Daging segar sedia untuk dimasak |
Ada orang bertanya kepadaku mahukan petua melembutkan daging yang liat dan keras.
Petua ini diamalkan oleh famili dan orang kampungku:
Rebus daging bersama buah betik. Insya-ALLAH daging akan lembut.
Boleh juga ketika merebus daging, masukkan sudu atau garfu aluminium untuk meningkatkan suhu air agar lebih panas.
Mak aku biasanya masukkan santan dalam rebusan daging. Daging pun enak berlemak.
Petua orang lain pula, ambil daun betik, ramas-ramas sedikit. Bungkus daging dengan daun tersebut selama 30 minit.
Sumber petua lain
Resipi Daging masak merah
Petua Membuat Satay yang Sedap
Cara Mengelak Keracunan Makanan
Selamat merebus daging dan menjamu selera.
Ulasan
Catat Ulasan
Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.