Langkau ke kandungan utama

Resipi Pai Ayam Hangat (Chicken Pot Pie)




Chicken Pot Pie

Ingredients:
A piece of chicken breast (thinly sliced)
2 carrots (thinly sliced)
1 can of button mushroom (chopped)
1 onion (chopped)
3 cloves of garlic (thinly sliced)
3 tablespoons of all-purpose flour
Pinch of salt and black pepper powder
A cup of chicken stock
2 tablespoons of oysters sauce
Pinch of sugar
2/3 cup of milk
Frozen puff pastries
4 cubes of butter

Instructions:
1) Combine chicken pieces, carrots , mushrooms and add some water in a pot and boil for 15 minutes. Drain and set aside. Keep the chicken stock for the sauce mixture.
2) Saute onions in little oil and butter until soft and translucent. Add in flour and keep on stirring. Add in chicken stock and keep on stirring. Add in salt, sugar, pepper and oysters sauce and keep on stirring. Pour in milk and keep on stirring. Remove from heat and set aside.
3) Place the puff pastries in 3 medium size moulds.
4) Place chicken pieces, carrots and mushrooms in the bottom puff pastries.
5) Pour the sauce over and cover the top part with puff pastries and seal edges. Make several small slits in the top to allow steam to escape.
6) Bake in the oven for 20 minutes or until the puff pastries turn golden brown. Cool for 10 minutes before serving the pie for iftar.



Dalam Bahasa Melayu:
Pai Ayam Periuk

Bahan-bahan:
Sekeping dada ayam (dihiris nipis)

2 lobak merah (dihiris nipis)

1 tin cendawan butang (cincang)

1 biji bawang (dicincang)

3 ulas bawang putih (dihiris nipis)

3 sudu besar tepung semua guna

Secubit garam dan
serbuk lada hitam
Secawan stok ayam

2 sudu besar sos tiram

Secubit gula

2/3 cawan susu

Pastri puff beku

4 ketul mentega


Arahan:

1 ) Campurkan kepingan ayam, lobak merah, cendawan dan menambah sedikit air di dalam periuk dan rebus selama 15 minit.
Tos dan ketepikan. Simpan stok ayam untuk campuran sos.
2) Tumis bawang dalam minyak sedikit dan mentega sehingga lembut dan lut .
Masukkan tepung dan terus kacau. Masukkan stok ayam dan terus kacau. Masukkan garam, gula , lada hitam dan sos tiram dan terus kacau. Tuangkan susu dan terus kacau. Angkat daripada api dan ketepikan.
3 ) Letakkan pastri sedutan dalam 3 acuan bersaiz sederhana.

4 ) Letakkan kepingan ayam , lobak merah dan cendawan dalam pastri sedutan bawah.

5) Tuangkan sos ke atas dan tutup bahagian atas dengan pastri sedutan dan tepi meterai.
Buat beberapa belahan kecil di bahagian atas untuk membolehkan stim untuk keluar.
6) Bakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga pastri puff bertukar perang keemasan.
Sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan pai untuk berbuka puasa.



(Adapted from Allrecipes.com)
Food prepared by sumber
 

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)