Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2011

Dilayan Dengan Baik, Terima Kasih Awak!

Assalamualaikum
Entri peribadi.

Semua orang suka dilayan dengan baik, kan?

Aku nak cerita pengalamanku dilayan dengan baik. Sebenarnya banyak aku dilayan dengan baik.

Tapi hari ini, biarlah aku bercerita pasal pengambilan jubah konvokesyen.

Sila baca dengan khusyuk dan tawaduk, k.

Aku dilayan dengan baik masa pergi ambil jubah. Teringat pada sedikit masa dulu ambik jubah, kakak-kakak kerani tu garang ya amat. Tapi untuk kali ini baik giler. Siap minta aku pakaikan jubah dan memberi komen bahawa jubah tu besar.

"Ambik saiz M"

Eh, aku belum cakap nak saiz apa dah ambik. Erm, tak apa la, nanti la minta saiz S ada ke tak.

"Boleh terbang ni."

"Macam dah nak terbang ni. Superman. Haha~"

Aku senyum je la. Segan seh nak borak-borak. Aku sorang jer. Diorang 4 orang, ramai.

Aku buka jubah tu dan seorang kakak tolong aku buka jubah. How nice.


"Sementara tu (kakak ambik jubah), boleh sign sini dulu. No 23 ya." Ujar sorang lagi kerani yang pegang buku daf…

Aku Nak Pakai Domain - Apa yang Terbaik?

Assalamualaikum.
Entri blog.

Alhamdu lillah. Aku dapat blog ini kembali.  Yeah yeah!

Tadi cuak juga la sebab dapat mesej 'your blog has been remove'. Bila buka blog aku dapat lagi mesej tu. Gile kau, aku tak bersedia lagi la! Haha~

Teruk juga la aku cari solutionnya. Membaca dan selidik dengan sheet yang banyak. Baca satu persatu. Nasib baik internet tak buat hal malam ni. Terima kasih celcom, sayang awak ketat-ketat.

Nasib baik la dapat balik blog ni, kalau tak  korang tak akan dapat jumpa aku balik. Aku dah siap copy link korang kat bloglist tu. Takut cari tak jumpa nanti, satu hal nak google balik. Hihi~


Berbalik kepada tajuk, aku memang ada cadangan nak tukar atau mempunyai domain sendiri.
Kawan-kawan, tolong bagi cadangan macam mana nak pilih domain dan hosting. Tak faham la, blur gile.

Apa hosting yang baik dan pengurusannya pun baik. Tapi tak nak la mahal sangat. Biasa-biasa sudah la.

Any suggestion? Suggest la apa-apa pun. Aku akan pertimbangkan.

Anything can happen, that …

Hipokritnya Blogger yang Bajet Bagus Ni

Assalamualaikum...
Entri blogging.


Aku  tak tau la korang pernah rasa tak yang aku pernah rasa. Rasa terhina. Rasa benci dengan blogger tu. Ah, tak baik aku nak benci pada orang lain, kan? Okay la, tak benci tapi sayang. Haha~


Dia boleh duk pung pang, pung pang kata dialah blogger yang terbaik. Dia suka baca blog blogger lain yang follower dia kurang dari 2 ribu follower. Bajet bagus kalau bagus tak apa la.

Tapi aku bengang bila aku komen kat blog dia, boleh dia buat tak tau jer. Nak kata kenal dengan dia, tak pun. Tak pernah lagi masuk blog dia, dia pun sama, tak pernah datang ke blog aku.

So, rasanya tak ada masalah.

Aku dah komen kat entri dia. Bukan satu jer, banyak. Kalau nak tau, tengok cara aku pergi ke blog yang aku berminat nak berkawan, aku akan komen banyak-banyak. Kalau tak percaya, tanya Saizuan dan Imbobo. Sampai tak terbalas, kan? Haha~

Macam tu jugak la aku buat pada blog dia ni. Aku komen-komen. Tapi jangan kata nak balas komen, nak jejak ke blog aku pun tak..

Kalau …

"Ouch, Mesti Sakit Kan?"

Assalamualaikum

Entri Wanita.

Aku pergi melawat kenalan yang bersalin - melahirkan anak di Hospital Sultanah Bahiyah, tadi. Terkedu aku bila dengar cerita mereka. Er, bukan sorang aku melawat, dua-tiga orang.


Terfikir sendiri, mampukah aku menghadapinya?

Eh, aku tak pregnant, okay. Aku cuma membayangkan bagaimana sakitnya bila aku tengok riak muka mereka. Nak gerak pun susah.

Mujurlah si suami mereka berada di sisi. Sangat memahami dan tolong si isteri yang sakit. Terharu aku rasa. Tapi siapakah yang nak sayangi aku? Senyum, tak perlu kata apa-apa =)

Bertuah mereka kerana mempunyai sang suami yang baik-baik. Doakan aku dapat suami yang memahami dan penyayang seperti mereka juga,ya.

P/s: Hargailah ibu anda dan sayangilah keluarga mereka dan keluarga mereka. :P

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni…

Aku Kembali Selepas Mendiamkan Diri

Assalamualaikum...
Entri peribadi dan persahabatan blogging.

Hello, ada orang rindukan aku tak? Haha~ Perasan jer ada orang nak ingat mahupun rindukan aku.

Fuh, sangat menyegarkan selepas berehat. Kalau kurang nak dapat tangkap, sila klik link ini, ok.

Terima kasih kepada teman-teman yang menyokong dan memberi cadangan untuk aku bercuti. Yihaa, that's very useful suggestion. Rasa lama aku tak bercuti kan,  walaupun .. Er, tak payah la cakap.

Aku sangat menyenangkan percutian ini dan aku sangat suka akannya.. =)

Tenang rasa hati ini.

Membuatkan aku berfikir tentang kebesaran-NYA dan aku bersyukur di atas segala anugerah yang telah dikurniakan kepadaku. Aku bukanlah seorang yang hebat tapi apa yang aku ada melebihi insan lain.

Jadi, bersyukurlah kerana kita lebih bertuah daripada orang lain.

Terima kasih kerana menjadi teman terbaikku.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their fe…

Apabila Menjana Idea

Assalamualaikum

Entri peribadi.

Semalam dan hari ini, agak bizi.

Mencari idea.

Menjana idea.

Mencubapakai idea.

Make it realistik.


Lama rasanya tak rasa letih begini. Rasa seperti lama meninggalkan jejak di kampus. Er, ada jejak ke? Macam tak ada je. Sekadar meninggalkan jejak di hati mereka. =)

Ingin ku menyambung tugas yang belum berakhir ini..

Penat, harap-harap berbaloi.

Ikhlaskan diri.


Happy blogging ya.

P/s: Jana idea apa? Rahsia untuk sementara waktu =)
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

Terima Kasih Kerana Mahu Merai Hari 'K' ku

Assalamualaikum.

Entri peribadi.

Entri ini sekadar perkongsian, bukan nak bangga diri atau apa. Kepada yang tak berkaitan, tak perlu sibuk rasanya. Haha~ Sarkartiknya ko, Sha. Hehe~ Sekali sekala.


Kepada adik-adik Sintokkians,terutamanya Peyan dan Aini:

Kak Sha bukan tak mahu jumpa tapi malu dan segan.

Bukan tak mahu dan tak hargai hadiah yang korang nak beri tapi segan la. Lagipun korang masih belajar. Kalau korang dah kerja, memang Kak Sha terima sahaja hadiah tu. Wakaka~

Tetapi memandangkan korang masih lagi belajar, rasa amat segan nak terima sesuatu dari korang. Hihi, gediks tak?

Tak tau nak cakap apa. Bukan sombong. Tapi rasa macam bersalah pula nak terima sesuatu dari korang.

Tapi kalau nak jumpa Kak Sha, datang la ye nanti. Hikhik.

To MISCian, Kak Sha nak hadiah. Haha~

To Anip, nak hadiah jugak. Wakaka~


P/s: Tak mengharapkan apa-apa. Persahabatan tu lebih penting =)
P/s/s: Kalau nak nampak ada yang dah di'hide', sila control A, okay.
Anything can happen, that why life is won…

Subhanallah, Betapa Bermakna Semua Maksudnya

Assalamualaikum

Entri agama.
Marilah kita mula menghayati maksud doa ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat.



“Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)”
...
“Warhamni (sayangi aku)”

“Wajburnii (tutuplah aib-aibku)”

“Warfa’nii (angkatlah darjatku)”

“Warzuqnii (berilah aku rezeki)”

“Wahdinii (berilah aku petunjuk)”

“Wa’Aafinii (sihatkan aku)”

“Wa’fuannii (maafkan aku)"


Sumber: Facebook


Subhanallah. Terlalu besar dan suci maknanya, kan?

Marilah kita bersama-sama untuk fahami makna dalam solat supaya solat kita lebih kusyuk =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

Saya Sayang Awak, Ketat-Ketat

Assalamualaikum...
Entri peribadi dan jiwang.


Julai 2009, tarikh perkenalan kita.

Sekarang sudah 2011. Sudah dua tahun lebih kita menjalinkan hubungan.

Selama itu, pernah juga kita bertengkar. Adat la perhubungan. Mesti pernah dilanda ombak.

Tapi paling aku suka apabila kau memberikan aku bonus dua bulan, berturut-turut. Nak pujuk ek?

Aku tak mengikut kawan-kawanku yang berpisah denganmu kerana aku yakin dengan cinta kita.

Terima kasih kerana sudi hadir dalam hidupku.




Celcom broadband.


Walaupun tak bayar sebulan, kau masih bagi aku guna sebulan lagi.
Aku bayar bil untuk bulan 7 sahaja. Boleh guna sampai bulan 8. Sebulan free untuk bulan 9. Yang bestnya, kadang-kadang dapat line 3G dan HSDPA walaupun tak bayar lagi. Yahoo, heaven gila rasanya! =)


Terima kasih celcom broadband. Sayang kamu ketat-ketat.


Kalau broadband korang rasa sangat lambat, bukan salah broadband tapi salah komputer korang yang berat atau lambat load dan line tempat korang. Bercakap berdasarkan pengalaman =)

Korang gu…

Kucing - dari Fobia jadi Suka

Assalamualaikum...
Entri berita

Lelaki takut kucing


TAKUT melampau terhadap kucing hakikatnya satu derita yang ditanggung oleh golongan ailurofobia.

MANUSIA takut kepada kucing mungkin kedengaran agak pelik. Tetapi sejarah membuktikan banyak lelaki yang dianggap ganas seperti Napoleon Bonaparte, Julius Caesar dan Hitler menderita akibat fobia terhadap kucing.


Bagi mereka, haiwan kesayangan itu boleh bertukar menjadi mimpi ngeri.


Perasaan yang sama turut dialami oleh seorang lelaki di Kuala Lumpur yang hanya ingin dikenali sebagai Anan, 28.


Anan pernah membenci haiwan kesayangan Rasulullah s.a.w itu. Dia juga tidak menaruh rasa simpati tatkala berdepan dengan seekor kucing yang memerlukan bantuannya.


Baginya, kucing adalah binatang yang jahat dan menakutkan. Semua itu disebabkan peristiwa semasa kecil yang membuatkan dia trauma.


“Sejak kecil lagi saya tidak menyukai kucing kerana ada insiden yang menakutkan saya,” tuturnya kepada Jurnal.


Menurut Anan, tiada kucing yang dibela di ru…

Tips Menjadi Pendengar Setia-Pancing Masalah

Assalamualaikum...

 Entri tips.

Nak tau macam mana nak jadi seorang pendengar setia? Aku ada tipsnya. Sebelum tu, baca la sikit ceritaku (kalau sudi). =)

Aku rasa sedih dan rasa nak tolong saja kawan-kawan mahupun adik-adikku (bebudak degree) yang sedang ada masalah. Aku rasa tidak tega untuk membiarkan diorang diulit masalah.

Biasanya bila nampak diorang macam serabut semacam jer, aku akan approach diorang dan tanya kalau ada apa-apa nak kongsikan dengan aku, boleh la share.

Tapi, aku tak la buat macam terdesak atau mendesak diorang. Ayat kat atas tu macam aku mendesak je. Tak, aku buat macam tu. Kalau buat macam tu, maka tak dapat la nak tolong diorang. Ayat di atas tu nak menerangkan kepada korang dengan jelas.

First, aku please (selesakan) diorang dulu. Borak-borak pasal hal biasa-biasa dulu. Tanya khabar.
Second, aku akan tanya apa-apa yang diorang nak kongsikan bersama. Waktu ni, kena pandai tackle dia tau. Bukan suruh mengorat tapi suruh korang ‘pancing’ supaya dia sudi meluahkan…

Mood Blogging Down, Rasa Nak Quit Blogging

Petua Kebahagiaan Rumah Tangga

Assalamualaikum...
Entri relationship

Aku teringat akan kata-kata seorang pensyarahku. Dia pun kenal aku. Tahu mana asal usulku. Hehe~ Kira rapat jugak la.

Aku tengah karang cerpen tadi tetiba kata-katanya keluar. Sebenarnya, aku sedang buat cerpen tentang family dia. Ada sesuatu yang boleh aku kongsikan pada dunia tentang family dia. Awesome jugak la.


Okey jom tengok apa kata-kata beliau:

“Biar apa pun, setialah dengan seorang sahaja isteri. Sekali kahwin, biarlah selamanya.

Macam saya, tak tahan dengan leteran si isteri tapi dialah seorang sahaja isteri saya. Saya tak pernah menduakannya.

Perkahwinan adalah kerelaan untuk sehidup semati. Jadi harungilah pancarobanya. Jangan pernah berpisah apatah lagi bercerai.”

Pergh, besarnya makna perkahwinan itu.

Itulah rahsia kebahagiaan rumah tangga. Perhubungan mana yang tak pernah dilanda ombak? Tak ada la. Kesetiaan itu amat penting. Komunikasi jugak memainkan peranan yang tidak kurang pentingnya.


P/s: Bila la nak bertemu dengan cinta sejat…

Kejutan Semasa Wish Happy Birthday

Assalamualaikum...
Entri peribadi dan persahabatan.


Malam tadi, aku lepak kat facebook. Biasala kan nak tengok up date dari kawan-kawan dan ping entri blog.


Bila ada naik birthday today, aku pun wish la. Biasanya aku wish dengan kawan-kawan yang rapat jer. Yang langsung tak kenal atau tak pernah pun bercakap apa-apa kat wall, ikut mood la. Kalau aku rasa mood ok nak wish, aku wish.

Malam tadi, aku wish la dekat kawan-kawan rapat. Tetiba ada orang komen kat wish aku. Tapi lambat baru aku check sebab aku ada hal lain sedang buat.

Bila dah semuanya tak sibuk, aku pi check. Terkejut bila kawan dia cakap bukan-bukan.

Ni wish aku:

Happy Birthday Mie.

Lama tak lepak sama-sama =)



Aku harap boleh lepak dengan dia lagi. Lama gila tak lepak dengan dia.. Tak ada gaduh tak ada salah faham. Mungkin kesibukan masing-masing menyebabkan kami terpisah sementara. Aku berharap wish HB kali ni membuka lembaran baru dalam hubungan teman tapi mesra kami ni.


Kawan dia balas: Awak dah tak ada peluang untuk lep…

Petknode Bunuh Binatang Kesayangan - Kenapa Sampai Buat Begitu?

Assalamualaikum...
Korang suka binatang tak? Kalau pun tak suka, korang pasti tak akan bunuh sesuka hati melainkan bintang itu adalah yang boleh dibunuh, sebab membawa ancaman kepada kita. Contonhnya, ular, lalat, dan tikus.

Tapi aku yakin, korang tak kan sesuka hati nak bunuh burung, rama-rama dan lebah. Kalau ada orang dengan rela menyebabkan binatang 'baik' ini terbunuh, korang boleh terima tak? Contohnya sengaja langgar kucing sampai mati. Mesti korang juga tak boleh terima kan?

Aku nak bercakap pasal rencana kat bawah ni. Sedih giler membacanya. Maka sediakan baldi di sebelah ye..

Rencana ini agak panjang. Dah nama pun rencana, mesti la panjang. Hehe~

Kucing mangsa ketamakan manusia

“SEMUA kucing yang berada di premis Petknode itu kelihatan sangat teruk, ia diselaputi dengan najis dan kencing sehingga saya boleh memerah keluar air kencing daripada bulu haiwan itu.

“Mata kami kemudiannya tertangkap dengan beberapa tubuh kucing yang kaku di dalam sangkar. Di dalam sebuah…

Selamat Ulang Tahun Kelahiran untuk Kamu

Assalamualaikum...
Entri peribadi.



Selamat ulang tahun kelahiran untuk kamu.

Aku tak jumpa kamu di mukabuku.

Tapi aku masih ingat akan kamu.

Sedikit pun tidak ku lupa.


Selamat ulang tahun kelahiran untuk kamu.

Semoga tahun yang mendatang ini akan lebih mematangkan kamu.

Semoga kamu akan terus bahagia dan membahagiakan.

Semoga kamu terus sukses.


Terima kasih kepadamu kerana sudi hadir dan singgah di hatiku.

Walau sebentar cuma.

Untuk kali ini aku berharap

kamu masih melawat blog aku

kamu membaca entri ini

kerana aku tidak jumpa tika mencarimu.


Atas apa yang terjadi, aku tidak salahkan kamu

kamu berhak ke atas diri kamu

dan aku masih menanti kalau-kalau ada ruang dan peluang

walau sudah berkali-kali kamu katakan padaku

bahawa semuanya sudah berakhir.


Ia berakhir bagimu

tetapi tidak bagiku

aku akan tunggu sedikit masa lagi

kalau kamu mahu cari aku di sini

aku tidak ke mana-mana

setiaku pertahankan.



Selamat ulang tahun wahai sayangku

semoga ia memberimu seribu erti. =)



Sha,
1.24 pm
Kedah…

Jangan Ganggu Aku Lagi! Pergilah

Assalamualaikum...
Entri peribadi dan hati.

Aku tak tau kenapa dia harus cari aku lagi?
aku tak pasti apakah tujuan dia..

Buat apa nak cari aku kalau dia sendiri yang tinggalkan aku?

Ko ingat senang ke aku kutip hati yang dah berkecai tu?
Aku cantum
berdarah kembali
aku jahit
terbuka balik..

Ko ingat senang ke?
(tapi senang la jugak. Hikhik~)


Aku faham ko masih rindu akan aku
aku tahu ko masih sayangi aku
tapi hati aku pada ko adalah kosong
tak ada apa-apa perasaan
tak mungkin kita akan bersatu lagi!

Oleh itu, jangan kau ganggu aku lagi
aku tak suka pada ko
malah aku mula rasa rimas
dan lemas.


Kalau ko masih ganggu aku lagi,
jangan menyesal kerana ko bakal kehilangan jejakku buat selamanya.


P/s: Rimas diganggu oleh orang yang merimaskan..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!





Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas s…

Steve Jobs (CEO Apple) Mati- TV Silap Mati - Silap-silap TV Tu yang Mati

Assalamualaikum...
Entri berita.
TV silap umum Steve Jobs mati
STEVE JOBS
LOS ANGELES - Saluran berita CBS News tersilap melaporkan bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Steve Jobs telah meninggal dunia baru-baru ini, lapor sebuah akhbar semalam.

Pengumuman berhubung kematian Jobs itu dibuat di laman akaun Twitter saluran tersebut.

Akaun tersebut mempromosikan program What's Trending yang dihoskan Shira Lazar terbitan CBS.

Pengumuman itu mengatakan: "Laporan menyatakan Steve Jobs sudah meninggal dunia. Tunggu untuk mendapatkan perkembangan terkini."

Laporan itu kemudian ditarik balik dengan serta- merta tetapi pengumuman tersebut masih boleh dilihat di Twitter kerana ia dihantar berulang kali oleh para pengguna laman tersebut.

Bagaimanapun, Shira yang juga penerbit eksekutif program What's Trending meminta maaf berhubung pengumuman berkenaan.

Jobs, 56, mengumumkan peletakan jawatannya pada Ogos lalu tetapi dia kekal sebagai pengerusi syarikat Apple.

Sebelum …

Layan Korean Drama

Assalamualaikum...
Entri peribadi.

Aku rasa bosan ya amat malam semalam. Nak on line, line teruk. Nak bermesej telefon bimbit tak ada siapa sangat nak aku layan. Jadi, selongkar laptop, layan drama Korea semalaman dan hari ni. Al-maklumlah drama Korea ni bukannya pendek. Panjang-panjang kot.

Drama ni dah lama tapi memang famous. Tajuk apa? Malas nak bagitau. Kalau aku bagitau, mesti korang tahu punya la sebab memang famous  punya drama ni.

Aku cuma nak cakap, terkedu jugak sebab karekter diorang tu dah timpa aku. Haha~

Dulu, masa aku tengok drama ni mencemuh jugak sebab peribadiku tak macam tu. Tapi sekarang macam aku dan si dia pula yang berlakon. Wahaha. Apakah?


Aku hairan la rerupanya perangai manusia boleh berubah. Dulu aku baik jer, pengaruh apakah aku jadi kasar begini? Terfikir sendiri.

Tak pe la kalau korang tak faham pun.. Terima kasih la baca jugak.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shoul…

Nada dan Lenggok Nazam adalah Sama dengan Kalamun

Open Tracker