Langkau ke kandungan utama

Apa Nak Buat Balik Rumah Nanti?

Assalamualaikum... 


Sudah lama aku tidak pulang ke desa tercinta.. Apa khabar ya, pokok getah dan sawah padi? 
Wei, tanya khabar orang kampung la.. Ni sibuk duk tanya pokok yang boleh cakap pulak. 
Hihi~ Sorry..
Balik rumah nanti, nak buat perkara-perkara ni:

    • Noor Hapisah ‎1. Nak berbakti kpd mak ayah
      nak tido awal dan bangun awal. Nak buat kerja rumah.. kalau mak ayah perlukan bantuan, nak tolong. Tak nak segan2 lagi..

      37 minutes ago ·


    • Noor Hapisah ‎2. Berbaik dgn adik beradik
      tlg diorg buat kerja rumah.
      tlg diorg buat asgmnt.

      36 minutes ago ·


    • Noor Hapisah ‎3. Nak masak.. dah lama rasanya tak masak ni.. tlg2 jer ada la. Tlg hidang2, belah buah, kaut mkanan, tuangkan air (kat rumah tuan haji. Nasib baik rajin turun, kalau tak, tak de la pengalaman semua tu).
      Aku nak masak apa ya? Nak masak yang special la sekali sekala, macam Nasi Ayam ke.. Nasi Tomato ke? Spagetti? Famili aku tak makan makanan Barat ni.

      28 minutes ago ·


    • Noor Hapisah ‎4. Nak rasa masakan mak yang sangat dushhyumm.. Sangat sedap okay. Nak mak masakan nasi untuk makan siang dan nak dessert yang sangat mencairkan air liur (mouth watery in English)..Contohnya, agar-agar berlumut, seri kaya.. Yummy.. Mum, i love u..
      Nak wish jugak Happy Mothers Day pada 8 hb Mei ni..

      26 minutes ago ·


    • Noor Hapisah ‎4. Nak manja-manja dengan ayah.. Nak borak-borak. Cerita politik yang ayah suka. Jadi, kena prepare awal-awal ilmu politik dan ilmu semasa. Dad, i love u
      25 minutes ago ·

    • Noor Hapisah ‎5. Nak makan buah-buahan tempatan yang enak dan menyelerakan.
      Durian, rambutan, manggis dan mempelam harum manis.. Sedapnya buah-buahan tempatan ni ek
Wah, nampak sangat yang aku ni malas nak tukar dulu gambar kat facebook tu.. Ah, saja je nak promote facebook aku.. Agagagatai~

Nampak cantik sikit sebab ada gambar. Sebenarnya, tuan blog malas nak cari gambar.. Hihi~ Apa lah korang punya tuan blog kan? Malas nak mampus. Ahaks..

Aku gurau jer dengan korang. Sebenarnya, ada aku cari.. Saja nak kasi korang gempak sikit. Akeke~ eh, apasal la aku suka gelak ni?
Jom layan gambar...
Nak masak macam ni boleh? Nak dapur macam ni..

Teringin nak masak Nasi Ayam ni..

Nasi Tomato, entah boleh buat atau tak.. Sebab famili tak buat nasi ni.

 


 
 
Laksa. Yang ni famili selalu buat.






Tomyam pun famili selalu buat.. Jom kita masak..



Durian, dah lama aku teringinkan kau.. Yang ni kena beli..




Manggis.. Sedapnya..



Rambutan, petik belakang rumah jer..





Sedapnya buah pelam spesis ni..




Seri Muka mak buat paling sedap dalam dunia...Hehe~
 


Agar-agar lumut pun, mak pandai buat

Sumber: Google Images

Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker