Resipi Talam Jagung | ! sha my heart

.

Ahad, 26 Januari 2014

Resipi Talam Jagung



Corn Trays

recipe:

  Mix bottom:
1 cup flour
1 cup water
1/2 cup castor sugar
1 cup corn creamer
3/4 small box coconut milk
pinch of salt

Mix the top
1) 3 tablespoons flour
2) 1 1/2 cups water
3) 1/4 small box coconut milk
4) 3 tbsp castor sugar
5) Color yellow adequately
6) Pinch of salt

1) Mix all the ingredients for the dough bottom and cook over a low heat until the mixture is slightly sederhana.Kacau concentrated and put in pan.
2) Steam for 10 minutes.
3) Pour batter top and steam for 10 minutes.
4) Once cooked, put it in the fridge. Slice and serve with coffee or tea.
* If you like the taste of fat and sweet, just add milk and sugar dosage according to your taste


Dalam Bahasa Melayu:
 
Talam Jagung 


Resipi:

 Adunan bahagian bawah:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan gula castor
1 cawan creamer jagung
3/4 kotak kecil santan
Secubit garam

Adunan bahagian atas
1) 3 sudu besar tepung gandum
2) 1 1/2 cawan air
3) 1/4 kotak kecil santan
4) 3 sudu besar gula castor
5) Pewarna kuning secukupnya
6) Secubit garam

1) Campur kesemua bahan untuk adunan bahagian bawah dan masak dengan menggunakan api yang sederhana.Kacau sehingga adunan ini sedikit pekat dan masukkan ke dalam talam.
2) Kukus selama 10 minit.
3) Tuangkan adunan bahagian atas dan kukus selama 10 minit.
4) Setelah masak, masukkan ke dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan bersama kopi atau teh.
* Jika anda sukakan rasa lebih lemak dan manis, sila tambahkan sukatan santan dan gula mengikut citarasa anda


Sumber

3 ulasan:

Razi ten berkata...

Oh they looks good.. Maybe I should try is sometimes.. you think people that are bad at cooking can make this?

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

sedapnya dapat makan untuk breakfast atau minum petang..

Azhafizah Md Nor berkata...

Ini pun sedap!buat minum ptg pun boleh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...