Langkau ke kandungan utama

Check List Perkahwinan

Wedding Checklist

1. Tarikh:

Nikah : Bulan November 2015 (belum tetapkan lagi tarikh)

Resepsi : Bulan Disember 2015

Bertandang: Belum diputuskan bila. Biasanya, nak buat seminggu selepas.

Up date 20 Oktober:
Nikah:  13 November 2015
Resepsi: 22 November 2015
Bertandang: 29 November 2015

2. Theme & concept: 

Nikah : Peach (Baju Melayu sudah beli. Baju Kurung belum beli. Tengah hunting)

Resepsi : Tiffany Blue / Apple Mint satin + Pink (lace) - nak beli di Jakel atau Nagoya
Jakel ada pakej pengantin yang termasuk baju Lelaki dan Perempuan serta lace.

Tukang Jahit: Nak upah adikku, Bibah buat baju kami. Since dia pun ambik upah buat baju pengantin. Raya ni kena bawak balik sebab kalau nak pos, jenuh bayar. Sebab banyak kosnya. Dia pula duduk di Langkawi.

Bertandang : Kelabu. Tema Arab

Baju tema: Sudah beli kain tema berwarna purple pink untuk adik beradik perempuan. RM270 untuk 38.5 meter. Beli di Nagoya. Satu meter RM7. Aku pun turut beli sepasang kain untuk aku, satin hijau.
Baju tema untuk lelaki: t-shirt. Tapi mahal. Kalau sehelai jatuh RM10 didarabkan dengan 30 orang = RM300

Baju batik ibu dan bapa : Belum beli. Tanya ayah nak pakai jubah atau baju kemeja batik. Tanya mak nak pakai jubah atau baju kurung.

Handbag mak:

Up date 20 Oktober:
Nikah: Putih mutiara. White Pearl. Baju Melayu Lelaki beli di Jakel RM120 kalau tak silap, sekali dengan samping. Baju Kurung Perempuan RM70 beli on line, selendang sama warna RM10 sahaja beli di Kenanga Wholesale.

Resepsi: Hijau pudina. Mint. Baju Melayu Lelaki sudah siap. Gaun perempuan sudah beli tapi nak hijau dan merah jambu. Gaun beli RM130 hijau dan hijau lumut, kat Kenanga Wholesale.

Bertandang: Jubah lelaki RM65 beli di Mydin. Baju Kurung Perempuan RM200 beli di Jalan Tar, kedai pakaian Indonesia.

Baju tema untuk perempuan: sudah diserahkan kepada empunya masing-masing.

Baju tema untuk lelaki: tak buat t-shirt sebab mahal. Mereka nak beli sendiri.

Baju Batik untuk ibu dan bapa: mak sarankan supaya pakai baju raya. Mak pakai baju kurung, ayah pakai jubah. Warna ungu.

handbag mak: Adik Bibah sudah belikan. Tapi ingat nak beli lagi. Jenama CR2.


3. Legal documents: 

Kursus kahwin: Bride sudah tapi sudah melebihi 5 tahun. Adakah masih valid (sah) lagi. Kena cari balik kat mana sijil tu, kat kampung.
Groom belum ambil kursus nikah

HIV Test: Not yet

Borang Kebenaran Nikah: Pending

Up date 20 Oktober:

Kursus kahwin: perempuan- minta sijil pada ayah
lelaki- sudah ambil 5 dan 6 September 2015 di Wangsa Maju. Sila periksa sijil ada di mana.

HIV test: sudah buat dan negatif. Yay, boleh kahwin. Hehe. Sila rujuk entri Ujian Saringan HIV untuk perkahwinan

Borang kebenaran nikah: Bride -kena balik hujung minggu ni untuk hantar ke Jabatan Agama bersama wali dan dua orang saksi.
Groom- settle


4. Venue 

Nikah : Masjid di kariah Bride, (Masjid Al-Ihsan, Kg Bukit Larek, Pokok Sena, Kedah)

Resepsi : Rumah, (Lorong Al-Ihsan 3, Kg Bukit Larek, Pokok Sena, Kedah)

Bertandang: Rumah atau dewan Groom yang akan fikirkan nanti

Up date 20 Oktober:
 Bertandang: rumah


5. Catering/Canopy 

Nikah : Masak pakat [PIC Mom]

Resepsi : Masak pakat [PIC Mom]

Bertandang: Katering [PIC Izhar]

Up date 20 Oktober:
checked


6. Pelamin 

Nikah & Resepsi: DIY. Bahan-bahan baru beli sikit-sikit. Bunga.
Kain alas belakang warna putih belum beli.

Langsir dalam rumah utama, ruang tepi rumah dan dalam bilik belum beli. Ingat nak bagi duit pada ayah, ayah yang belikan nanti.


Meja Makan Resepsi: nak minta tolong siapa yang pandai buat? Dik Ta Bedi/ Mak Lang Siti

Meja Makan Bertandang: Izhar uruskan

Up date 20 Oktober:



7. Photographer 

Nikah : Think 1st.

Resepsi : Kena survey dulu. Ambil 'pak cik' Din. Kalau tak ada, minta Abang Syarif bawa balik kamera. Minta cik Ah jadi fotografer.

Bertandang: Izhar uruskan

Up date 20 Oktober: 
Ambil staf Along, anak saudara kepada abang ipar, Abang Syarif. Pakej Nikah, Resepsi dan outdoor RM980.00 sahaja. Harga asalnya RM1,200.00


8. Videographer 

Nikah: Nak ke?

Up date 20 Oktober: 
Tak perlu. Mahal. Tapi best kalau ada, terutamanya masa akad. Nanti nak cuba minta 

9. Wedding outfits 

Baju Family (For Her) 

Keluarga:

Pengapit: Emmy
Pengapit: Hafiz

Pembawa Hantaran (9 orang)
  • Sesiapa yang ikut rombongan nanti




  • Kak Cik
  • Afiqah

Up date 20 Oktober: 
Checked

Baju Family (For Him) 

Keluarga: Done. Diorang nak pakai baju sendiri.

Pengapit:

Pembawa Hantaran (7 orang)

Up date 20 Oktober: 
Checked


Nikah (For Her) 

Baju Kurung: Tengah hunting (mencari) warna peach

Tudung: Trisya Hanie

Veil: Done [Syed. Bjuti Boutique] 

Shoe and sock:

Hand sock:

Accessories: [Trisya Hanie]

Kipas tangan

Bunga tangan: Belum ikat

Inai

Up date 20 Oktober: 
Checked


Nikah (For Him) 

Baju Melayu: Sudah beli

Samping: Done

Shoe and sock: Ask him

Up date 20 Oktober: 
Checked


Resepsi (For Her) 

Dress: Upah Bibah buat

Tudung: Kena cari

Veil: Anis/ Bibah

Shoe and sock: belum DIY

Accessories: mahkota belum beli. Harga dalam anggaran RM20-30

Up date 20 Oktober: 
Dress : Baju Bibah buat.
Beli kat Kenanga Wholesale hijau mint RM 130.00

Resepsi (For Him) 

Baju Melayu: Bibah

Samping: hunting

Shoes: Ask Groom

Up date 20 Oktober: 
Baju Melayu: Kak Sue buat. Sudah siap. RM75.00
Samping: Ada warna peach. Sewa warna pink.
Shoes: ask him

Bertandang: (For Her) 

Dress: Tema Arab. Kelabu.  Ingat nak buat Jubah/Abaya

Tudung: hunting

Hiasan Kepala: Serkup Emas/Rantai Panjang

Rantai Panjang: Hunting

Shoe: Aladin

Accessories: Pending

Up date 20 Oktober: 
Dress: Tema Arab, warna coklat gelap. Beli baju kurung moden di Jalan Tar, RM200.00
Tudung: selendang coklat / hijau / hijau mint beli RM10.00 sehelai x3 = RM30.00.
Hiasan Kepala: Serkup Emas/Rantai Panjang - masih mencari
Rantai Panjang: masih mencari
Shoe: Aladin
Accessories: Pending

Bertandang: (For Him) 

Jubah: Sudah ada. Warna kelabu

Shoe :Capal atau kasut Aladin

Serban: Ask Groom

Accessories: Pedang panjang/kecil

Up date 20 Oktober: 
Jubah: Beli di Mydin RM65.00
Shoe :Capal atau kasut Aladin -masih mencari
Serban: Ask Groom
Accessories: Pedang panjang/kecil -masih mencari

10. Makeup 

Nikah & Resepsi: Ask Muna

Bertandang: Sendiri/Adik-beradik

Contact lens

Krim/foundation

Bedak

Span bedak - dilembabkan untuk muka kekal berbedak walaupun berpeluh

Jarum peniti

Bun ikat rambut

Sikat

Tisu

Gincu

Cermin

Net pencabut bulu

Kerongsang


Up date 20 Oktober: 
Nikah, resepsi dan bertandang: Mak Lang Siti. Muna tak dapat buat sebab tak dapat cuti.
Contact lens utk nikah (warna kelabu). 
Span bedak sudah beli, banyak jenis dan bentuk, beli di Daiso RM5.30.
Jarum peniti sudah beli di Mydin, 3 kotak. Harga tak ingat. Tapi murah sahaja.
Bun ikat rambut sudah beli
Sikat
Tisu 
Gincu
Cermin
Net pencabut bulu
Kerongsang

11. Doorgift 

Nikah & Resepsi: DIY

Up date 20 Oktober:
Mangkuk Ikea letak dalam beg kertas bersama gula-gula dan jeli. Mangkuk Ikea beli masa promosi, RM5.90 untuk 6 pcs x 17 = RM100.30 tapi 102 pcs. Gula-gula dan jeli beli di kedai Pelangi Rainbow.

Mak cakap, 100 pcs beg sudah cukup.

12. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece 

Nikah: Done

Resepsi: Done

Bertandang:Done

Centerpiece

Up date 20 Oktober:
Bunga manggar minta ayah carikan sebab tak jumpa pula yang bercampur warna.

13. Hantaran 

For Her: 
Mas kahwin & Cincin - Done 
Sirih junjung: Consider Done
Telekung + Sejadah: Done 
Kasut: Done 
Jam tangan- Done 
Set penjagaan diri: Done 
Cermin mata-Done

To decorate:

Flower: Kena beli di Mydin/ guna bunga yang dibeli di GM Klang tapi tak cukup. Sikit.
Bekas hantaran: check dulu bekas lama blh guna lagi tak
Alas kain shiffon nipis:


For Him: 
Cincin- Done 
Sirih junjung- Consider done
Kasut- Done 
Jam tangan- Done 
Al-Quran- Done
Set penjagaan diri (Perfume)- pending
Cermin mata-Done 
Coklat dan manisan
Buah -buahan

To decorate:
Flower: Pending
Casing: Pending
Alas (D.I.Y)


14. Cincin kahwin 

For him: Done

For her: Done 


15. Invitation Card 

Resepsi & Bertandang (1000) 

Booking: LH Creative

Design: Done

Printing: Done

Guestlist: 

Nikah & Resepsi (1000): Done

Bertandang (500): Done

Up date 27 Oktober:
Kad untuk kampung, ayah minta Abang At yang buatkan kerana tiada keperluan balik ke kampung. Nanti aku bayar duit kertas dan duit fotostat sahaja.
Sementara kami buat kad di sini. Kad hampir siap tetapi orang yang buat kad tu eksiden pula. Aigooo, cabaran betullah.

16. Cake 

Nikah: Pending

Resepsi: Pending

Bertandang: Pending


17. Jurunikah/Pembaca doa 

Nikah: Jurunikah-Done

Resepsi: Pembaca doa-Pending

Bertandang: Pending


18. Handbouquet 

Nikah & Resepsi: Pending

Bertandang: Pending


19. MC/Kompang/Entertainment 

MC and PA system : To be confirmed

CD of songs: Ask Bibah/Cik Ah


20. Bilik pengantin 

Katil: Done

Paint: Done

Decoration: Nak hias macam mana? Bunga kena ada

Cadar: Mak belikan atau beli Fargarhany RM300


21. Signage 

Resepsi: 20pcs.

Location:

Design: Pending

Printing: Pending

Welcome sign: Pending

Bunga Manggar, span atau buah betik


22. Photobooth 

Accessories: Done

Cutout: Pending

Decoration: Pending


23. Facial/Massage/Inai 

Facial (Aug): Pending

Facial (Sept): Pending

Facial (Oct): Pending

Massage (July): Pending

Massage (Oct): Pending

Gigi: cuci/tampal

Henna: Kena beli yang tiub dan cari pokok inai sape ada

Supplement: VCO/Ladies Collagen, dsb


24. Pakaian untuk di rumah orang tua pasangan

Tuala

Pakaian dalam

toiletaire

kasut -sandal

baju kurung

baju t shirt

seluar panjang / skirt


25. Pakaian melawat saudara-mara selepas kahwin

Baju kurung/ blouse dan skirt

Tudung


26. DIY:

a) Kasut Bride

b) Payung kuning - Daiso

c) Bunga manggar- try tengok kat kedai Kaison, DIY atau Daiso kalau ada. Hehe, ada lah sangat

d) Kad kenduri kahwin - tengah duk design sikit-sikit

CENDERAHATI

c) Kotak door gift -nak letak gula-gula dan sumi. Baru siap 120 box. Nak buat 500-1000 pcs. Jimat, guna kertas kitar semula dan stapple sahaja.

d) Beg kertas (100 pcs) + dolly paper (200 pcs) beli di Mydin. Kena beli lagi. 500-1000 pcs.

e) Makanan ringan - isi dalam plastik - beli di NSK / Mydin

f) Tuala Good Morning  - untuk orang kerja

g) Besen - untuk orang kerja

* kena beli gam tembak


Transportation
Kos untuk pengangkutan
Bas? Kos sewa berapa? Dulu RM3K untuk Kedah-KL. Aigoo..

Penginapan
Kena tempah awal untuk belah lelaki dan belah perempuan


Bunga - untuk pelamin, meja makan dan photo booth



Entri Persediaan Perkahwinan / Majlis Resepsi:







Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker