear :)

mizmarmalade berkata...

hehe, nice lah kak Sha... Suke entry ni :)

sis92 berkata...

orait..lidah rasa keras haha

♥ p a a n i ♥ berkata...

wah..mane belajar bhs thai? :)

AcidFlynN Wraith berkata...

Kap kun kappp

sha my heart berkata...

Iz: ada.. tapi tak pakar lagi. Kang diorang (orang natif Korea) tak faham pula. Hehe~
Tengah belajar bahasa Korea juga =)

Lagipun, diorang cakap satu perkataan tu cepat. Er, faham tak?

sha my heart berkata...

Dayana: menarik ke?

Sama =)

sha my heart berkata...

PM: tak susah pun :P

sha my heart berkata...

Ana: pandai ana =)

sha my heart berkata...

Yna: boleh2 =)

ok.. =)

sha my heart berkata...

Fara: marilah belajar bahasa Thai. Kahkah~

sha my heart berkata...

Sis92: tak berbelit pun =)

sha my heart berkata...

paani: saya belajar secara informal, dari mak, radio, kawan-kawan. =)

jangan risau ye, saya tak ajar ajaran sesat. Semuanya sahih =)

sha my heart berkata...

Acid: kap kun ka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...