Langkau ke kandungan utama

Resipi Pai Ayam Hangat (Chicken Pot Pie)




Chicken Pot Pie

Ingredients:
A piece of chicken breast (thinly sliced)
2 carrots (thinly sliced)
1 can of button mushroom (chopped)
1 onion (chopped)
3 cloves of garlic (thinly sliced)
3 tablespoons of all-purpose flour
Pinch of salt and black pepper powder
A cup of chicken stock
2 tablespoons of oysters sauce
Pinch of sugar
2/3 cup of milk
Frozen puff pastries
4 cubes of butter

Instructions:
1) Combine chicken pieces, carrots , mushrooms and add some water in a pot and boil for 15 minutes. Drain and set aside. Keep the chicken stock for the sauce mixture.
2) Saute onions in little oil and butter until soft and translucent. Add in flour and keep on stirring. Add in chicken stock and keep on stirring. Add in salt, sugar, pepper and oysters sauce and keep on stirring. Pour in milk and keep on stirring. Remove from heat and set aside.
3) Place the puff pastries in 3 medium size moulds.
4) Place chicken pieces, carrots and mushrooms in the bottom puff pastries.
5) Pour the sauce over and cover the top part with puff pastries and seal edges. Make several small slits in the top to allow steam to escape.
6) Bake in the oven for 20 minutes or until the puff pastries turn golden brown. Cool for 10 minutes before serving the pie for iftar.



Dalam Bahasa Melayu:
Pai Ayam Periuk

Bahan-bahan:
Sekeping dada ayam (dihiris nipis)

2 lobak merah (dihiris nipis)

1 tin cendawan butang (cincang)

1 biji bawang (dicincang)

3 ulas bawang putih (dihiris nipis)

3 sudu besar tepung semua guna

Secubit garam dan
serbuk lada hitam
Secawan stok ayam

2 sudu besar sos tiram

Secubit gula

2/3 cawan susu

Pastri puff beku

4 ketul mentega


Arahan:

1 ) Campurkan kepingan ayam, lobak merah, cendawan dan menambah sedikit air di dalam periuk dan rebus selama 15 minit.
Tos dan ketepikan. Simpan stok ayam untuk campuran sos.
2) Tumis bawang dalam minyak sedikit dan mentega sehingga lembut dan lut .
Masukkan tepung dan terus kacau. Masukkan stok ayam dan terus kacau. Masukkan garam, gula , lada hitam dan sos tiram dan terus kacau. Tuangkan susu dan terus kacau. Angkat daripada api dan ketepikan.
3 ) Letakkan pastri sedutan dalam 3 acuan bersaiz sederhana.

4 ) Letakkan kepingan ayam , lobak merah dan cendawan dalam pastri sedutan bawah.

5) Tuangkan sos ke atas dan tutup bahagian atas dengan pastri sedutan dan tepi meterai.
Buat beberapa belahan kecil di bahagian atas untuk membolehkan stim untuk keluar.
6) Bakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga pastri puff bertukar perang keemasan.
Sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan pai untuk berbuka puasa.



(Adapted from Allrecipes.com)
Food prepared by sumber
 

Ulasan

  1. cam bestttt je

    bahan pun senang cari

    thanks for the recipe :)

    BalasPadam
  2. MK: best, dear.
    Senang saja.
    Sama-sama. Buatlah =)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

Catatan popular daripada blog ini

Heart to Heart: Jom Masuk Bloglist Sha My Heart

INI ADALAH ENTRI MELEKAT (STICKY POST) ENTRI TERBARU KAT BAWAH, YE Assalamualaikum... Entri bloglist. Aku dah ada satu bloglist untuk kawan-kawan yang rapat dengan aku. Sekarang ni, aku nak buat bloglist kedua, saja nak memberatkan blog aku. Haha~ tak ada la. Tujuan aku adalah nak beramah mesra dengan follower aku yang mana ada letak blog aku di blog mereka. Aku tahu, bila aku jalan-jalan, kadang-kadang terjumpa blog aku di senarai bloglist mereka. Terima kasih sudi ambik tau pasal blog ni. Dan paling mengharukan blog aku ni diletakkan bersama dengan otai blog yang lain. Er, rasa segan juga di situ. Memandangkan aku tak ingat kat blog mana aku dah masuk, maka aku nak panggil korang balik ke sini dan mari masuk bloglist aku. Syarat: 1. Follow (join this site) blog Sha My Heart dan letakkan dalam bloglist korang. 2. Buat entri. Entri mestilah bertajuk "Heart to Heart: Jom Masuk Bloglist Sha My Heart" 3. Letakkan banner dan linkkan ke entri ini 4. Tag...

Tolonglah Pakai Baju Yang Sesuai Masa Bertunang!

Assalamualaikum... Entri ringan. Ditujukan khas untuk lelaki. Kenapa tidak perempuan? Perempuan dah ok dah. Kenapa la, kalau bertunang je lelaki hanya berbaju kemeja lengan pendek dan bersongkok? Eh nok, ingat ini zaman klasik ke, macam dalam zaman Penarik Becha? Aku rasa sangat tak matching dengan si perempuan yang pakai baju cantik-cantik. Kadang-kadang siap bermahkota lagi.. Eee, kalau la bakal tunang aku (yang entah siapa pun aku pun tak tahu lagi) buat macam tu, aku halau balik rumah. Haha~ Please la. Tolong la ada code address berpakaian sikit. Isk! Dah tu ada pula yang pakai t-shirt jer. Itu tahan lagi, ada pula yang pakai short pant paras lutut. Er, ko dalam majlis apa ni , nok? Isk, geram betul la.. Haha~ Aku nak emo pesal? Kata entri ringan, rileks la.. Cadangan aku? Kalau dah perempuan sampai kena bersewa pakaian, paling tak pun kena cari baju cantik-cantik sebulan dulu, maka apa kata lelaki pun cuba la pakai baju yang menarik sikit. Pakai baju yang menampakkan ...

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage....

Open Tracker