Mee Udang versi Utara | ! sha my heart

.

Ahad, 30 Mac 2014

Mee Udang versi Utara


MEE UDANG versi Utara

Untuk kuah
*5 biji cili kering
*3 ulas bawang putih
*3 biji bawang merah
* sebiji bawang besar
*setengah cm halia
(Blender semua bertanda *)

#1bji ubi keledek merah atau kentang
Agak-agak ye nak pekat mana. Kalau ubi keledek tu ambil yang kecil dah laaa sbb dia pekat sangat nanti
#10 ekor isi udang
Rebus bahan bertanda # dan blender

-sayur sawi asingkan batang dan daun
-kubis
-fish ball/fish kek (kalau suka)
- 3 sudu sos tiram
- 5 sudu sos tomato
- setengah cawan sos cili
-garam
-gula
-3 sudu minyak masak
-5 cawan air
-2 biji telur
-20 ekor udang
-1 biji tomato belah 4

Daun bawang, daun sup dan cili besar diracih nipis-nipis.
Limau nipis dipotong kecil.
Tauhu yang telah digoreng, dipotong nipis-nipis.


Cara-cara:
1.Tumis bahan kisar * sampai naik minyak
2. Masukkan sos cili, tiram, sos tomato
3. Masukkan bahan # dan air. Tunggu mendidih
4. Masukkan batang sawi n kobis..
5. Pecahkan telur dan masukkan bebola, fish kek dan udang
6. Masukkan tomato, gula dan garam
7. Akhir sekali masukkan daun sawi.
8. Sediakan mee yang dicelur dan ditoskan airnya.
9. Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang, daun sup, cili besar, limau nipis, tauhu yang  sudah digoreng dan dipotong.
Curahkan kuah ke atas mee yang berada dalam pinggan. Sedia untuk dinikmati.

Selamat mencuba.

Resipi ini dari kawanku, Tieha Karim. Nampak sedap. Bolehlah cuba. Memang sedap.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...