Langkau ke kandungan utama

Resipi Talam Jagung



Corn Trays

recipe:

  Mix bottom:
1 cup flour
1 cup water
1/2 cup castor sugar
1 cup corn creamer
3/4 small box coconut milk
pinch of salt

Mix the top
1) 3 tablespoons flour
2) 1 1/2 cups water
3) 1/4 small box coconut milk
4) 3 tbsp castor sugar
5) Color yellow adequately
6) Pinch of salt

1) Mix all the ingredients for the dough bottom and cook over a low heat until the mixture is slightly sederhana.Kacau concentrated and put in pan.
2) Steam for 10 minutes.
3) Pour batter top and steam for 10 minutes.
4) Once cooked, put it in the fridge. Slice and serve with coffee or tea.
* If you like the taste of fat and sweet, just add milk and sugar dosage according to your taste


Dalam Bahasa Melayu:
 
Talam Jagung 


Resipi:

 Adunan bahagian bawah:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan gula castor
1 cawan creamer jagung
3/4 kotak kecil santan
Secubit garam

Adunan bahagian atas
1) 3 sudu besar tepung gandum
2) 1 1/2 cawan air
3) 1/4 kotak kecil santan
4) 3 sudu besar gula castor
5) Pewarna kuning secukupnya
6) Secubit garam

1) Campur kesemua bahan untuk adunan bahagian bawah dan masak dengan menggunakan api yang sederhana.Kacau sehingga adunan ini sedikit pekat dan masukkan ke dalam talam.
2) Kukus selama 10 minit.
3) Tuangkan adunan bahagian atas dan kukus selama 10 minit.
4) Setelah masak, masukkan ke dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan bersama kopi atau teh.
* Jika anda sukakan rasa lebih lemak dan manis, sila tambahkan sukatan santan dan gula mengikut citarasa anda


Sumber

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)