Resipi Laksa Thai | ! sha my heart

.

Isnin, 27 Januari 2014

Resipi Laksa Thai




Thai Laksa

Ingredients:
2 1/2 tablespoons ( yellow chili paste / green , can be purchased from the night market ) 

1 large onion2 cans of sardines ( take fish fillet )
1 tablespoon palm sugar ( Thai palm sugar)1/2 tablespoon shrimp paste 
1 tablespoon sauce Nampla ( water squid )
2 pieces of dried tamarind 
1 glass of boiled water
1/2 box of coconut milk
sugar and salt to taste1 small packet of laksa ( blanched )1 cucumber ( sliced ​​thinly) 

1 large onion ( sliced ​​thin )2 hard boiled eggs (halved )10 long beans ( sliced ​​thinly) 

How to cook: 

1 ) Blend the contents of sardines with onion and shrimp paste and 1 glass of water.
 2 ) Heat a pan , add chili paste and coconut milk . Stir until oil breaks chili paste.
 3 ) Add the water and ground ingredients and stir together.
 4 ) Add 1 glass of boiled water and stir the laksa gravy.
 5 ) Add the coconut milk, tamarind, palm sugar, white sugar and salt to taste.
 6 ) Enter nampla sauce . Stir until sauce boils laksa. 
 7 ) Heat oil in a pot and cook laksa and blanched for 1 minute.
 8 ) Serve with gravy, laksa.
 9 ) Sprinkle the sliced ​​cucumber, long beans, onions and eggs.
  Ready to eat.

 

Dalam Bahasa Melayu:

Bahan-bahan:

2 1/2 sudu besar ( paste cili warna kuning/hijau, boleh dibeli dari pasar malam)
1 biji bawang besar
2 tin sardin (ambil isi ikan sahaja)
1 sudu besar gula kelapa (Thai palm sugar)
1/2 sudu besar belacan
1 sudu besar sos Nampla (air sotong)
2 keping asam keping
1 gelas air masak
1/2 kotak besar santan kelapa
gula dan garam secukupnya
1 paket laksa kecil (dicelur)
1 biji timun (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
2 biji telur rebus (dibelah dua)
10 biji kacang panjang (dihiris nipis)

Cara memasak:
1) Kisar isi sardin bersama bawang besar dan belacan serta 1 gelas air.
2) Panaskan periuk, masukkan paste cili dan sedikit santan. Kacau sehingga paste cili pecah minyak.
3) Masukkan air dan bahan kisar tadi dan kacau.
4) Masukkan 1 gelas air masak dan kacau kuah laksa.
5) Masukkan santan, asam keping, gula kelapa, gula putih dan garam secukupnya.
6) Masukkan sos nampla. Kacau sehingga kuah laksa mendidih.
7) Panaskan air dalam periuk dan masukkan laksa dan celur selama 1 minit.
8) Angkat dan hidangkan bersama kuah laksa.
9) Taburkan hirisan timun, kacang panjang, bawang besar dan telur.
Sedia untuk dimakan.


Sumber

5 ulasan:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

wah.. nampak sedap laksa tu.. tak pernah lagi mencuba makan laksa thai.. boleh cuba buat nanti.. :D

Azhafizah Md Nor berkata...

sedapnya laksa..ntah bila nak try buat laksa ni..one of my favourite ni :)

sha my heart berkata...

Mizz Aiza: Cubalah.. Semoga berjaya ye.

sha my heart berkata...

Azhafizah: Iya, cubalah buat.

Razi ten berkata...

Laksa, it didn't smell well in the making process but at the end mashaaAllah sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...