Langkau ke kandungan utama

BERSIH 3.0 yang Kecoh Kuala Lumpur 2012


Assalamualaikum.

Apak khabar?

BERSIH 3.0

Apa yang aku faham, mereka ada 8 tuntutan. Antaranya melibatkan membersihkan daftar pengundi hantu yang dibawa masuk untuk pilihan raya kali ke-13 ini.
Beribu-ribu khabarnya yang akan menolong Barisan Nasional menang.

Berhentikan Lynas. Stop Lynas. Lynas ni bahaya. Radiasi. Setakat kilang biasa sudah bagi kesan buruk kepada manusia dan alam sekitar, apatah lagi kilang berbahaya macam tu.

Oh ya, sila baca entri ini dengan fikiran terbuka, ok.

Berita dari Sinar Harian,malam semalam 27 April menyebutkan dataran Merdeka 'meriah' dengan 300 orang penyokong Bersih, padahal ada 3000 orang. Aduh, nampak sangat akhbar tak telus melaporkan.
Pada masa tu, berpuluh-puluh ribu lagi sedang dalam perjalanan menuju Kuala Lumpur.

Aku tengok berita TV1 pula, ada yang duk cakap peniaga rugi. Kalau ikut logik, mana nak rugi sebab kan orang ramai, mesti la untung. Sape suruh tutup?
Apa yang lawaknya, ada pula peniaga tu siap pakai baju warna kuning yang aku yakin bukan baju rasmi kedainya, sebab nampak logo-logo. Dalam kata 'rugi' pun, sokong BERSIH ye? =)

Ramai orang sokong bersih sebenarnya. Kawan-kawan aku majoritinya sokong BERSIH. Kawan-kawan aku bukan setakat pelajar sekolah, pelajar universiti-diploma, ijazah, Master, PHD, pensyarah, pengarah, artis dan macam-macam lagi jawatan menyokong dan mahu turun ke BERSIH.
Alhamdulillah, ramai yang sudah membuka mata. Bukan setakat orang Melayu je, orang Cina pun sama.

Ini rakyat. Rakyat yang faham apa yang sedang dan bakal berlaku. Kerajaan jangan ingat rakyat bodoh. Jangan nak memperbodohkan rakyat la. *terngiang-ngiang lagu Basikal Tua, lirik kat "Aku orang biasa.."


Tak sokong

Mereka tak faham apa sebenarnya yang diperjuangkan oleh golongan BERSIH.

Mereka hanya disogokkan dengan media arus perdana. Tak faham? Boleh klik sini untuk entri pasal media arus perdana, cari entri bertajuk, Karenah Politik dalam ruangan Cari Entri Lama di sebelah kanan.

Kalau korang tak faham, tak perlulah nak cakap bukan-bukan. Ingat, apa yang dicakapkan itu membawa catatan baik atau tidak. Setiap yang tak baik, membawa ke neraka.

Korang tak faham, mereka berjuang untuk korang jugak. Untuk Malaysia yang lebih baik.


  • Korang cakap, kenapa nak join demonstrasi dan tunjuk perasaan, sedangkan ada yang lebih baik daripada ini? Ikut Parlimen ke, Mahkamah ke..

Sebabnya, Parlimen dan Mahkamah sudah tidak terima. Inilah jalan terakhir.


  • Tapi, akan berlaku keganasan..


Aku nak tergelak dengar soalan ini. Look, rakyat Malaysia masih lagi mengamalkan amalan-amalan murni Timur dan kita tak akan jadi ganas macam negara Arab yang kecoh-kecoh. Memang patut, Arab memang degil. Kita lain. Kita lebih lembut. Ya, kita -kaum yang berada di Malaysia.


  • Rugi-rugi, 18 juta rugi akibat demo.

Er, sape suruh tak buka kedai? Rugi la, cuba buka je. Kan dah ramai orang, mesti la ada juga nak shopping alang-alang dah kat KL. Yang tutup tu rugi la. Takutkan barang kena curi dan dirosakkan? I dont think so..


  • Pasal tempat kat Dataran tu?

Hari tu minta buat kat Stadium Merdeka, tak kasi. Tapi tadi Dato' Sri Najib kata "Kita bagi Stadium Negara," Er, apakah! Cakap apa belit-belit ni?

Dataran Merdeka sebagai simbolik.


  • Diorang cakap, kenapa nak sokong Ambiga? 
Opps, Kita bukan sokong Ambiga tapi kita sokong 'Ulama'. Itu puar belit media. - ini Ustaz Azhar Idrus, Ustaz YouTube yang famous cakap. Korang nak lawan orang alim lagi warak bercakap?

 Ustaz Azhar Idrus juga pernah cakap, kalau korang nak layan rempit, muzik, layanlah. Tapi, masa membabitkan agama, kembalilah kepada Ulama.

Kita hidup bukannya lama. Sebab tu A. Samad Said, Sasterawan Negara pun turut sokong. Beliau berkata, dia tak nak mati sia-sia. Biarlah mati dengan jasa dikenang (ini aku yang kata)


Semoga Bersih kali ini membawa perubahan yang baik kepada Malaysia, negara tercinta.

Beberapa keping gambar BERSIH 3.0

1. Akhbar Sinar Harian laporkan sebanyak 15,000 orang membanjiri Kulala Lumpur (link berita tersebut).
Sinar anggarkan 80,000 orang (Klik untuk berita tersebut)
PDRM mulanya anggarkan 25, 000 orang
manakala penganjur anggarkan lebih 100,000 orang.


2. Pemandangan dari atas Menara Maybank. Ramainya..










Polis guna gas pemedih mata surai peserta Bersih
Peserta dan penyokong cuba bergerak keluar dari kawasan berhampiran selepas polis melepaskan gas pemedih mata sekitar 3.15 petang tadi. Foto ihsan oleh Fareez K.Intidzam







susah very susah- gambar up load dari kawan yang berada di KL.  Semburan gas pemedih mata.
3. Hanya menuntut pilihanraya BERSIH & ADIL, hanya orang kotor sahaja yang menyukai benda yang kotor.


4. (Parody berita hak BN): Ada beberapa orang, tidak sampai 100 yang berada di Masjid Jamek, KL.





5. (Parody): Restoran ini rugi besar hari ini!

Tambah kapsyen





6. S
olat di mana-mana, moga dipermudahkan segala urusan; Amin..




Kempen ini bukan setakat di Malaysia sahaja tetapi di seluruh dunia. Antara gambar yang sempat diambil:

Bersih di Melbourne

Himpunan Bersih di Aukland
Sumber gambar

Nak tengok gambar lagi tak?

Komen? 

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker