Tutorial Link Rosak Dalam Entri Blog | ! sha my heart

.

Jumaat, 7 Mac 2014

Tutorial Link Rosak Dalam Entri Blog



Link rosak dalam entri berlaku kerana:

Pertukaran link blog (blog yang telah tidak aktif-dibuang-sudah patah hati berblog)
Segment, GA atau contest yang telah tiada -sama ada blog sudah dinyahaktif atau pemiliknya membuang entri tersebut.
Link yang anda masukkan dalam entri - website yang telah bertukar domain
Link iklan -sudah bertukar domain


Kesan

Apabila kita klik pada link yang rosak, ia tidak dapat masuk ke dalam link yang terbuka tersebut. Jawapannya sama ada 404 atau  blog sudah dinyahaktif. Tiada lagi link blog tersebut dalam dunia maya ini. Hehe~

Kalau tak tahu, cuba uji link tersebut. Ke mana ia bawa anda. Kalau bawa ke link tersebut, kira ok la. Tapi kalau ia tiada dalam carian, silalah padam link itu. Sebab itu lah link yang rosak. Okay,  faham?


Cara-cara membuang link rosak dalam entri

1. Masuk ke link ini  Free Broken Link

2. Masukkan link blog anda dan klik Find broken links.




3. Masukkan kod keselamatan (security code) dan tekan broken links now! Tunggu sebentar. Ia akan bawa anda ke bawah. Sila tengok bawah.
                                                              .


4.  Ada dua link yang diberi. URL dan Scr (search). Adalah lebih baik anda pilih URL dan padam dari sana. Kalau padam melalui link search yang diberikan, ia akan bawa ke kita punya HTML. Padam begitu pun, tak ada apa kesan. Kena padam melalui URL ya. Kalau tidak, rugi sahaja usaha anda padam.



5.  Tengok la ye, berapa link broken dalam blog anda.
Blog ini jumpa 77 broken links dari 3000 web pages.



6. Ada beberapa kod seperti 404, 502 dan bad host.



Kemudian, korang buat lagi ya. Scan sekali lagi. Pastikan tiada lagi broken links dalam blog anda.

Aha, benda ni memang sudah lama aku dengar tajuk tapi aku tak jumpa lagi tutorialnya. Pernah dengar sahaja blogger-blogger duk bercakap dia sudah buang dead link tapi tak ada bagitau macam mana nak buang. Sekarang baru jumpa. So, no wonder i get 77 broken links. Hehe~

4 ulasan:

Pha Is berkata...

perkongsian yg baik.. mmg kalau nk blog "bersih", kena check selalu..

ZAIDAHTUL AKMAL berkata...

Lamenyer x singgah blog ne.. Rindu nak bace..Hai... zai nak jemput masuk giveaway kalau ade mase & x keberatan..
Giveaway Double Stemcell by Call me Zai!

Muhammad Noor Firdaus iskandar Bin Haji Bashah berkata...

very good and awesome tutorial for free tool, memang ramai tak tahu apakah akibatnya kalau masih menyimpan broken link dalam blog kita.

Aisya A. berkata...

mmg gigih kalau nak buang satu2. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...