Langkau ke kandungan utama

Resipi Laksa Thai




Thai Laksa

Ingredients:
2 1/2 tablespoons ( yellow chili paste / green , can be purchased from the night market ) 

1 large onion2 cans of sardines ( take fish fillet )
1 tablespoon palm sugar ( Thai palm sugar)1/2 tablespoon shrimp paste 
1 tablespoon sauce Nampla ( water squid )
2 pieces of dried tamarind 
1 glass of boiled water
1/2 box of coconut milk
sugar and salt to taste1 small packet of laksa ( blanched )1 cucumber ( sliced ​​thinly) 

1 large onion ( sliced ​​thin )2 hard boiled eggs (halved )10 long beans ( sliced ​​thinly) 

How to cook: 

1 ) Blend the contents of sardines with onion and shrimp paste and 1 glass of water.
 2 ) Heat a pan , add chili paste and coconut milk . Stir until oil breaks chili paste.
 3 ) Add the water and ground ingredients and stir together.
 4 ) Add 1 glass of boiled water and stir the laksa gravy.
 5 ) Add the coconut milk, tamarind, palm sugar, white sugar and salt to taste.
 6 ) Enter nampla sauce . Stir until sauce boils laksa. 
 7 ) Heat oil in a pot and cook laksa and blanched for 1 minute.
 8 ) Serve with gravy, laksa.
 9 ) Sprinkle the sliced ​​cucumber, long beans, onions and eggs.
  Ready to eat.

 

Dalam Bahasa Melayu:

Bahan-bahan:

2 1/2 sudu besar ( paste cili warna kuning/hijau, boleh dibeli dari pasar malam)
1 biji bawang besar
2 tin sardin (ambil isi ikan sahaja)
1 sudu besar gula kelapa (Thai palm sugar)
1/2 sudu besar belacan
1 sudu besar sos Nampla (air sotong)
2 keping asam keping
1 gelas air masak
1/2 kotak besar santan kelapa
gula dan garam secukupnya
1 paket laksa kecil (dicelur)
1 biji timun (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
2 biji telur rebus (dibelah dua)
10 biji kacang panjang (dihiris nipis)

Cara memasak:
1) Kisar isi sardin bersama bawang besar dan belacan serta 1 gelas air.
2) Panaskan periuk, masukkan paste cili dan sedikit santan. Kacau sehingga paste cili pecah minyak.
3) Masukkan air dan bahan kisar tadi dan kacau.
4) Masukkan 1 gelas air masak dan kacau kuah laksa.
5) Masukkan santan, asam keping, gula kelapa, gula putih dan garam secukupnya.
6) Masukkan sos nampla. Kacau sehingga kuah laksa mendidih.
7) Panaskan air dalam periuk dan masukkan laksa dan celur selama 1 minit.
8) Angkat dan hidangkan bersama kuah laksa.
9) Taburkan hirisan timun, kacang panjang, bawang besar dan telur.
Sedia untuk dimakan.


Sumber
5 ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)