Rasanya sudah tahu, orang demam campak ini tidak boleh makan makanan berminyak, yang warna hitam dan yang pedas. Jadi, tumis-tumis tak bolehlah ye. Sila ambil perhatian. Jangan buat-buat lupa pula tau. Kang lagi teruk pula campak tu.
Ok, resipi yang nak dikongsi ini senang sahaja. Semudah main rebus sahaja.
Bahan-bahan:
5 ketul ayam yang sudah dibersihkan - ambil bahagian bertulang seperti kaki, tengkok, tulang belakang, sayap
3 ulas bawang merah,
3 ulas bawang putih
2 cm halia dihiris halus/mayang
1 sup bunjut Adabi
800ml air3 biji kentang sederhana besar dikupas kulit dan dipotong empat
Sebatang kayu manis dan sekuntum bunga lawang
Sedikit daun sup
Garam.
Cara-caranya:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan biarkan ianya mendidih.
Jangan risau kita tak letak minyak ye. Sebab ayam ada lemaknya yang akan jadi minyak jugak.
Senang sahaja, kan?
nampak sedap
BalasPadamterima kasih atas resepinya :)