Langkau ke kandungan utama

Tutorial Link Rosak Dalam Entri BlogLink rosak dalam entri berlaku kerana:

Pertukaran link blog (blog yang telah tidak aktif-dibuang-sudah patah hati berblog)
Segment, GA atau contest yang telah tiada -sama ada blog sudah dinyahaktif atau pemiliknya membuang entri tersebut.
Link yang anda masukkan dalam entri - website yang telah bertukar domain
Link iklan -sudah bertukar domain


Kesan

Apabila kita klik pada link yang rosak, ia tidak dapat masuk ke dalam link yang terbuka tersebut. Jawapannya sama ada 404 atau  blog sudah dinyahaktif. Tiada lagi link blog tersebut dalam dunia maya ini. Hehe~

Kalau tak tahu, cuba uji link tersebut. Ke mana ia bawa anda. Kalau bawa ke link tersebut, kira ok la. Tapi kalau ia tiada dalam carian, silalah padam link itu. Sebab itu lah link yang rosak. Okay,  faham?


Cara-cara membuang link rosak dalam entri

1. Masuk ke link ini  Free Broken Link

2. Masukkan link blog anda dan klik Find broken links.
3. Masukkan kod keselamatan (security code) dan tekan broken links now! Tunggu sebentar. Ia akan bawa anda ke bawah. Sila tengok bawah.
                                                              .


4.  Ada dua link yang diberi. URL dan Scr (search). Adalah lebih baik anda pilih URL dan padam dari sana. Kalau padam melalui link search yang diberikan, ia akan bawa ke kita punya HTML. Padam begitu pun, tak ada apa kesan. Kena padam melalui URL ya. Kalau tidak, rugi sahaja usaha anda padam.5.  Tengok la ye, berapa link broken dalam blog anda.
Blog ini jumpa 77 broken links dari 3000 web pages.6. Ada beberapa kod seperti 404, 502 dan bad host.Kemudian, korang buat lagi ya. Scan sekali lagi. Pastikan tiada lagi broken links dalam blog anda.

Aha, benda ni memang sudah lama aku dengar tajuk tapi aku tak jumpa lagi tutorialnya. Pernah dengar sahaja blogger-blogger duk bercakap dia sudah buang dead link tapi tak ada bagitau macam mana nak buang. Sekarang baru jumpa. So, no wonder i get 77 broken links. Hehe~

4 ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)