Langkau ke kandungan utama

Bahasa Siam: Kiraan Sebelas hingga Dua Puluh



Lama rasanya aku tak buat entri dalam bahasa Thailand. Ingatkan tiada permintaan, tetapi selalu mendapat trafik dari enjin carian yang ada golongan tertentu yang mahu belajar bahasa Negara Gajah Putih ini.

Jadi, aku gunakan pengetahuan yang ada sedikit sebanyak ini dengan berkongsi dengan anda semua. Semoga bermanfaat.

Kiraan 1-10, boleh rujuk entri ini: Kiraan

11 - sip et 
12 - sip song 
13 - sip saam (sebutan sip sam. Bukan sa-am)
14 - sip sii (sebutan si. Bukan si-E)
15 - sip ha
16 - sip hok 
17 - sip chet 
18 - sip pet 
19 - sip kau 
20 - yi sip


Pergi hafal dulu, nanti Kunkru (cikgu)  Sha myheart akan tanya. Hehe~

Bersambung lagi ya.

Ulasan

  1. Hahaha.. Best belajar.. :)
    Btw, i'm mix malay + thai..

    BalasPadam
  2. belajar benda baru ni.. hehe.. tq.. :D

    BalasPadam
  3. ha..ha.. teringat masa pergi kem dlu.. jenuh nak hafal nombor dlm bhasa ni ...

    BalasPadam
  4. Salam, is dah lama tak praktik bahasa siam hehehee 555 so terima kasih sharing nie yer sha?

    iskandarx.com

    BalasPadam
  5. TQs ng sharing... masa kecik2 dulu pandai ckp siam sbb ada geng, bila geng dh blk siam tak praktik terus lupa.. hehhe...

    Jom usha2 blog saya..

    BalasPadam
  6. terima kasih banyak atas ulasannya dan saya beruntung bisa ada disini

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

”Jom like page fb blog”

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Demam Campak: Tips Cara Nak Ubati

Assalamualaikum...

Kali ini, aku nak berkongsi dengan korang semua mengenai cara penjagaan dan mengubati demam campak.

1. Tempek bedak sejuk, jangan kena hujan (nanti akan tinggalkan parut kekal). Jangan makan kicap,minum air kelapa banya-banyak. Insya-Allah tak teruk sangat. Boleh tengok di sini, Pantang larang orang demam campak dan Menjaga makan orang demam campak

Tapi parut tu mesti ada melainkan kalau kena masa baby mungkin tak nampak parut tu.


2. Pakai calomine lotion.
 Losyen ni sejuk, untuk menghilangkan kegatalan. Losyen ni selalunya doktor akan bagi selepas kita jumpa doktor untuk ambik ubat.

Kalau campak biasa iaitu measles takkan ada parut.Jika kena chicken pox iaitu cengkering - yang macam jerawat tu, barulah ada parut jika masa jerawat campak ni jadi kuping tu kita tanggalkan sendiri.

Open Tracker