Langkau ke kandungan utama

Faktor Ketagihan Laksa Utara, Menu Yang Sentiasa Sedap untuk Dimakan

Laksa Kedah

Faktor yang menyebabkan kami teringin sangat makan dan makan laksa berkali-kali tanpa rasa jemu. Boleh juga digambarkan sebagai faktor yang menyebabkan ketagihan laksa utara yang tanpa jemu. 

1. Laksa Utara memang sedap dan menyelerakan
Urat laksa yang putih bersih dan lembut, melentuk di dalam mangkuk, ulam-ulaman dan disajikan bersama kuah ikan segar dan manis rasa isi ikannya, telur rebus elok terhidang dengan aroma daun kesom dan bunga kantan membangkitkan nafsu makan yang membuak-buak.

2. Perantauan
Berada di perantauan ini (walaupun bukan di luar negara) akan rindu kepada masakan tanah tempat tumpah darahku ini. Kawan-kawan dan adik-beradik, dan orang Utara yang berada di perantauan akan berkongsi tentang momen mereka 'mengena' laksa, di media sosial. Pergh, memang terliur terus. Rasa nak meleleh air liur. Hehe~

3. Tak kira masa
Aku berasal dari Kedah. Kami orang Kedah akan makan laksa tak kira masa, pagi ke petang ke malam ke. Masa raya dan sekarang masa kenduri kahwin pun laksa disediakan. Marvellous. Sedap sangat. Boleh buat jadi teringin sangat dan kepingin.

4. Rasa yang tidak dapat ditandingi
Pada asasnya, laksa mempunyai rasa masam, manis, pedas, masin dan kelat. Masamnya dari asam keping di dalam kuah dan masam asam limau (limau nipis) atau limau kasturi. Rasa manis dari isi ikan segar dan air tulang ikan. Manakala rasa pedas dari cili potong sebagai ulam, cili padi dan cili kering di dalam kuah.Rasa masinnya tentulah dari garam dan ikan.

Sementara rasa kelat dari ulam-ulaman seperti timun, daun putat dan daun gajus. Daun gajus tu memang sangat sedap dibuat ulam dalam laksa. Cubalah. Sementara ramai orang menggunakan daun salad sahaja sebagai ulam atau dipanggil sayur.

5. Rasa tidak kenyang lama
Oleh kerana laksa ialah jenis makanan berkuah, maka ia tidak pejal dan kenyangnya tidak lama. Rasa kenyangnya hanyalah sejam dua berbanding nasi yang kenyangnya boleh mencecah 6 jam.


Penilaian dan lokasi makan laksa
Aku menilai dari segi keaslian rasa Laksa Kedah dan kesedapan rasa kuahnya serta keseluruhan semangkuk laksa. Sudah semestinya laksa tepi laut seperti laksa di Kuala Kedah dan Kuala Perlis itu sangat sedap. Lima bintang.

1. Ok, kat Kuala Lumpur, aku selalu makan laksa di Langgaq, AU 2 Keramat. Rasanya kurang ummpph. Aku bagi 4 bintang. Kedai beroperasi pada setiap hari. Stafnya pun memang orang Kedah. Siap hias dengan bendera Kedah dan logo bola sepak Kedah. Kedai ini bagus, masa maghrib, operasi dihentikan untuk memberi laluan kepada pekerja solat. Ada surau yang jaraknya lebih kurang 100 meter dari premis perniagaan Langgaq. Pelanggan boleh berada di dalam kedai ini, tetapi tak boleh balik sebab nak bayar pun tak ada orang nak ambil duit kita. Tak ada orang nak kira.

2. elalu juga aku lepak Up town Danau Kota, Setapak. Operasinya ada hari-hari tertentu sahaja. Ada dua kedai laksa Kedah. Aku suka makan laksa kat Laksa Aloq Jangguish. Tempatnya tengah sikit, sebelum hujung. Memang sedap. Aku bagi lima bintang. Memang sedap. Korang boleh pergi sana. Suggested. Recommended.

Laksa utara yang lain, tak boleh blah. Tak sedap. Hihi. Kalau ada tempat yang sedap, sila bagitau. Boleh cuba dan bagi bintang.

Kesimpulannya, laksa Kedah memang sedap dan tiada tandingannya. Sekali makan, pasti mahu lagi. Bila dah makan, berkali-kali tambah pun, bila diajak lagi selang dua jam, pasti tidak menolak. Hebat. Menarik. Menawan selera.

xoxo

Ulasan

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Air kelapa sangat bagus untuk demam campak Pantang larang dan makanan orang demam campak. Nak jaga pemakanan orang demam campak? Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak.  Ku abadikan di sini. 1. Tidak boleh menggoreng Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Menumis pun tak boleh tau. Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan. 2. Elakkan makanan laut yang gatal Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k. Risau gatal je.   3. Elakkan yang pedas Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan . 4. Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kala

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.

Belajar Bahasa Melayu Kelantan: Keluarga

Kali ini, kita belajar pula bahasa Melayu Kelantan dalam keluarga. Ibu: Ma bagi yang ibu muda manakala 'mek' atau  'mok' bagi ibu yang dah tua. Bapa: Abah bagi bapa muda manakala Ayoh bagi bapa yang sudah tua. Bagaimana pun, gelaran ini dipanggil sejak kecil. Kakak. Sama, tiada berubah. Abang : Abe Adik: Adik. Anak sulung: Long Anak Kedua: Angah Bersambung lagi ya. Entri sebelum ini mengenai pengenalan

Open Tracker