Langkau ke kandungan utama

100 Hari Menanti Cinta Eh Perkahwinan Check List



Dalam sedar tak sedar, ada lebih kurang 100 hari sahaja lagi nak menanti tibanya hari besar itu, Nikah, Resepsi, kenduri dan Bertandang. Ini pun fikir nak bilang bila tengok kawan duk menghitung hari, katanya lagi 100 hari. Aku fikir, aku lama lagi. Tapi tak bilang pun. Hari ini baru bilang. Alamak, masih berbaki 100 hari. Tak lama lagi akan bertukar status sebagai isteri orang!

Jom kita tengok check list cepat ini. Kalau untuk check list penuh, boleh lihat di sini ya, Checklist Perkahwinan


1. Date for Solemnization & Receptions
Solemnization: 13th November 2015 (Jumaat malam Sabtu)
Bride: 22 November 2015 (Ahad)
Groom: 29 November 2015 (Ahad)

2. Theme Colour & Concept
Solemnization: Peach
Bride: Peach + Mint Green
Groom: Hot Chocolate

3. Documents, Kursus Kahwin & Jurunikah
Bride: Pending
Groom: Pending
Booking Jurunikah: Pending

4. Venue
Bride: Rumah, Pokok Sena, Kedah
Groom: Rumah, Kajang, Selangor

5. Catering/Canopy
Bride: Pakat kampung
Groom: Pending (Ask Azmi)

6. Solemnization
Bride: Pending
Groom: Pending
Makeup: Bridal (Mona)
Mini Dais: DIY???

7. Photographer ???
Solemnization: 
Bride: 
Groom: 

8. Videographer ???
Solemnization: 
Bride: 
Groom: 

9. Reception Outfits + Pelamin
Bride: Bibah 
Groom: Kak Su

10. Doorgift
Bride: 50% Pending (DIY)
Groom: Pending (DIY)

11. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece
Bride: Pending (to DIY)
Groom: Pending

12. Wedding Rings
Bride: Pending
Groom: Pending

13. Invitation Card
Bride: Pending (DIY)
Groom: Pending (DIY)

14. Handbouquet
Bride: DIY 
Groom: Pending (DIY)

15. Guest List
Bride: Pending
Groom: Pending

16. MC/Kompang/Entertainment/Marhaban
Bride: Pending
Groom: Pending

17. Pengapit/Bridemaids/Bestman
Bride: Pending
Groom: Pending

18. Dresses for family
Bride: Done
Groom: Pending

19. Bilik pengantin
Bride: Pending (DIY) 
Groom: Pending

20. Signage
BridePending (DIY)
Groom: Pending (DIY)

21. Facial/Massage/Inai
Facial & Massage: Not Yet
Inai: Ma

22. Honeymoon
Pending

Oh My. Banyak lagi sebenarnya masih belum selesai. Banyak. Banyak. Dan banyak. Kerja kat pejabat ni pun banyak juga. Kalau tak, boleh juga ambil masa untuk buat DIY tu.  Sekarang sudah tiada masa untuk bersenang lenang lepak depan tv. Sekarang ni, lepak depan tv pun kena pegang kertas untuk buat kotak door gift atau buat bunga tisu guna kertas crepe.

Ikutkan perancangan mahu adakan majlis pada bulan 12 tetapi kerana kakakku kerja cikgu dan dapat cuti pun pada 5 hari terawal cuti sekolah, maka terpaksalah diawalkan sedikit.

Hari Ahad ini, Encik Tunang ajak pergi Kuala Lumpur International Airport  (KLIA) Lapangan Terbang Antabangsa Kuala Lumpur untuk cari barang hantaran. Katanya ada potongan 50% untuk barangan berjenama. 

Semoga segala perancangan dapat berjalan dengan lancar. Amin, Amin ya Rabbal alamin.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker