Aku memang sukakan kek pisang semenjak kecil lagi. Kantin sekolah yang menjadi mangsaku untuk mendapatkan kek pisang. Kek pisang dengan aromanya yang memikat tidak pernah tidak untuk menggoda aku menjamahnya. Namun, kebelakangan ini, aku mendapat alergik yang mana tidak boleh makan telur padahal kek pisang adalah kegemaranku. Akhirnya, aku temui jua kek pisang tanpa telur yang paling mudah, sedap dan lazat.
Hujung minggu baru ini, aku ada terbaca resipi kek pisang. Aku cuba buat walaupun baru semalam dan malam tadi makan kek pisang. Ya, keknya masih ada ada beg plastik. Namun, dek kerana bahan-bahan semua ada aku usahakan juga. Pisang berangan tiga biji yang sudah layu itu ada juga manfaatnya. Ingatkan nak buat cekodok pisang sahaja. Cukuplah pisang tiga biji untuk aku seorang. Suamiku katanya kurang minat dengan kek pisang apabila aku agah dia dengan makanan tersebut malam tadi.
Bila dah lecek pisang, eh, pisang ni cuma cukup untuk satu cawan sahaja. Tapi, aku ikut resipi yang menggunakan dua cawan pisang. Ya, aku kena kurangkan jumlah kuantitinya jadi setengah. Nak buat macam mana, itu sahaja pisang yang ada. Lagipun suamiku tidak makan. Cukuplah untuk aku dan adikku yang akan bertandang sebentar lagi.
Apabila siap semua bahan sudah sedia dalam bekas, alamak mana ada pengukus. Aku teringat yang aku pernah terbaca orang buat kek dalam rice cooker. Ya, rice cooker ada. Aku masukkan adunan ke dalam rice cooker. Tekan pemanasnya untuk memasak. Sekejap sahaja sudah jentat kembali. Aku buka periuk, belum masak lagi keknya. Aku tekan lagi. Tak lama kemudian, jentat lagi. Aku tekan lagi dan aku dapat idea untuk panaskannya terus. Rice cooker aku ada aplikasi untuk jimatkan elektrik atau alihkan elektrik sepanjang masa. Kalau rice cooker korang tak ada aplikasi tersebut, kena banyak kali tekan balik pemanas rice cooker.
Resipi Kek Pisang Yang Mudah, Sedap dan Lazat Tanpa Telur
Bahan-bahan:
1 cawan pisang masak
1 cawan tepung gandum
½ cawan gula pasir
½ cawan minyak masak
1 sudu the soda bikabornat
Cara-cara:
1 1. Tekan
pisang yang sudah dibuang kulit dan bijinya (jika ada biji) dengan menggunakan
bawah gelas.
2 2. Masukkan
tepung dan soda bikabornat. Gaul sebati.
3 3. Masukkan
gula pasir dan minyak. Gaul.
4 4. Masukkan
ke dalam acuan untuk dibakar atau dikukus selama 45 minit. Boleh juga
menggunakan rice cooker apabila telah jentat plug rice cooker yang kita tekan,
tekan lagi. Lakukan sehingga tiga kali atau sehingga masak.
5 5. Untuk
memastikan kek yang dimasak telah masak elok, di bawahnya berwarna coklat cair.
Selamat mencuba.
Suamiku balik dari kerja. Aku beritahu bahawa aku buat kek pisang dan lempeng (Teruja sebab kek aku jadi sedap). Lempeng itu khas untuk dia (dia kan tak suka kek pisang). Tetiba dia makan kek pisang, dan makan dan makan lagi. Eh, aku kehairanan. Katanya, dia tak makan kek pisang yang aku bawa balik kerana rasanya tidak sedap. Tetapi berlainan pula dengan kek pisang yang aku buat. Sedap katanya.
Kalau macam ni, memang kena buat lagi lah lain kali. Bahan-bahan pun mudah jumpa. Semua sudah ada kat rumah kecuali pisang. Kalau tak, hari-hari aku buat kek pisang. Hehe.
Cubalah, tak rugi. Memang sedap. Mudah pula tu. Lazat sudah tentu. Yang pastinya tiada telur.
Mudah nya resepi. Boleh tau tak suhu berapa kalau bakar di oven?
BalasPadam