Resipi Kerabu Jantung Pisang Kedah, Mangga Pelam, Ikan Bilis, Kelapa Parut, Kerisik, dan Kunyit Muda
Resipi kerabu jantung pisang Kedah, mangga pelam, ikan bilis, kelapa parut, kerisik dan kunyit muda ini diolah oleh Sha sendiri yang mana sesuai untuk tekak Sha dan suami. Anak-anak tidak makan kerana tidak tahan pedasnya.
Kisahnya, Ahad semalam Sha pergi beli barang-barang dapur basah yang rasa nak tambah. Ikutkan tak tahu juga nak masak apa. Tapi memang nak beli cili padi dan limau nipis, juga serai. Harraz ikut. Hana ada dengan ayahnya. Sekali, depa pun mengekor ke sana juga. Aigooo.
Sha nampak petai. Ambil petai 6 papan. Ternampak jantung pisang. Aha, lama tak makannya. Duk nampak kerabu jantung pisang dengan ikan bilis je ni.
Beli kelapa parut, kunyit muda, ikan bilis, cili padi, limau nipis dan serai. Mangga dah kutip di bawah blok.
Kerisik dah bayar baru teringat. Masuk p cari kerisik pula sementara Harraz tunggu kat depan kedai sebentar.
Resipi Kerabu
setengah jantung pisang saiz sederhana
1 genggam ikan bilis -rendam dan basuh
8 biji cili padi - dihiris nipis
4 ulas bawang merah kecil -dihiris nipis
3 inci halia -dihiris nipis
5 ulas kunyit muda -dihiris nipis
2 batang serai -dihiris nipis
1 genggam kelapa parut
2 sudu besar kerisik
1 biji mangga muda -dihiris memanjang
1 sudu makan gula
secubit garam secukup rasa.
Cara-cara
1. Panaskan air di daam periuk. Bersihkan jantung pisang. Potong nipis-nipis. Cepat-cepat masukkan ke dalam air yang sudah mendidih. Sebabnya tidak mahu jantung pisang berubah warna hitam akibat dari getahnya. 'Udang' jantung pisang, kena buang yang ada bunga-bunga di dalam. Ia punca jantung pisang pahit.
2. Setelah jantung pisang lembut, angkat dan toskan. Sha suka perahkan airnya. Sebab baru sebati dengan kerabu. Jika tidak diperah, rasa air. Juicy.
3. Kesemua bahan bahagi dua bahagian. Ya, semua. 1 bahagian untuk tumbuk. 1 bahagian masukkan terus ke dalam bekas kerabu.
Suami Sha suka kalau semua bahan-bahan hancur. Kalau dia nampak serai dan halia, terus dia tak makan. Bila dah tumbuk sebati, sedap jadinya.
4. Masukkan kesemua bahan yang telah ditumbuk lumat ke dalam bekas kerabu, masukkan gula dan garam. Kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Sha tak masukkan belacan dan limau nipis kerana sudah cukup rasa, kerana masam dari buah mangga dan bawang. Santan juga Sha tak masukkan sebab nak makan lama, elak basi awal jika letak santan.
Sha simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk untuk tahan lama sebab ada masukkan kerisik.
Suami Sha semalam cakap, rasa tak sempat sampai malam ni, sebab sedap sangat. Malam pula, dia tanya mana kerabu, ingat dah habis sebab sedap. Hahaha, lucu pula rasa..
Selamat mencuba!
Terima kasih singgah sini
Ulasan
Catat Ulasan
Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.