Spicy Crab Thai Style
Ingredients:
8 small size crabs (cleaned and boiled with salt and black pepper)
1 1/2 tablespoons of seasoning Pak Prik
4 kaffir lime leaves
2 stalks lemon grass (sliced thinly)
2 red onion (thinly sliced)
2 cloves garlic (crushed)
1 ginger flower bud (halved)
Salt and Thai Palm sugar (sufficiently)
2 tablespoons of water squid (nampla)
2 red chillies halved
4 cm galangal, thinly sliced
3/4 tablespoon shrimp paste (mixed with a little water)
1 egg
2 pieces of dried tamarind
oil adequately
Ways to prepare:
1) Heat oil and add seasoning pack Prik and shrimp paste until fragrant.
2) Add garlic, shallots, lemongrass and galangal. Stir.
3) Add red chillies, tamarind, ginger flower and kaffir lime leaves. Stir.
4) Add salt, brown sugar (Thai palm sugar) and water nampla. Stir.
5) Break the egg and stir.
6) Add the crab and stir.
7) Serve hot with rice.
Dalam Bahasa Melayu:
Ketam Pedas Ala Thai
Bahan-bahan:
8 ekor ketam saiz kecil (dibersihkan dan direbus dengan garam dan serbuk lada hitam)
1 1/2 sudu besar perencah Pak Prik
4 helai daun limau purut
2 batang serai (dihiris nipis)
2 biji bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 kuntum bunga kantan (dibelah dua)
Garam dan Thai Palm sugar (secukupnya)
2 sudu besar air sotong (nampla)
2 biji cili merah dibelah dua
4 cm lengkuas dihiris nipis
3/4 sudu besar belacan (dicampur dengan sedikit air)
1 biji telur
2 keping asam keping
Minyak secukupnya
Cara-cara menyediakannya:
1) Panaskan minyak dan tumis perencah pak prik dan belacan sehingga naik baunya.
2) Masukkan bawang putih, bawang merah, serai dan lengkuas. Kacau.
3) Masukkan cili merah, asam keping, bunga kantan dan daun limau purut. Kacau.
4) Masukkan garam, gula perang (Thai palm sugar) dan air nampla. Kacau.
5) Pecahkan sebiji telur dan kacau.
6) Masukkan ketam dan kacau.
7) Hidangkan bersama nasi panas.
tak pernah mkn ketam style ni, biasa msk lemak cili api je. blh cuba nih :)
BalasPadam