Langkau ke kandungan utama

Resipi Laksa Thai




Thai Laksa

Ingredients:
2 1/2 tablespoons ( yellow chili paste / green , can be purchased from the night market ) 

1 large onion2 cans of sardines ( take fish fillet )
1 tablespoon palm sugar ( Thai palm sugar)1/2 tablespoon shrimp paste 
1 tablespoon sauce Nampla ( water squid )
2 pieces of dried tamarind 
1 glass of boiled water
1/2 box of coconut milk
sugar and salt to taste1 small packet of laksa ( blanched )1 cucumber ( sliced ​​thinly) 

1 large onion ( sliced ​​thin )2 hard boiled eggs (halved )10 long beans ( sliced ​​thinly) 

How to cook: 

1 ) Blend the contents of sardines with onion and shrimp paste and 1 glass of water.
 2 ) Heat a pan , add chili paste and coconut milk . Stir until oil breaks chili paste.
 3 ) Add the water and ground ingredients and stir together.
 4 ) Add 1 glass of boiled water and stir the laksa gravy.
 5 ) Add the coconut milk, tamarind, palm sugar, white sugar and salt to taste.
 6 ) Enter nampla sauce . Stir until sauce boils laksa. 
 7 ) Heat oil in a pot and cook laksa and blanched for 1 minute.
 8 ) Serve with gravy, laksa.
 9 ) Sprinkle the sliced ​​cucumber, long beans, onions and eggs.
  Ready to eat.

 

Dalam Bahasa Melayu:

Bahan-bahan:

2 1/2 sudu besar ( paste cili warna kuning/hijau, boleh dibeli dari pasar malam)
1 biji bawang besar
2 tin sardin (ambil isi ikan sahaja)
1 sudu besar gula kelapa (Thai palm sugar)
1/2 sudu besar belacan
1 sudu besar sos Nampla (air sotong)
2 keping asam keping
1 gelas air masak
1/2 kotak besar santan kelapa
gula dan garam secukupnya
1 paket laksa kecil (dicelur)
1 biji timun (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
2 biji telur rebus (dibelah dua)
10 biji kacang panjang (dihiris nipis)

Cara memasak:
1) Kisar isi sardin bersama bawang besar dan belacan serta 1 gelas air.
2) Panaskan periuk, masukkan paste cili dan sedikit santan. Kacau sehingga paste cili pecah minyak.
3) Masukkan air dan bahan kisar tadi dan kacau.
4) Masukkan 1 gelas air masak dan kacau kuah laksa.
5) Masukkan santan, asam keping, gula kelapa, gula putih dan garam secukupnya.
6) Masukkan sos nampla. Kacau sehingga kuah laksa mendidih.
7) Panaskan air dalam periuk dan masukkan laksa dan celur selama 1 minit.
8) Angkat dan hidangkan bersama kuah laksa.
9) Taburkan hirisan timun, kacang panjang, bawang besar dan telur.
Sedia untuk dimakan.


Sumber

Ulasan

  1. wah.. nampak sedap laksa tu.. tak pernah lagi mencuba makan laksa thai.. boleh cuba buat nanti.. :D

    BalasPadam
  2. sedapnya laksa..ntah bila nak try buat laksa ni..one of my favourite ni :)

    BalasPadam
  3. Mizz Aiza: Cubalah.. Semoga berjaya ye.

    BalasPadam
  4. Laksa, it didn't smell well in the making process but at the end mashaaAllah sedap!

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Air kelapa sangat bagus untuk demam campak Pantang larang dan makanan orang demam campak. Nak jaga pemakanan orang demam campak? Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak.  Ku abadikan di sini. 1. Tidak boleh menggoreng Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Menumis pun tak boleh tau. Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan. 2. Elakkan makanan laut yang gatal Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k. Risau gatal je.   3. Elakkan yang pedas Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan . 4. Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kala

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.

Belajar Bahasa Melayu Kelantan: Keluarga

Kali ini, kita belajar pula bahasa Melayu Kelantan dalam keluarga. Ibu: Ma bagi yang ibu muda manakala 'mek' atau  'mok' bagi ibu yang dah tua. Bapa: Abah bagi bapa muda manakala Ayoh bagi bapa yang sudah tua. Bagaimana pun, gelaran ini dipanggil sejak kecil. Kakak. Sama, tiada berubah. Abang : Abe Adik: Adik. Anak sulung: Long Anak Kedua: Angah Bersambung lagi ya. Entri sebelum ini mengenai pengenalan

Open Tracker