Langkau ke kandungan utama

"Kakak Nak Sembahyang Ek?"




Assalamualaikum...

Aku ingin kongsikan sebuah cerita kepada korang. Sila baca dengan khusyuk dan tawaduk.

Suatu malam semasa terawih di bulan puasa. Aku keluar sebentar, berehat bersama Kitkat. Eh, mana ada. Keluar sebab natural calls. Natural calls tu apa? Pembuangan sisa toksik dari badan. Faham dah? =)

"Kakak, nak sembahyang, ek?" aku disapa seseorang semasa mahu melangkah masuk ke masjid. Aku tak sedar akan kehadirannya, seorang anak kecil berpakaian baju Melayu berwarna coklat tanah.

"???"
Aku pandang ke hadapan, ya betul tempat ku tuju, masjid, dan kawasan jemaah muslimat. Kenapa adik ni bertanya begitu kepadaku?
Oh, baru teringat, dia anak si pulan si pulan yang kurang cerdik sikit. Rumahnya di depan kampung, rumahku di hujung kampung, jauh jugak. Tak ralat kalau aku lambat pick up siapa dia.

"Kakak masuk kat dalam nak sembahyang ke?" Lamunanku terhenti apabila disergah lembut oleh adik yang berusia 9 tahun tu.

"A-ah.." jawabku lembut persis wanita Melayu terakhir.

Adik tu mengangguk perlahan tanda faham.

"Jom, masuk sembahyang," ajak ku.

Dia menggeleng-gelengkan kepala dan tersenyum. Oh Tuhan, manis dan suci wajahnya. Orang yang tidak suiman tiada dosa, kan? Berseri-seri wajahnya. Sejuk mata memandang.


Kesimpulan atau morl of the story: Marilah sembahyang, menghapuskan dosa kita dan menyerikan wajah. Orang yang kurang suiman dosanya tidak dikira. Kita ni yang normal, pahala dosa dikira tak terlepas walaupun sebesar zarah.


Baca yang berkaitan:
Ko Tak Hafal Ayat Lazim Ke?
Bahaya Kekenyangan di Bulan Puasa
Ijazah Dari Universiti Ramadhan
Kelebihan Ramadhan? Macam Biasa Je. Tak, Lain
Adab Berbuka Puasa
Kata-kata Yang Menarik Sempena Ramadhan


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker