Makanan Malaysia memang sedap-sedap. |
Dah lama Sha nak kongsikan tips petua untuk memasak sedap. Sha pun tak ada lah pandai masak sangat. Masak biasa-biasa sahaja. Tapi bolehlah ada rasa sedap tu. Dapat pujian "sedap" dan 5 bintang dari suami pun dah cukup baik. Lepas tu, suami akan cakap, "Esok awak masak lagi macam ni"
Kira ok la kan..
1. Nasi sedap Wangi Satu Rumah
Kadang beras kita tu tak elok atau rasa tawar sahaja. Aha, nak tambah bagi sedap sikit dan berselera nak makan nasi?
Sha ada petuanya.
2-3 ulas bawang putih - dipotong panjang-panjang
1 inci halia - dimayang
1 helai daun pandan - disimpul
Basuh, toskan beras dan letak air macam biasa. Kemudian masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk. Tak perlu kacau. Masak nasi seperti biasa. Nanti, nasi akan harum semerbak. Pasti ada yang akan bertanya masak apa wangi sangat ni.
2. Telur Dadar Sedap Nak Mati
Telur dadar, ada je yang sedap. ada yang tak berapa nak sedap. Tapi kalau nak tau resipi telur dadar sedap nak mati boleh baca kat bawah.
1. Asingkan telur putih dan telur kuning ke dalam bekas yang berasingan.
2. Dalam telur putih. buangkan telur yang agak keras sikit. Itu yang membuatkan telur hanyir.
3. Blend / putar guna mesin telur putih sehingga naik buih
4. Dalam bekas berasingan, kacau dengan garfu telur kuning bersama-sama bahan untuk masak seperti serbuk kunyit, garam, gula, bawang merah, bawang putih, cili padi potong, daun sup dan lain-lain yang dimasukkan.
5. Tuang telur putih yang telah diputar tadi ke dalam bahan telur kuning. Kacau bagi rata.
6. Goreng seperti biasa. Jangan lama sangat, sebab cepat hangus.
Tips: jangan campurkan telur putih dan telur kuning untuk diputarkan. Kalau bercampur, tidak gebu (fluffy) nanti.
Ini sahaja untuk kali ini. Ada lagi tapi tak ingat. Semoga dapat dipraktikkan dan memberi manfaat.
Terima kasih singgah sini
Ulasan
Catat Ulasan
Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.