Resipi Juadah Berbuka Puasa | ! sha my heart

.

Selasa, 23 Jun 2015

Resipi Juadah Berbuka Puasa


Resipi di kala berpuasa di dalam Bulan Ramadhan adalah sangat dicari kerana siang kita berpuasa, tiba malam kita mahu menjamu selera.

Beli juadah di Bazaar Ramadhan? Boleh juga tetapi lebih seronok bila dapat dimasak sendiri dan lebih terjamin kebersihannya.

Di sini, Sha paparkan resipi yang sesuai dibuat untuk berbuka puasa.

Resipi 1: Ayam Krim Mentega (Butter Cream Chicken)

Bahan-bahan:
500 gram isi ayam -dipotong senipis satu inci
2 biji bawang putih - dicincang
1 biji telur ayam - untuk disalutkan ke atas ayam, kacaukan sedikit dengan garfu
2-3 pelepah daun kari
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu pekat manis (boleh juga digantikan dengan susu cair)
10 biji cili padi - dipotong nipis-nipis
2 sudu besar tepung gandum - untuk salut ayam
Minyak untuk menggoreng ayam
Sedikit air - untuk membuat salutan
Garam secukup rasa.

Cara-cara:
1. Celupkan isi ayam ke dalam tepung gandum yang telah ditambahkan sedikit garam. Gaulkan.
2. Seterusnya, gaulkan ayam sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk berisi telur. Kemudian masukkan semula ke dalam tepung.
3. Panaskan kuali. Tunggu kuali panas, masukkan minyak yang banyak untuk menggoreng. Apabila minyak telah panas, masukkan ayam yang telah digaul dengan tepung dan telur tadi.
4. Semasa mengalih ayam yang telah masak, lurutkan pelepah daun kari ke dalam minyak yang panas. Ini akan menaikkan aroma ayam goreng tadi. Goreng sehingga ayam bertukar warna keemasan.
5. Panaskan kuali yang berasingan. Masukkan butter. Apabila butter telah cair, masukkan bawang putih.
6. Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan susu. Kacau. Masukkan cili. Kemudian, tutup api. Siap. Boleh dihidangkan. Boleh dimakan bersama nasi panas atau roti.


Resipi 2: Cekodok Pisang

Bahan-bahan:
3 biji pisang berangan yang sudah masak -dikupas kulit
1 sudu besar gula
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
sedikit air

Cara-cara:
1. Lenyekkan pisang menggunakan hulu lesung batu di dalam besen.
2. Masukkan tepung dan garam serta gula. Masukkan gula. Gaulkan sebati.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Ambil sesudu bancuhan tepung pisang yang telah digaulkan dan letakkan di dalam kuali. Masakkan sehingga bertukar warna keemasan. Jangan lupa untuk kalihkannya.
4. Angkat, sejatkan minyak dahulu. Kalau tiada bekas sejat minyak. Kaut cekodok pisang ke atas bekas yang diletakkan tisu. Tujuan tisu disediakan ialah untuk menyerap minyak.

Bau cekodok pisang akan mewangi sampai satu rumah dan hinggap ke rumah jiran. Selamat mencuba.

Sambal bilis dengan bawang

10 tangkai cili kering - dikisar
3 ulas bawang putih (1 ulas dikisar, 2 ulas dicincang)
2 ulas bawang merah (1 ulas dikisar, 1 ulas dicincang)
1 labu bawang holland (Bawang kuning) - dipotong nipis
1 genggam ikan bilis - rendam dalam air dan toskan
2 sudu besar minyak
1 keping asam keping
1 sudu besar gula
secubit garam

Cara-cara:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Apabila minyak panas, tumis bawang putih. Apabila bawang putih sudah layu, masukkan bawang merah.
2. Apabila bawang kekuningan dan naik bau, masukkan cili kering yang telah dikisar bersama dengan bawang putih dan bawang merah. Masak sehingga pecah minyak dengan api sederhana.
3. Apabila cili telah pecah minyak, masukkan asam keping, ikan bilis dan gula. Gaul sebati. Tunggu sekejap.
4. Masukkan bawang holland. Masukkan garam. Gaul. Siap untuk dihidangkan.

Sambal bilis sedap dimakan bersama nasi panas dan roti. Aromanya yang cukup istimewa memikat hati. Sesuai untuk juadah berbuka puasa atau bersahur.

Resipi ini semua Sha olah sendiri hasil daripada resipi turun temurun. Apa yang pasti, ianya sangat menambat hati dengan aroma yang sungguh mencairkan selera. Selamat mencuba ya. Rugi kalau tak cuba.

Salam Ramadhan

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...