Langkau ke kandungan utama

Bahasa Siam: Kiraan




Jom belajar bahasa asing. Aku tau la sikit-sikit.

Macam mana aku tau? Rumah aku kan kat Pokok Sena, Kedah. Dekat dengan Naka, kawasan banyak orang Siam. Orang Melayu pun pandai berbahasa Siam. Bila diorang berbual, guna bahasa Siam.
Ni kiraan bahasa siam, aku belajar dari radio, lama dah masa zaman sekolah lagi.

Jom belajar. Tak rugi ambik tau ni =)



1=neng (sebutan nenas)
2= song
3= saam (sebutan cuma sam. Bukan sa am tau)
4= sii (sebutan C tapi kena panjg sikit, dua rakaat. Haha)
5=ha
6= hok
7=chet (sebutan mcm cek duit)
8= pet (sebutan mcm pet binatang bela)
9= kau
10= sip

Itu la dulu, k.

Sambungan:
Kiraan 11-20


Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)