Resipi Carmelle | ! sha my heart

.

Rabu, 22 Januari 2014

Resipi Carmelle




Carmelle

 Ingredients:
1 packet of “Carmelle” powder
575 ml of milk
1 cup of sugar
1 teaspoon of lemon juice
2 tablespoon of water

Instructions:
1)Heat the sugar, water and lemon juice until the sugar caramelized. And pour the caramelized sugar in a small bowl or plain mould. Leave it aside.
2)Heat the milk in a pot and heat until nearly boiling.
3)Pour in the “Carmelle” powder and boil gently for 2 minutes.
4)Pour the “Carmelle” mixture into the plain mould.
5)Chill in the fridge for a few hours.



Dalam Bahasa Melayu:
Carmelle

Bahan-bahan:

1 paket "Carmelle" serbuk
575 ml susu
1 cawan gula
1 sudu teh jus lemon
2 sudu besar air

Arahan:

1) Panaskan jus gula, air dan lemon sehingga gula menjadi pekat. Dan tuangkan gula caramel dalam mangkuk kecil atau acuan yang nyata. Tinggalkan ia diketepikan.
2) Panaskan susu dalam periuk dan panas sehingga hampir mendidih.
3) Tuangkan dalam "Carmelle" serbuk dan rebus lembut selama 2 minit.
4) Tuangkan "Carmelle" campuran ke dalam acuan yang kosong.
5) Sejukkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam.

6 ulasan:

Mia Liana berkata...

uiiii sedap ni....delicious..

Nurul Hidayah berkata...

wah cantiknye.. mesti sedap..

Engku Muzahadin berkata...

Mcm sedap je ;)

sha my heart berkata...

Mia: ya, memang sedap.
Cubalah =)

sha my heart berkata...

Nurul: Sedap ni. Cubalah buat. Kalau tak pandai, beli jer. Kemudian, cuba buat pula. Hehe~

sha my heart berkata...

Engku: Bukan macam lagi la. Memang sedap. hehe~
Cubalah =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...