BERSIH 3.0 yang Kecoh Kuala Lumpur 2012 | ! sha my heart

.

Sabtu, 28 April 2012

BERSIH 3.0 yang Kecoh Kuala Lumpur 2012


Assalamualaikum.

Apak khabar?

BERSIH 3.0

Apa yang aku faham, mereka ada 8 tuntutan. Antaranya melibatkan membersihkan daftar pengundi hantu yang dibawa masuk untuk pilihan raya kali ke-13 ini.
Beribu-ribu khabarnya yang akan menolong Barisan Nasional menang.

Berhentikan Lynas. Stop Lynas. Lynas ni bahaya. Radiasi. Setakat kilang biasa sudah bagi kesan buruk kepada manusia dan alam sekitar, apatah lagi kilang berbahaya macam tu.

Oh ya, sila baca entri ini dengan fikiran terbuka, ok.

Berita dari Sinar Harian,malam semalam 27 April menyebutkan dataran Merdeka 'meriah' dengan 300 orang penyokong Bersih, padahal ada 3000 orang. Aduh, nampak sangat akhbar tak telus melaporkan.
Pada masa tu, berpuluh-puluh ribu lagi sedang dalam perjalanan menuju Kuala Lumpur.

Aku tengok berita TV1 pula, ada yang duk cakap peniaga rugi. Kalau ikut logik, mana nak rugi sebab kan orang ramai, mesti la untung. Sape suruh tutup?
Apa yang lawaknya, ada pula peniaga tu siap pakai baju warna kuning yang aku yakin bukan baju rasmi kedainya, sebab nampak logo-logo. Dalam kata 'rugi' pun, sokong BERSIH ye? =)

Ramai orang sokong bersih sebenarnya. Kawan-kawan aku majoritinya sokong BERSIH. Kawan-kawan aku bukan setakat pelajar sekolah, pelajar universiti-diploma, ijazah, Master, PHD, pensyarah, pengarah, artis dan macam-macam lagi jawatan menyokong dan mahu turun ke BERSIH.
Alhamdulillah, ramai yang sudah membuka mata. Bukan setakat orang Melayu je, orang Cina pun sama.

Ini rakyat. Rakyat yang faham apa yang sedang dan bakal berlaku. Kerajaan jangan ingat rakyat bodoh. Jangan nak memperbodohkan rakyat la. *terngiang-ngiang lagu Basikal Tua, lirik kat "Aku orang biasa.."


Tak sokong

Mereka tak faham apa sebenarnya yang diperjuangkan oleh golongan BERSIH.

Mereka hanya disogokkan dengan media arus perdana. Tak faham? Boleh klik sini untuk entri pasal media arus perdana, cari entri bertajuk, Karenah Politik dalam ruangan Cari Entri Lama di sebelah kanan.

Kalau korang tak faham, tak perlulah nak cakap bukan-bukan. Ingat, apa yang dicakapkan itu membawa catatan baik atau tidak. Setiap yang tak baik, membawa ke neraka.

Korang tak faham, mereka berjuang untuk korang jugak. Untuk Malaysia yang lebih baik.


  • Korang cakap, kenapa nak join demonstrasi dan tunjuk perasaan, sedangkan ada yang lebih baik daripada ini? Ikut Parlimen ke, Mahkamah ke..

Sebabnya, Parlimen dan Mahkamah sudah tidak terima. Inilah jalan terakhir.


  • Tapi, akan berlaku keganasan..


Aku nak tergelak dengar soalan ini. Look, rakyat Malaysia masih lagi mengamalkan amalan-amalan murni Timur dan kita tak akan jadi ganas macam negara Arab yang kecoh-kecoh. Memang patut, Arab memang degil. Kita lain. Kita lebih lembut. Ya, kita -kaum yang berada di Malaysia.


  • Rugi-rugi, 18 juta rugi akibat demo.

Er, sape suruh tak buka kedai? Rugi la, cuba buka je. Kan dah ramai orang, mesti la ada juga nak shopping alang-alang dah kat KL. Yang tutup tu rugi la. Takutkan barang kena curi dan dirosakkan? I dont think so..


  • Pasal tempat kat Dataran tu?

Hari tu minta buat kat Stadium Merdeka, tak kasi. Tapi tadi Dato' Sri Najib kata "Kita bagi Stadium Negara," Er, apakah! Cakap apa belit-belit ni?

Dataran Merdeka sebagai simbolik.


  • Diorang cakap, kenapa nak sokong Ambiga? 
Opps, Kita bukan sokong Ambiga tapi kita sokong 'Ulama'. Itu puar belit media. - ini Ustaz Azhar Idrus, Ustaz YouTube yang famous cakap. Korang nak lawan orang alim lagi warak bercakap?

 Ustaz Azhar Idrus juga pernah cakap, kalau korang nak layan rempit, muzik, layanlah. Tapi, masa membabitkan agama, kembalilah kepada Ulama.

Kita hidup bukannya lama. Sebab tu A. Samad Said, Sasterawan Negara pun turut sokong. Beliau berkata, dia tak nak mati sia-sia. Biarlah mati dengan jasa dikenang (ini aku yang kata)


Semoga Bersih kali ini membawa perubahan yang baik kepada Malaysia, negara tercinta.

Beberapa keping gambar BERSIH 3.0

1. Akhbar Sinar Harian laporkan sebanyak 15,000 orang membanjiri Kulala Lumpur (link berita tersebut).
Sinar anggarkan 80,000 orang (Klik untuk berita tersebut)
PDRM mulanya anggarkan 25, 000 orang
manakala penganjur anggarkan lebih 100,000 orang.


2. Pemandangan dari atas Menara Maybank. Ramainya..










Polis guna gas pemedih mata surai peserta Bersih
Peserta dan penyokong cuba bergerak keluar dari kawasan berhampiran selepas polis melepaskan gas pemedih mata sekitar 3.15 petang tadi. Foto ihsan oleh Fareez K.Intidzam







susah very susah- gambar up load dari kawan yang berada di KL.  Semburan gas pemedih mata.
3. Hanya menuntut pilihanraya BERSIH & ADIL, hanya orang kotor sahaja yang menyukai benda yang kotor.


4. (Parody berita hak BN): Ada beberapa orang, tidak sampai 100 yang berada di Masjid Jamek, KL.





5. (Parody): Restoran ini rugi besar hari ini!

Tambah kapsyen





6. S
olat di mana-mana, moga dipermudahkan segala urusan; Amin..




Kempen ini bukan setakat di Malaysia sahaja tetapi di seluruh dunia. Antara gambar yang sempat diambil:

Bersih di Melbourne

Himpunan Bersih di Aukland
Sumber gambar

Nak tengok gambar lagi tak?

Komen? 

22 ulasan:

Azee Hana berkata...

ramai bloggers tengah buat pasal entry bersih ni..=)

aRa ❤ aFiq™ berkata...

sbnrnye ara pun xbrape taw sal bersih ni.. bce sini dpt la info cket ;D

sha my heart berkata...

Azee hana: Mesti la, trafik tinggi ni..
ingat nak buat awal2 lagi tapi ada aral melintang.

sha my heart berkata...

Ara: semoga entri2 sebegini memberi penjelasan.

blogtilldrop berkata...

the problem adalah tak dpat gmabaran jelas

sha my heart berkata...

till drop: pergi la ke blog2 politik. kena baca kedua2 belah pihak. saya malas nak tulis semua, kang dikatakan blog politik pula.

Tak suka nak bergaduh2, bertekak2.

Saya tulis apa yang saya tahu.. =)

UniMeOw berkata...

bnda ni bersih sbnarnya..

tp jd xbpe bersih bla dsembur ngn gas pemedih mata..2 yg jd punca kecoh2..

then,,org slhkan bersih ni x bersih..sabor je la..

sis92 berkata...

hanya nak cakapa kalau keadaan macam ni berterusan , lama2 takut duduk dalam negara sendiri :(

Jo-Blogger berkata...

ish3 teruknye ye.. tapi yela, kita xboleh dengar cakap sebelah pihak aje. lagi pun media skrg ni only money can talk.kesahihan nya belum tentu kan..skdr pendapat

Hanil berkata...

Hmm yang aku tau baik aku basuh kain sampai bersih,sebab esok keje! haha adoi~

sha my heart berkata...

Uni: ya, betul.
Brtambah teruk bila kereta p0lis dpandu dgn laju d kwsn pjalan kaki.
Langgar 2 org dan meninggal tp media arus pdna xkeluarkan pun isi ni.
Apa yg 'di0rg' dakwa, pr0tester yg buat kacau

sha my heart berkata...

Sis: sepatutnya awk lebih takut dgn apa yg krjn dh buat. Dia boleh arahkan org bwhnnya untuk bunuh org, xpyh pg jauh, teng0k isu bersih je. 2org kena langgar sampai mati tp tv xda pn ckp. Cari video ini.

Awk patut lbh takut dgn krjn yg nk bina kilang nuklear yg sgt bhya..

Bnyk lg isunya. Carilah sendiri.

sha my heart berkata...

Joe: apa yg teruk?
Ya, kena dgr kedua2 belah pihak =)

sha my heart berkata...

Hanil: suri rumah tgga yg bersih. Hehe

sha my heart berkata...

Hanil: suri rumah tgga yg bersih. Hehe

ciksukaberangan berkata...

taktahu nak komen apa... haha... moga Malaysia terus aman dan makmur.. moga pmimpin sntiasa diberi hidayah Allah utk berubah dan memimpin negara dgn lebih baik... aaaamiin. :D

sha my heart berkata...

Cik suka: klu la blh brubah.
Tp org kata, klu um0 40 xleh ubah dah.

sha my heart berkata...

Cik suka: klu la blh brubah.
Tp org kata, klu um0 40 xleh ubah dah.

Si Matatajam berkata...

M sokong yang baik je, yg buruk tolak tepi ^_^

sha my heart berkata...

M: s0kong mbwa rebah x el0k jgk. Hehe

ciksukaberangan berkata...

insyaAllah boleh. Allah Maha Memakbulkan. :)

Tanpa Nama berkata...

semoga apa yg kita sokong adalah kebenaran yang hanya ALLAH sj yang tahu betul dan salahnya. insyallah..Allah sentiasa bersama orang2 yang benar..semoga kita tidak menjadi mangsa kerakusan manusia yang gila pada kuasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...