Langkau ke kandungan utama

Spicy crabs Thai Style


Spicy
Crab Thai Style

Ingredients:

8 small size crabs (cleaned and boiled with salt and black pepper)
1 1/2 tablespoons of seasoning Pak Prik
4 kaffir lime leaves
2 stalks lemon grass (sliced ​​thinly)
2 red onion (thinly sliced​​)
2 cloves garlic (crushed)
1 ginger flower bud (halved)
Salt and Thai Palm sugar (sufficiently)
2 tablespoons of water squid (nampla)
2 red chillies halved
4 cm galangal, thinly sliced
3/4 tablespoon shrimp paste (mixed with a little water)
1 egg
2 pieces of dried tamarind
oil adequately

Ways to prepare:
1) Heat oil and add seasoning pack Prik and shrimp paste until fragrant.
2) Add garlic, shallots, lemongrass and galangal. Stir.
3) Add red chillies, tamarind, ginger flower and kaffir lime leaves. Stir.
4) Add salt, brown sugar (Thai palm sugar) and water nampla. Stir.
5) Break the egg and stir.
6) Add the crab and stir.
7) Serve hot with rice.


Dalam Bahasa Melayu:

Ketam Pedas Ala Thai

Bahan-bahan:

8 ekor ketam saiz kecil (dibersihkan dan direbus dengan garam dan serbuk lada hitam)
1 1/2 sudu besar perencah Pak Prik
4 helai daun limau purut
2 batang serai (dihiris nipis)
2 biji bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 kuntum bunga kantan (dibelah dua)
Garam dan Thai Palm sugar (secukupnya)
2 sudu besar air sotong (nampla)
2 biji cili merah dibelah dua
4 cm lengkuas dihiris nipis
3/4 sudu besar belacan (dicampur dengan sedikit air)
1 biji telur
2 keping asam keping
Minyak secukupnya

Cara-cara menyediakannya:
1) Panaskan minyak dan tumis perencah pak prik dan belacan sehingga naik baunya.
2) Masukkan bawang putih, bawang merah, serai dan lengkuas. Kacau.
3) Masukkan cili merah, asam keping, bunga kantan dan daun limau purut. Kacau.
4) Masukkan garam, gula perang (Thai palm sugar) dan air nampla. Kacau.
5) Pecahkan sebiji telur dan kacau.
6) Masukkan ketam dan kacau.
7) Hidangkan bersama nasi panas.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker