Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2010

Ditegur: Siapakah Dia?

Aku ditegur masa kat kedai. Aduh, malu la jugak.
Masa mula-mula nak pergi sana, aku dah berharap yang mamat hari kelmarin yang aku tak cukup duit tu tak ada. Hopefully. Ye la, kalau dia ingat lagi rupa aku, malu la. Kan aku ni pemalu orangnya.

Aku menantikan untuk barang-barang aku dikira. Ada tiga orang di kaunter. Seorang sedang buat apa entah kat depan. Seorang wanita sedang mengira akaun dengan resit berlambak. Budak ni mesti bagus akaun. Bestnya, dapat apply ilmu yang ada. Aku agak dia budak sini dengan kerja part time.

Seorang lagi chasier sedang menaip sesuatu di telefon mudah alih untuk memasukkan top up kepada nombor kawanku. Kawanku la yang suruh aku bayar kat sini. Baru aku perasan yang ada komputer dan scanner barang kat sini.

Aku awal-awal lagi dah keluarkan duit. Tanda nak cepat la tu. Lambat plak mamat ni. Kawanku dah keluar. Percaya kat mamat ni la tu, sampai tunggu kat luar sedangkan top up belum masuk.

Bila mamat tu pusing, alamak, mamat ni lagi. Jangan la dia ingat…

Cerita Lama

Disclaimer: Entry kali ni bercerita tentang perasaanku. Wawawa, sape nak baca tu, baca la. Kalau tak nak tu, sediakan bakul sampah untuk muntah, k. Wahaha. =P
Meh dengar lagu ni. Loading dia lambat sikit kalau berukband korang tu slow. Wahaha, jangan marah.  Tapi, tak de lambat sangat dan tak de nak tersekat lama-lama sangat. Semua ni bergantung kepada line. Alahai internet  line kat Malaysia ni memang teruk la. So, sabar je la.





Di bawah ni lirik dia
Wonder Girls - Nobody (English Version) Lyrics

You Know I still Love You Baby
And it will never change (Saranghae)
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You


How can I be with another, I don’t want any other

I want nobody nobody nobody nobody
Why are you trying to, to make me leave ya


I know what you’re thinking
Baby why aren’t you listening

How can I just
Just love someone else and
Forget you completely
When I know you still love me


Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough


You know it’s not right so
Just st…

TESTING22

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Angkara Suami: Sebuah Perkahwinan Yang Porak-Peranda

Disclaimer: Entry kali ni membincangkan perihal perangai suami di dalam rumah tangga. Ni pasal suami yang dajal la. Bahasa yang digunakan agak kasar. Kalau korang tak suka, tidak ada sebarang paksaan untuk korang terus membaca.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Entry kali ni, nak reveal (dedahkan) sikit perangai suami ni even though (walaupun) aku pun tak pernah bersuami lagi. Tapi, aku ada jugak la real life experince (pengalaman yang benar-benar terjadi dalam kehidupan sekelilingku).


1.Suami setia dengan isteri cantik
Suami ni kalau isteri dia cantik, cukup lengkap, belum tentu lagi dia akan setia! Percaya tak? Percayailah.. Memang perkara macam ni tak semua, tapi kebanyakkannya macam tu.


Dulu, aku pun tak percaya dengan perkara macam ni. Ye la, dah dapat isteri yang cantik dan cukup lengkap serba serbi, kira pada aku pencarian si suami tu tamat di situ la.…

Mimpi nan Sebuah

Aku bermimpi. Begini ceritanya..
Aku berada di sebuah stesyen bas di Ibu Kota, menanti ketibaan bas untuk menuju ke destinasiku. Ramai jugak penumpang yang lain.

Tetiba, ternampak kelibat adikku, Nazirah yang belajar di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), berbaju ungu bersama dua lagi rakannya berpakaian sama. Kami bersalaman dan mencium pipi. Nazirah bagitau yang dia hadiri sebuah majlis di Universiti Utara Malaysia (UUM)dan sekarang mahu bergerak pulang ke Sarawak.

Sebuah bas tiba. Ramai juga yang mahu menaiki bas tersebut. Bas bertulis UNIC itu adalah sinonim dengan bas UUM. Jadi, aku berasa sangat selesa dan puas kerana itulah destinasi yang mahu aku kunjungi. Aku duduk sebelah budak perempuan. Sombong bangat budak ni. Dia nak pergi Universiti Malaya (UM). Ramai jugak budak universiti ibu kota.

Malam, kami yang keletihan tido dalam bas. Minah sebelahku ini lagi la awal membuta. Bila aku sedar, dah cerah dan bas mula memperlahankan kelajuan kerana pagar baru hendak dibuka oleh …

Blurr dan Tolongla Aku..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Dah macam tak tau nak update pasal apa. Idea tu ada tapi,bila duk depan laptop ni, semuanya terbang. Ah, sudah, kenapa la aku ni?


Mungkin disebabkan rasa kecewa dengan blogger yang aku rapat tapi diorang dah buat tak tau dengan aku. Rasa macam dah tak nak ikut perkembangan semasa diorang lagi. Tapi, kalau tak ikut, aku jugak yang rugi.



Sebab diorang bukannya buat diary on line. Diorang ada fakta. So, aku pun kena la tau perkembangan dunia semasa ni. Kalau tak, ketinggalan la aku.


Sebab aku malas lagi nak up date adalah kerana tak boleh nak masukkan gambar. Ni yang tak best. Blog adalah berkaitan dengan gambar. Tanpa gambar, pincang la sesebuah blog.


Aku banyak idea. Tapi ingat nak letak kat draf dulu. Bila dah ok, baru aku publishkan.


Lagi satu, aku duk tengah cari nak masukkan iklan dalam blog ni. Masalahnya, Nuffnang…

Sekeping Sajak Di Malam Syahdu

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Langkah yang terhenti ini
Akan ku hayun jua
Merentas denai-denai
Waima merentas dunia!


Ku sudah melupai dia
Moga hati ini terus melupainya
Insan yang tak mungkin ku miliki


Cuma ketabahan hati ini
Yang mampu menenangkanku
Di kala susah
Di kala derita
Bertemankan sekeping hati
Yang tulus menyayangi diriku sendiri


Moga aku tidak hanyut dalam dunia penuh pancaroba ini
Bimbinglah aku, Ya ALLAH


Nukilan hati,
Sha,
314, MISC, UUM.


Crying Sebuah Sajak

Hari ni, aku nak kongsi sajak omputih aku. Aku ni tak pandai sangat bahasa penjajah ni. Tapi, bak kata Kak Su, lantak pi la betul ke tidak bahasa omputih tu, janji faham. It doesnt matter la, lagi pun bukan bahasa kita.


Kalau salah pun, no hal la.. So, tak payah la nak kira sangat grammarnya. Orang putih ni, cuma British je yang terlalu polite dan bahasanya memang tersusun atur. Tapi, kalau American, dah tak kisah pun. Apatah lagi, Aussie (orang yang berasal dari Australia), lari terus Bahasa Inggerisnya..


Kita yang Melayu ni, berlebih-lebih la lagi.. Bukan bahasa kita pun.


Title: When I Sad...

I feel sad
I wanna to cry

Sometimes, i had problem in my life
And i dont know what to do
I just think, crying is better
But, i doesn't work well.


I shouldn't cry
Face it
And turn your face to the sun, dear!



-Sha
2.35 am
23/9/2010


Haha, ok tak sajak aku? Ni boleh jugak jadi perangsang bila rasa nak nangis. Kalau korang nak, kena print, tampal kat dinding bilik. Ori ni, tau. Letakkan nam…

Bila Aku Terkesima..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

                                           Gaya malu dan segan seorang gadis biasa...

Salam.


Aku ni pemalu orangnya. Pendiam. Itu diri aku. Cuma sekarang ni mungkin korang rasa aku ni macam orang lain, kadang-kadang peramah. Tapi, sebenarnya, aku ni pemalu dan pendiam.


Cuba korang ingat balik bila mula-mula korang kenal dengan aku. Aku banyak diam dan senyum. Korang cakap dengan aku pun, aku diam jer. Tak menjawab pape. Semuanya kerana aku ni pemalu dan pendiam.


Kadang-kadang, aku tak de idea nak cakap. Sebab aku ni pemalu dan pendiam.


Kadang-kadang, aku tak de reaksi pape bukan kerana aku sombong ke apa. Tapi hanyalah kerana aku ni pemalu dan pendiam.



                                   Alahai, cute tol la kucing Siam ni yang malu-malu.

Kadang-kadang, aku tak cakap pape sebab aku kurang bersetuju. Tapi kebanyakkannya, aku tak kis…

Jangan Mudah Hukum Orang, Tips Nak Dapat Lelaki yang Jujur

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Salam.

Hari ni aku tegur ayahandaku.

Mula rasa rindu kat ayahanda, tapi teringat pun dah tengah malam, kacau dia plak. Jadi tadi bila nampak jer,

khairul hisham is Available (13:28)

Aku pun ambik kesempatan la, nak bertanya khabar. Tak salah, kan?

Tapi, orang lain plak yang chat. Apa pun interesting jugak.




Me: salam 13:28
Dia:WSALAM 13:29



Me: apa khabar ayahanda? 13:29
Dia:khabar baik anandaku... 13:29
ada mana tu? 13:29


Me: ada kat kolej 13:29
Dia: erm... kolej mana ek? 13:30


Me: kolej kediaman MISC, UUM 13:30
Dia: ooooo 13:30
pergh... jauh tu... 13:30
nvm 13:30


Me: jauh? 13:30
Dia: of couse.. 13:30
UUM kan? 13:31


Me: ya 13:31
Dia: well thats far enough... 13:31
Me: far enough if we consider by geography... 13:32


Dia: well... im not who as u expected.... im just his friend from work... 13:32
im just using his…

Ada Blog Pun Boleh Jadi Kaya

Blog ni banyak la juga fungsinya. Aku malas nak senaraikan. Cari sendiri la. Haha. Sebab aku nak cerita pasal boleh hidup senang dengan ada blog jer. Korang tak percaya? Percaya la. Boleh! Kalau tak percaya jugak mai usha kat bawah ni. Aku copy and paste. Tapi kalau nak baca dari paper tu, ni link dia : http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0915&pub=Kosmo&sec=Infiniti&pg=in_01.htm


Jom baca..
Pendapatan lumayan dengan Nuffnang

SEBUT sahaja Nuffnang, mustahil jenama komuniti pengiklanan blog itu tidak dikenali oleh blogger-blogger di seluruh Malaysia. Tidak hairan juga, jenama itu amat dikenali di negara-negara jiran terutama Singapura, Australia dan Filipina.
Sumbangan Nuffnang amat besar buat komuniti blogger yang menjadikan jenama itu sebagai platform untuk menjana pendapatan sampingan yang lumayan. Tidak keterlaluan jika dikatakan pendapatan yang diperoleh daripada Nuffnang adakalanya melebihi pendapatan pekerjaan tetap.


Iklan-iklan daripada Nuffnang y…

Selamt hari Raya, Ampunkan Salah Silap Aku

Di kesempatan ni, aku nak minta ampun maaf dari korang semua. Setiap manusia pasti tak terlepas dari melakukan kesilapan dan kita tak mampu nak puaskan hati semua. Cuma apa yang boleh kita lakukan cuba perbaiki diri. Jadi, berikanlah aku kesempatan untuk baiki diriku. Kita tak mungkin terlepas dari melakukan silap dan salah.

Rasa lama plak tak update. Bukan tak de idea nak tulis apa tapi al maklumlah Raya, agak sibuk. Ingat nak listkan jer la apa yang berlaku dalam hidupku sempena raya.

1. Kacau dodol dengan ayah
2. Menziarahi kubur-bubuh nesan-sedih la dengan yang ada pertalian darah-mengalir mutiara kat pipi.
3. Persiapan raya-kemas rumah, bersihkan laman- saudara mara balik.
4. Raya- berkunjung- bunga api paling cantik-bihun sup dan laksa-comel anak Faimah-rasa nak cuit jer-tapi ingat dia baru beberapa hari


5.Raya ke dua- menziarahi rumah yang pernah berhajat memilikiku sebagai menantu- aku pakai baju berwarna oren, si dia dengan isteri pun pakai baju berwarna oren. Nasib baik la …

Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan

Salam Aidil Fitri dan salam kemaafan dariku, Noor Hapisah... Maafkan salah silapku selama korang mengikuti blog ni mahupun mengenaliku secara personal. Maafkan aku..
Hari ni, aku nak bercerita pasal makan, bukan pasal raya lagi. Aku nak postpone dulu. Aku nak kongsi pasal makan-makan yang aku masak. Ternyata sedap. (Er, kalau korang suka la. Hihi). Semalam merupakan hari yang aku makan sedap-sedap. Bermacam-macam masakan kampung yang aku dapat rasai. Dan yang paling best semua tu, ada kat rumah aku. Yahuu!

Apa yang ada kat dapur rumah aku semalam? Jom kita sama-sama mouth-watering (pecah air liur). Ada nasi putih, ikan keli bakar, air asam, bendi goreng tiram, ikan kering, ikan kembung goreng yang fresh, dan asam pedas. Itu untuk masakan tengahari.  Petang plak ada laksa Kedah. Pergh, memang terangkat beb! Sedap sangat semua tu. Yummy!
Ok, aku nak ajar korang masak. Pelik tak nama resipi ni? Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan. Sebenarnya memang la pelik sikit sebab asam pedas …

Tips Penjagaan Laptop

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Salam.

Apa khabar?


Semoga Ramadhan ini memberi sejuta makna dalam hidup anda.


Hari ni aku nak cerita pasal tips penjagaan laptop khas dari pegawai Pusat Komputer (PK) Universiti Utara Malaysia(UUM), Encik Azrul.


Terkejut giler aku bila tau pasal ni. Sebab pe yang ramai orang tau dan amalkan tu sebenarnya penjagaan yang salah untuk laptop. Maka, tak heran la kalau laptop dia cepat rosak.


Alhamdulillah, pe yang aku buat, penjagaan laptop aku adalah terbaik. Hehe. Sebenarnya, aku yang tak ikut cara yang ramai orang ikut tu.


Ok, mari kita cek apa yang salah tu.

1. Buka bateri laptop dan caj laptop
Yang ni memang ramai giler orang buat, tapi aku tak amalkan sebab laptop aku susah nak buka bateri dia, ketat. Jadi, aku pun malas la nak buka bateri.


Sebenarnya, bila kita buka bateri, akan cepat rosakkan mother board! Wah, memang menakutkan …

Perjalanan Hari Ini 1 Sept

Aku rushing sikit, so belum nak letakkan picture kat sini. Ni adalah list yang aku buat hari ni. Kuar pukul 12, balik pukul 5 lebih.

1.Discussion kat foyer COLGIS dengan Kak Sal, Nita dan Achik. Then sembang.
2. Pi FPK, jumpa Za-solat-jumpa sepupu Za. borak-borak.

3.FKBM- Dr Syed-borak.
bilik En Hafidz, en Khairie hantar kad raya.
Bilik letak kad raya dalam inbox -en Hafidz ada-borak-borak jap. Sebenarnya lama jugak.

Jumpa Hanil -lama bersembang- berselisih dengan Puan Haslina, Puan Marzura dan Cik Noya. Bercakap dengan Dr. Fezah pasal hal aku. Dia sangat risau nampaknya. Aduh, aku mula rasa risau! Dia tanya pasal Register, Rahman.

4.Laluan Lib- kak Nasehah-jumpa dan borak jap.

5. Mall- kedai-Kak CT-Din, Aleesha dan Along-borak-borak dengan Din- dukung Aleesha, diam jer, tak meragam macam dulu.


6. Bayar broadband. Semua 131 tapi aku bayar 100 jer dulu. Sebab tak sangka nak kena bayar banyak. Tapi alang-alang ada duit, bayar jer dulu.

7. Balik, beli makan -mamat tu baik jer. Hehe, …

Open Tracker