English: Penggunaan Verb 'to be' | ! sha my heart

.

Jumaat, 9 Mac 2012

English: Penggunaan Verb 'to be'


Assalamualaikum.

Aku nak kongsi pasal ini. Rasanya bermanfaat.
Ramai yang masih keliru dengan penggunaan Verb TO BE yang terdiri daripada be, am,is,are,was,were,will be, dan being.

Secara AMnya, Verb TO BE digunakan untuk membantu dalam ayat terutamanya untuk membantu memberitahu dari segi MASA perbuatan-perbuatan,fakta-fakta ,perasaaan, dimana dan sebagainya.

Itulah sebabnya Verb TO BE banyak digunakan apabila anda menggunakan Nouns, Adjectives dan Adverbs. Ini kerana Nouns, Adjectives dan Adverbs tidak boleh anda tukar bentuk mereka untuk memberitahu MASA dan oleh sebab itu apabila anda menggunakan Nouns, Adjectives dan Adverbs, ayat-ayat anda perlu dibantu oleh Verbs terutamanya Verb TO BE.

Sebagai contoh, anda tidak boleh gunakan Nouns, Adjectives dan Adverbs anda dalam bentuk Past Tense untuk memberitahu cerita di MASA LEPAS seperti:-

1. I a teachered before. - Penggunaan Noun 'teacher' yg salah.

2. I hungried just now. - Penggunaan Adjective 'hungry' yg salah.

3. I thered just now. - Penggunaan Adverb 'there' yg salah.

Perhatikan dalam contoh ketiga-tiga ayat diatas,kita telah cuba menukarkan teacher kepada 'teachered', hungry kepada 'hjungried' dan there kepada 'thered'.

Anda perlu ingat yang dalam bahasa Inggeris, yang Nouns, Adjectives dan Adverbs tidak ada bentuk Past Tense untuk memberitahu masa. Dalam bahasa Inggeris, cuma VERBS sahaja yang ada bentuk Past Tense untuk memberitahu MASA.

Oleh itu, penggunaan ayat di atas perlu dibantu oleh Verbs seperti Verb TO BE.

1. I was a teacher before. - Penambahan Verb TO BE 'was' yang betul untuk memberitahu yang pembuat ayat ialah seorang guru di masa lepas.

2. I was hungry just now. - Penambahan Verb TO BE yang betul untuk memberitahu yang pembuat ayat lapar sebentar tadi.

3. I was there just now. Penambahan Verb TO BE 'was' yang betul untuk memberitahu yang pembuat ayat berada di sana sebentar tadi.

Adalah diharap penerangan ringkas ini dapat membantu anda serba sedikit memahami penggunaan Verb TO BE ini.

Sumber

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

6 ulasan:

cerita aku berkata...

http://storyofayrien.blogspot.com/
follow skli ea

faridah nazurah berkata...

Haha kelakar lak baca perkataan yang salah tu.. Teachered,hungried,thered.. Haha

Azee Hana berkata...

dari kecik saya belajar bi,,bi still xpower ag..haha

Ana Farhana berkata...

tq teacher! hihi

Popkorn berkata...

nice to share....
tp grammar sy ttp hancur..

syila berkata...

salam nk tanya klu lps adverbs of frequency mcm always bole ke lps tu kita guna past tense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...