Petua Memasak Resipi Sup Ketam Untuk Merawat Demam Denggi | ! sha my heart

.

Jumaat, 21 Februari 2014

Petua Memasak Resipi Sup Ketam Untuk Merawat Demam Denggi

Sup ketam yang mampu merawat demam denggi
Petua Memasak Resipi Sup Ketam Untuk Merawat Demam Denggi

Bahan:

a. Ketam 2 ekor (
Tetapi ketam yang sesuai dan lebih mujarab ialah Ketam Nipah)
b. 2 biji buah pelaga
c. Kayu manis sepanjang jari kelingking
d. Sekuntum bunga lawang
e. Bawang putih 5 biji ditumbuk
f. Halia sebesar ibu jari diketuk
g. Serbuk lada hitam/lada putih
h. 3 cawan air
i. Garam secukup rasa
j. Minyak untuk menumis
k. Bawang goreng, daun sup dan daun bawang

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, kayu manis, buah pelaga sampai naik bau.

2. Masukkan bawang putih, halia, dan biarkan seketika.

3. Kemudian, masukkan air, serbok lada dan garam. Biar mendidih, kemudian masukkan ketam. Biarkan selama 5-10 minit bagi air ketam itu sebati dengan kuah.

4. Matikan api dan masukkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang yang telah diricih.

Hidangkan panas. Semoga cepat sembuh ya.

* Up date: Ada yang mengatakan ketam batu pun boleh juga diamalkan untuk mengubati demam denggi.

2 ulasan:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

bagus perkongsian ini.. tentu ramai yang mencari resipi sup keta ini..

Sha My heart berkata...

Mizz Aiza: terima kasih.
Harap-harap begitulah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...