Petua Lembutkan Daging Liat dan Keras | ! sha my heart

.

Jumaat, 7 Februari 2014

Petua Lembutkan Daging Liat dan Keras

Daging segar sedia untuk dimasak



Ada orang bertanya kepadaku mahukan petua melembutkan daging yang liat dan keras.

Petua ini diamalkan oleh famili dan orang kampungku:

Rebus daging bersama buah betik. Insya-ALLAH daging akan lembut.

Boleh juga ketika merebus daging, masukkan sudu atau garfu aluminium untuk meningkatkan suhu air agar lebih panas.

Mak aku biasanya masukkan santan dalam rebusan daging. Daging pun enak berlemak.


Petua orang lain pula, ambil daun betik, ramas-ramas sedikit. Bungkus daging dengan daun tersebut selama 30 minit.


Sumber petua lain


Resipi Daging masak merah


Petua Membuat Satay yang Sedap

Cara Mengelak Keracunan Makanan




Selamat merebus daging dan menjamu selera.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...