Langkau ke kandungan utama

Resipi Kerabu Jantung Pisang Kedah, Mangga Pelam, Ikan Bilis, Kelapa Parut, Kerisik, dan Kunyit Muda

Resipi kerabu jantung pisang Kedah, mangga pelam, ikan bilis, kelapa parut, kerisik dan kunyit muda ini diolah oleh Sha sendiri yang mana sesuai untuk tekak Sha dan suami. Anak-anak tidak makan kerana tidak tahan pedasnya.

Kisahnya, Ahad semalam Sha pergi beli barang-barang dapur basah yang rasa nak tambah. Ikutkan tak tahu juga nak masak apa. Tapi memang nak beli cili padi dan limau nipis, juga serai. Harraz ikut. Hana ada dengan ayahnya. Sekali, depa pun mengekor ke sana juga. Aigooo.

Sha nampak petai. Ambil petai 6 papan. Ternampak jantung pisang. Aha, lama tak makannya. Duk nampak kerabu jantung pisang dengan ikan bilis je ni. 

Beli kelapa parut, kunyit muda, ikan bilis, cili padi, limau nipis dan serai. Mangga dah kutip di bawah blok.
Kerisik dah bayar baru teringat. Masuk p cari kerisik pula sementara Harraz tunggu kat depan kedai sebentar.

Resipi Kerabu 

setengah jantung pisang saiz sederhana
1 genggam ikan bilis -rendam dan basuh
8 biji cili padi - dihiris nipis
4 ulas bawang merah kecil -dihiris nipis
3 inci halia -dihiris nipis
5 ulas kunyit muda -dihiris nipis
2 batang serai -dihiris nipis
1 genggam kelapa parut
2 sudu besar kerisik
1 biji mangga muda -dihiris memanjang

1 sudu makan gula
secubit garam secukup rasa.

Cara-cara

1. Panaskan air di daam periuk. Bersihkan jantung pisang. Potong nipis-nipis. Cepat-cepat masukkan ke dalam air yang sudah mendidih. Sebabnya tidak mahu jantung pisang berubah warna hitam akibat dari getahnya. 'Udang' jantung pisang, kena buang yang ada bunga-bunga di dalam. Ia punca jantung pisang pahit.

2. Setelah jantung pisang lembut, angkat dan toskan. Sha suka perahkan airnya. Sebab baru sebati dengan kerabu. Jika tidak diperah, rasa air. Juicy.

3. Kesemua bahan bahagi dua bahagian. Ya, semua. 1 bahagian untuk tumbuk. 1 bahagian masukkan terus ke dalam bekas kerabu.
Suami Sha suka kalau semua bahan-bahan hancur. Kalau dia nampak serai dan halia, terus dia tak makan. Bila dah tumbuk sebati, sedap jadinya.

4. Masukkan kesemua bahan yang telah ditumbuk lumat ke dalam bekas kerabu, masukkan gula dan garam. Kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.

Sha tak masukkan belacan dan limau nipis kerana sudah cukup rasa, kerana masam dari buah mangga dan bawang. Santan juga Sha tak masukkan sebab nak makan lama, elak basi awal jika letak santan.

Sha simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk untuk tahan lama sebab ada masukkan kerisik.

Suami Sha semalam cakap, rasa tak sempat sampai malam ni, sebab sedap sangat. Malam pula, dia tanya mana kerabu, ingat dah habis sebab sedap. Hahaha, lucu pula rasa..

Selamat mencuba!

 Terima kasih singgah sini

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Air kelapa sangat bagus untuk demam campak Nak jaga pemakanan orang demam campak? Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini. 1. Tidak boleh menggoreng Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Menumis pun tak boleh tau. Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan. 2. Elakkan makanan laut yang gatal Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k. 3. Elakkan yang pedas Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan. Aku ada baca, sup ayam ni bila dibuat sup akan mengeluarkan satu pati yang berkesan khas untuk menyembuhkan demam. Korang letak bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Lagi sedap bawang putih tu, tak dipotong, hanya buang kulit, ba

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.

Tips Pakaian Untuk Konvo

Gambar konvo! =) Assalamualaikum. Apa yang korang perlu ada untuk pakai pakaian konvo? Aku ada sedikit panduan. Top to toe 1. Kasut Lelaki kena pakai kasut kulit (kulit warna gelap –seelok-eloknya warna hitam) Ala, tak mahal pun ada jer yang murah. Perempuan pula kena pakai kasut bertutup, hitam atau warna gelap seakan-akan hitam. Kasut tu mestilah nampak formal. Tak boleh ada lubang-lubang macam kasut Cinderalella. Orang perempuan mesti tau kasut Cinderalela tu macam mana. Kasut Cinderalela tu adalah kasut plastic nipis dan ada lubang-lubang.   Sila beri perhatian, kasut adalah penting. Tak boleh pakai sandal dan selipar. Stoking tak apa, kurang diberi perhatian (bagi perempuan sahaja). Boleh pakai stoking atau tidak. Lelaki kena pakai stoking. Mesti warna gelap, jangan pakai stoking putih pula, sangat pelik. Bagi mereka yang jarang pakai kasut tertutup macam aku ni, boleh juga bawa sandal atau kasut yang selesa untuk digantikan apabila perlu . Ta

Open Tracker