Langkau ke kandungan utama

Resipi Mee Ketam (Crab Noodles Recipe)



Resipi Mee Ketam ♡

Resipinya:

1 bungkus mee kuning
3 ekor ketam saiz sederhana (dipotong 2)
1 biji telur
Beberapa jenis sayur yang digemari
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk secukup rasa
1 sudu kecil air sotong (Nampla)
2 sudu besar chili paste
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk dikisar:
4 biji tomato saiz sederhana
1 mangkuk kecil udang kering
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 cawan air

Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan tumis chili paste sehingga naik bau harum
2. Masukkan bahan kisar
3. Masukkan air secukupnya
4. Masukkan ketam
5. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, air stok sotong, serbuk secukup rasa, garam dan gula secukupnya.
6. Setelah ketam masak, masukkan sayur-sayuran dan kacau.
7. Pecahkan sebiji telur dan kacau.
8. Asingkan ketam dan sayur-sayuran dari kuah.
9. Tinggalkan kuah di dalam periuk.
10. Masukkan mee kuning dan tunggu sehingga mee masak.
11. Asingkan mee dari kuah.
12. Hidangkan bersama daun sup, dau bawang dan hirisan cili merah.

Selamat mencuba ♡
Alhamdulillah, dinner for tonite.


in English:
♡ Crab Noodles RecipeThe recipe :
1 packet of yellow noodles

3 medium-sized crabs ( cut 2 )

1 egg

Several types of vegetables preferred

5 tablespoons chili sauce

2 tablespoons of tomato sauce

2 tbsp oyster sauce

1 teaspoon of powder to taste

1 teaspoon water squid ( Nampla )

2 tablespoons chili paste

Salt and sugar to taste
Ingredients for blend :
4 medium tomatoes

1 cup small dried shrimp

3 cloves of garlic

4 red onion

1 cup water
How to cook:

1.Heat the oil and fry the chili paste until fragrant scent

2. Add blend ingredients

3. Add enough water

4. Add crab

5. Add chili sauce, tomato sauce, oyster sauce, stock water squid powder, to taste, salt and sugar to taste.

6. After crab cooked, add the vegetables and stir .

7. Break the egg and stir .

8. Sort crab and vegetables from the broth.

9. Leave the sauce in the pot.

10. Add yellow noodles and wait until the noodles are cooked.

11. Separate noodles in gravy.

12. Serve with parsley, sliced ​​onions and red pepper.
Good luck ♡
Alhamdulillah, dinner for tonite.


Sumber

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker