Langkau ke kandungan utama

Resipi Daging Masak Merah (Stir Fried Beef in Chilli Sauce)




Daging Masak Merah ( Stir Fried Beef in Chilli Sauce)

Ingredients

650 gm of beef
4 cloves of garlic (crushed and chopped)
1 onion (thinly sliced)
1 red chilli (slice the chilli thinly)
2 cm ginger (thinly sliced)
1cm galangal (thinly sliced)
2 tablespoons of oysters sauce
2 tablespoons of chilli sauce
1 teaspoon of sugar
Pinch of salt
1 teaspoon of squid liquid (Nampla Sauce)
1 tablespoon of food colouring (Red)
3 tablespoons of palm oil

Instructions
1) Cut the beef in large cubes and marinate in the food colouring for 10 minutes.
2) Cut the beef in thin slices.
3) Heat the oil and sauté the garlic, chilli, ginger and galangal.
4) Add in the beef slices and stir.
5) Add in oysters sauce, chilli sauce , nampla sauce and stir.
6) Add in salt,sugar and stir.
7) Add in onions and stir.
8) Serve with white rice.


 Dalam Bahasa Melayu:
Daging Masak Merah (Goreng Daging Lembu Sos Cili) dengan Amiza Hazni ©

Bahan-bahan


650 gm daging lembu
4 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1 biji bawang (dihiris nipis)
1 biji cili merah (potong cili nipis)
2 cm halia (dihiris nipis)
1cm lengkuas (dihiris nipis)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu teh gula
Secubit garam
1 sudu teh cecair sotong (Nampla Sos)
1 sudu besar pewarna makanan (Merah)
3 sudu besar minyak sawit

Arahan

1) Potong daging lembu dalam kiub besar dan perap dalam pewarna makanan untuk 10 minit.
2) Potong daging lembu dalam kepingan nipis.
3) Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili, halia dan lengkuas.
4) Masukkan hirisan daging lembu dan kacau.
5) Masukkan tiram sos, sos cili, sos nampla dan kacau.
6) Masukkan garam, gula dan kacau.
7) Masukkan bawang dan kacau.
8) Hidangkan dengan nasi putih.





Sumber

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker