Ketam goreng bersalut oat |
Deep fried oats coated crabs (Ketam goreng bersalut tepung dan oat)
Resipi Ketam Goreng Bersalut Tepung dan Oat
Bahan-bahannya:
2 ekor ketam (dipotong 2)
1/2 cawan tepung tempura Bestari
1/2 cawan tepung goreng rangup Bestari
Serbuk cili, serbuk lada putih, garam dan serbuk secukup rasa
2 sudu oat
1 biji telur
Cara memasak:
1. Celup ketam di dalam telur dan salut ketam dalam campuran tepung, oat, serbuk cili, serbuk lada putih, garam dan serbuk secukup rasa.
2. Goreng di dalam minyak panas sehingga keemasan. Angkat dan toskan.
Bahan sos:
2 sudu chili paste,
2 sudu cuka epal (apple cider),
garam dan gula.
Tumis kesemua bahan ini dan tuangkan di atas ketam.
* Tips untuk mengelakkan daripada berlaku percikan minyak panas, masukkan 2 keping asam gelugur atau asam keping ke dalam minyak panas.
Selamat mencuba ♡
In English:
Deep fried coated oats Crabs (crab fried batter-coated and oats)
Powder Coated Fried Crab Recipes and Oatmeal
Ingredients:
2 crabs (cut 2)
1/2 cup tempura flour Bestari
1/2 cup flour fried crispy Bestari
Chilli powder, white pepper powder, salt and powder to taste
2 tablespoons of oat
1 egg
How to cook:
1. Crab Dip in egg and coat the crabs in flour mixture, oats, chili powder, pepper, salt and powder to taste.
2. Fry in hot oil until golden. Remove from heat and drain.
For the dip:
2 tablespoons chili paste,
2 tablespoons apple cider vinegar (apple cider),
salt and sugar.
Saute all ingredients and pour over crab.
* Tips to prevent that from happening splash hot oil, add 2 pieces of tamarind or tamarind slices into the hot oil.
Good luck ♡
Alhamdulillah, a new recipe.
wow AWESOME!!!!
BalasPadam