Langkau ke kandungan utama

Tutorial Link Rosak Dalam Entri Blog



Link rosak dalam entri berlaku kerana:

Pertukaran link blog (blog yang telah tidak aktif-dibuang-sudah patah hati berblog)
Segment, GA atau contest yang telah tiada -sama ada blog sudah dinyahaktif atau pemiliknya membuang entri tersebut.
Link yang anda masukkan dalam entri - website yang telah bertukar domain
Link iklan -sudah bertukar domain


Kesan

Apabila kita klik pada link yang rosak, ia tidak dapat masuk ke dalam link yang terbuka tersebut. Jawapannya sama ada 404 atau  blog sudah dinyahaktif. Tiada lagi link blog tersebut dalam dunia maya ini. Hehe~

Kalau tak tahu, cuba uji link tersebut. Ke mana ia bawa anda. Kalau bawa ke link tersebut, kira ok la. Tapi kalau ia tiada dalam carian, silalah padam link itu. Sebab itu lah link yang rosak. Okay,  faham?


Cara-cara membuang link rosak dalam entri

1. Masuk ke link ini  Free Broken Link

2. Masukkan link blog anda dan klik Find broken links.




3. Masukkan kod keselamatan (security code) dan tekan broken links now! Tunggu sebentar. Ia akan bawa anda ke bawah. Sila tengok bawah.
                                                              .


4.  Ada dua link yang diberi. URL dan Scr (search). Adalah lebih baik anda pilih URL dan padam dari sana. Kalau padam melalui link search yang diberikan, ia akan bawa ke kita punya HTML. Padam begitu pun, tak ada apa kesan. Kena padam melalui URL ya. Kalau tidak, rugi sahaja usaha anda padam.



5.  Tengok la ye, berapa link broken dalam blog anda.
Blog ini jumpa 77 broken links dari 3000 web pages.



6. Ada beberapa kod seperti 404, 502 dan bad host.



Kemudian, korang buat lagi ya. Scan sekali lagi. Pastikan tiada lagi broken links dalam blog anda.

Aha, benda ni memang sudah lama aku dengar tajuk tapi aku tak jumpa lagi tutorialnya. Pernah dengar sahaja blogger-blogger duk bercakap dia sudah buang dead link tapi tak ada bagitau macam mana nak buang. Sekarang baru jumpa. So, no wonder i get 77 broken links. Hehe~

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker