Assalamualaikum.
Keracunan makanan? Korang pernah terkena tak? Aku pernah. Memang rasa merungut je marahkan peniaga tu. Apa la, nak niaga pun basuh la betul-betul. Teruk aku kena (bajet jer teruk). Rasa dunia berpusing dan bila gerak sikit je, muntah. Gerak badan sikit jer muntah.
Okay, cerita pasal entri pula. Aku terbaca (maksudnya aku malas nak baca. Haha~). Tapi untuk ini, aku memang baca (sebab aku yang tiap sendiri) kerana aku rasa adalah perlu untuk aku selaku perempuan yang selalu ke dapur (Ceh, bajet jer selalu. Haha~) untuk mengetahui dan mengamalkan amalan penyediaan makanan yang sihat. Ianya juga penting kepada kaum ibu dan para suri rumah, juga kepada mereka yang selalu ke dapur untuk penyediaan makanan.
Okay, cerita pasal entri pula. Aku terbaca (maksudnya aku malas nak baca. Haha~). Tapi untuk ini, aku memang baca (sebab aku yang tiap sendiri) kerana aku rasa adalah perlu untuk aku selaku perempuan yang selalu ke dapur (Ceh, bajet jer selalu. Haha~) untuk mengetahui dan mengamalkan amalan penyediaan makanan yang sihat. Ianya juga penting kepada kaum ibu dan para suri rumah, juga kepada mereka yang selalu ke dapur untuk penyediaan makanan.
Jom kita check apa yang perlu untuk dilakukan
1. Membeli
Beli bahan mentah di gerai yang bersih dan mematuhi piawaian kebersihan.
beli bahan mentah yang segar.
1. Membeli
Beli bahan mentah di gerai yang bersih dan mematuhi piawaian kebersihan.
beli bahan mentah yang segar.
· Jangan beli bahan mentah yang ada tanda aneh.
· Jika beli teulr, pastikan kulitnya bersih dari najis. Jika ada kesan najis, bersihkan terlebih dahulu sebelum disimpan. Pastikan juga kulit telur dalam keadaan sempurna dan tidak retak.
· Makanan dalam tin (ayam atau daging) selamat dimakan kerana semuanya diberikan rawatan yang tinggi bagi membunuh bacteria dan virus.
2. Simpan-Pastikan ianya cukup sejuk
· Ayam dan daging perlu disimpan dalam peti dingin beku atau masak segera sebaik tiba di rumah kerana mikro organism yang sedia ada boleh membiak dengan cepat apda suhu bilik.
· Simpan makanan mentah dan yang sudah masak dalam bekas berasingan serta bertutup bagi menghalang jangkitan. Jangan letk makanan mentah dan masak bersebelahan.
· Elak menyah beku ayam pada suhu bilik. Untuk menyah beku, letakkan ayam di bahagian bawah peti sejuk malam sebelumnya. Jika menyahbeku dalam ketukar gelombang mikro, pastikan ayam berkenaan dimasak segera.
3. Kendali
· Elak menyentuh mata, hidung atau mulut ketika menyediakan makanan. Basuh tangan dengan sabun sebelum dan selepas menyediakan makanan.
· Gunakan pisau dan papan pemotong berasingan untuk makanan mentah atau masak. Atau basuh bersih kedua-duanya setiap kali ia digunakan.
· Buang papan pemotong yang sudah lama dan mempunyai banyak kesan hiris kerana di sinilah tempat penyembunyian virus.
· Bilas semua tempat yang digunakan ketika memasak (sinki, papan pemotong, pisau)dengan air panas.
· Cuci tuala dapur dengan 10 peratus bahan peluntur kerana tuala tangan juga boleh menjadi alat penyebar virus.
· Basuh telur setiap kali sebelum masak. Jika kotor basuh sehingga bersih. Islam pun dah ajar. Kalau ada najis, memang tak suci dan tak bersih nak makan.
· Basuh tangan sebelum dan selepas mengendalikan telur kerana kulittelur mungkin tercemar dengan ayam, walaupun ia tampak bersih.
· Jika tangan anda luka, basuh dengan antiseptic dan balut dengan plaster kalis air atau pakai sarung tangan.
4. Memasak
· WHO menyarankan semua ayam dimasak pada suhu 70 darjah Celcius selama 30 minit atau 80 darjah selama beberapa minit. Lebik baik, pastikan ayam benar-benar masak.
· Jika memasak menggunakan ketuhar gelombang mikro, pastikan ayam dimasukkan dalam bekas yang sesuai dan ditutup. Balik-balikkan ayam tersebut.
· Elakkan memasak ayam separa masak (untuk kegunaan kemudian) kerana bakteria dan virus boleh masih membiak dalam keadaan ini.
· Jika dapat, kurangkan memang makanan dengan tangan. Gunakan sudu, senduk atau garfu.
· Jangan sesekali mencelupkan jari ke dalam masakan untuk merasa, sebaliknya gunakan sudu yang bersih.
5. Ketika makan
· Basuh tangan sebelum makan. Walaupun diajar sejak kecil ramai yang masih mengabaikannya.
· Panaskan makanan sebelum makan (atau makan sejurus selepas ia dimasak).
· Panaskan baki makanan sehingga mendidih.
· Elak simpan makanan pada suhu bilik lebih dari dua jam kerana mikro organism mudah membiak.
· Simpan dalam peti sejuk dan jangan biarkan melebihi tiga atau empat hari.
Oo, macam ini rupanya.. Aku kena amalkan ini supaya memperoleh kesihatan yang optimum. Korang pun jom la ubah cara penyediaan makanan ke arah yang lebih bagus dan sihat. U are what u eat.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.
Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.
Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.
tip yang menrik...
BalasPadamtlor ayam dkt psar raya byak taik..
so bsuh btol2 ye..
miahahaha =p
huhu. eden maleh nak panaskan lauk.. haha.. tp da baca ni.. npknye kene lah panaskan lauk klu tak nk kracunan mknn. thanks for sharing :)
BalasPadamuna main makan je ..yelah makan kat luar.. adat hidp student merantau kan ? =(
BalasPadamnice tips..
BalasPadamnak sihat kena disiplin sikit..heee~
Peyan: ye ke? *jarang ke kedai.
BalasPadamBasuh kasi bersih
wahhh dah macam pakar pemakanan pulok.. hee thanks utk info nih.
BalasPadamheheehe erkkk kenyang...
BalasPadamcik: kena buat lagi2 kalau dah terdedah lebih dari 2 jam.
BalasPadam