September 2011 | ! sha my heart

.

Rabu, 28 September 2011

Dilayan Dengan Baik, Terima Kasih Awak!

 


Assalamualaikum

Entri peribadi.

Semua orang suka dilayan dengan baik, kan?

Aku nak cerita pengalamanku dilayan dengan baik. Sebenarnya banyak aku dilayan dengan baik.

Tapi hari ini, biarlah aku bercerita pasal pengambilan jubah konvokesyen.

Sila baca dengan khusyuk dan tawaduk, k.

Aku dilayan dengan baik masa pergi ambil jubah. Teringat pada sedikit masa dulu ambik jubah, kakak-kakak kerani tu garang ya amat. Tapi untuk kali ini baik giler. Siap minta aku pakaikan jubah dan memberi komen bahawa jubah tu besar.

"Ambik saiz M"

Eh, aku belum cakap nak saiz apa dah ambik. Erm, tak apa la, nanti la minta saiz S ada ke tak.

"Boleh terbang ni."

"Macam dah nak terbang ni. Superman. Haha~"

Aku senyum je la. Segan seh nak borak-borak. Aku sorang jer. Diorang 4 orang, ramai.

Aku buka jubah tu dan seorang kakak tolong aku buka jubah. How nice.


"Sementara tu (kakak ambik jubah), boleh sign sini dulu. No 23 ya." Ujar sorang lagi kerani yang pegang buku daftar. Ku lihat banyak sudah kawan-kawanku ambik jubah. Ye la, hari ni kan dah hari ke-tiga ambik jubah.

Diorang minta aku pakaikan baju saiz S yang dihulurkan.

"Saiz S ni baru ni. Baru keluar plastik."

Syukur ada juga saiz S. Dulu aku dapat saiz M kalau tak silap. Memang besar la.

"Tapi saiz S ni kedut sikit. Kena iron."

"Tak pe," jawabku, angguk dan senyum.


Aku sarungkan jubah tersebut. Diorang bagi komen. Eh, dah macam cerita realiti TV  Amerika Tops Model dan Runaways pula. Hehe~
Bila dah berpuas hati dengar komen diorang, aku buka jubah. Tak sempat nak aku nak lipat tapi kakak yang jaga tu ambil. Dia kata, tak apa, dia akan uruskan.

"Biar saya yang lipat". Pergh, baik giler akak ni.

Dulu, aku kena lipat sendiri, dah la jubah tu besar, dengan selempang dan topi lagi. Memang tak cukup tangan la nak pegang. Dengan frame kayu 3 saiz: 8R, 11R dan 24R. Kayu jati pula tu. Berat giler.

Aku pula ambikkan untuk kawan aku satu set lagi. Maknanya aku pegang 2 set frame kayu. Dah la kena naik tangga. Memang berpeluh la. Kalau ikutkan hati mahu saja aku tinggalkan satu set kat sana. Tapi risau lesap pula. Ye la, mahal tu beb, beratus.


Jadi, pengalamannya amat berbeza. Dulu aku kena marah dengan akak kerani tu, entahla aku pun tak ingat sape. Sekarang ni baik pula layan aku. Adakah ini hukum karma? Haha~ Tetiba betul la aku ni. Kepala bengong. Lalalala~

Harap-harap masa konvo nanti best la macam dulu, memang terasa best. Rasa sebuah kepuasan yang tak pernah rasa. Uniknya perasaan itu. Best sangat.



Oh ya, aku ucapkan terima kasih kepada kerani-kerani tu sebelum aku berlalu. Rugi aku tak tanya nama diorang. Diorang orang baik.


So, kesimpulannya, kena la berbudi bahasa sebab orang akan ingat budi bahasa kita.

P/s: Sape yang nak rasa dihargai, sila la konvo :P


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Aku Nak Pakai Domain - Apa yang Terbaik?


Assalamualaikum.

Entri blog.

Alhamdu lillah. Aku dapat blog ini kembali.  Yeah yeah!

Tadi cuak juga la sebab dapat mesej 'your blog has been remove'. Bila buka blog aku dapat lagi mesej tu. Gile kau, aku tak bersedia lagi la! Haha~

Teruk juga la aku cari solutionnya. Membaca dan selidik dengan sheet yang banyak. Baca satu persatu. Nasib baik internet tak buat hal malam ni. Terima kasih celcom, sayang awak ketat-ketat.

Nasib baik la dapat balik blog ni, kalau tak  korang tak akan dapat jumpa aku balik. Aku dah siap copy link korang kat bloglist tu. Takut cari tak jumpa nanti, satu hal nak google balik. Hihi~


Berbalik kepada tajuk, aku memang ada cadangan nak tukar atau mempunyai domain sendiri.
Kawan-kawan, tolong bagi cadangan macam mana nak pilih domain dan hosting. Tak faham la, blur gile.

Apa hosting yang baik dan pengurusannya pun baik. Tapi tak nak la mahal sangat. Biasa-biasa sudah la.


Any suggestion? Suggest la apa-apa pun. Aku akan pertimbangkan.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Hipokritnya Blogger yang Bajet Bagus Ni


Assalamualaikum...

Entri blogging.


Aku  tak tau la korang pernah rasa tak yang aku pernah rasa. Rasa terhina. Rasa benci dengan blogger tu. Ah, tak baik aku nak benci pada orang lain, kan? Okay la, tak benci tapi sayang. Haha~


Dia boleh duk pung pang, pung pang kata dialah blogger yang terbaik. Dia suka baca blog blogger lain yang follower dia kurang dari 2 ribu follower. Bajet bagus kalau bagus tak apa la.

Tapi aku bengang bila aku komen kat blog dia, boleh dia buat tak tau jer. Nak kata kenal dengan dia, tak pun. Tak pernah lagi masuk blog dia, dia pun sama, tak pernah datang ke blog aku.

So, rasanya tak ada masalah.

Aku dah komen kat entri dia. Bukan satu jer, banyak. Kalau nak tau, tengok cara aku pergi ke blog yang aku berminat nak berkawan, aku akan komen banyak-banyak. Kalau tak percaya, tanya Saizuan dan Imbobo. Sampai tak terbalas, kan? Haha~

Macam tu jugak la aku buat pada blog dia ni. Aku komen-komen. Tapi jangan kata nak balas komen, nak jejak ke blog aku pun tak..

Kalau dah macam ni terjadi, sorry la aku nak pergi ke blognya balik. Nampak sangat tak hargai pengomen blog dia, kan?

Nak kata dia bizi, tak pun. Nak kata ramai sangat yang komen blog dia, tak jugak. Ala kalau setakat 30-40 komen tu mampu dibalas lagi. Tapi pengomen blog dia setakat 5-6 orang je.

Apa pun, aku dapat rumuskan okay jugak aku buat komen banyak-banyak tu. Sekurang-kurangnya, aku tau kalau diorang tak datang balik ke blog aku, maknanya dia tak ikhlas nak berkawan dengan aku.

Aku tak tau la apa sebab dia. Aku masih lagi nak fikir positif. Lalalala~


Apa komen korang?


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Selasa, 27 September 2011

"Ouch, Mesti Sakit Kan?"

Anak baby kucing. Cute kan? Tapi kalau baby orang lagi cute, kan? =)



Assalamualaikum

Entri Wanita.

Aku pergi melawat kenalan yang bersalin - melahirkan anak di Hospital Sultanah Bahiyah, tadi. Terkedu aku bila dengar cerita mereka. Er, bukan sorang aku melawat, dua-tiga orang.


Terfikir sendiri, mampukah aku menghadapinya?

Eh, aku tak pregnant, okay. Aku cuma membayangkan bagaimana sakitnya bila aku tengok riak muka mereka. Nak gerak pun susah.

Mujurlah si suami mereka berada di sisi. Sangat memahami dan tolong si isteri yang sakit. Terharu aku rasa. Tapi siapakah yang nak sayangi aku? Senyum, tak perlu kata apa-apa =)


Bertuah mereka kerana mempunyai sang suami yang baik-baik. Doakan aku dapat suami yang memahami dan penyayang seperti mereka juga,ya.

P/s: Hargailah ibu anda dan sayangilah keluarga mereka dan keluarga mereka. :P

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Isnin, 26 September 2011

YM yang Baik Sangat denganku. Terima kasih YM!




Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Tak habis-habis dengan entri peribadikan? Mesti ada yang bosan. Haha~

(Siapa YM? Jap, baca yang ni dulu.)

Sorry la ek. Bila ada masalah, kepala tak dapat nak focus sangat. Boleh tu boleh tapi nanti perasaan sebal tu akan tetap ada. Jadi rasanya eloklah diluahkan di sini.

Kawan? Ada kawan tapi aku tak nak susahkan mereka.

Aku kalau ada masalah, aku selalu cari orang yang aku tak kenal rapat seperti kawan-kawan Yahoo Messeger (YM). Aku rasa dengan itu, masalah aku lebih terjaga sebab kita dengan dia kan tak berapa kenal sangat.

Kadang-kala, aku selesa begitu. Aku tak kenal diorang sangat dan diorang pun tak kenal aku sangat. Jadi tak dapat la nak buka rahsia disebabkan masalah aku. Hehe~ Bijak tak aku? Haha~ Bijak la sangat.. Perasan!

Kadang-kadang, apabila kawan-kawan di dunia sebenar sibuk dan serabut dengan masalah sendiri, blog bukan lagi tempat yang menjaga rahsiaku dan facebook tempat menayangkan segala permasalahanku, aku pilih kawan-kawan YM.

Terima kasihlah kepada pencipta internet ni? Siapa? Pasukan tentera ARPANET (Amerika) digunakan untuk menghantar mesej ketenteraan.

Terima kasih kepada Yahoo Messeger. Siapa ya penciptanya? Entah, rasanya aku tak belajar. Haha~ Boleh cakap tentang apa yang aku belajar saja. Hehe~

Korang macam mana? Siapa yang korang akan tuju selain kawan-kawan di luar, blog dan facebook?


P/s: Nak guna YM cari jodoh boleh tak? Haha~



Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Ahad, 25 September 2011

Aku Kembali Selepas Mendiamkan Diri



Assalamualaikum...

Entri peribadi dan persahabatan blogging.

Hello, ada orang rindukan aku tak? Haha~ Perasan jer ada orang nak ingat mahupun rindukan aku.

Fuh, sangat menyegarkan selepas berehat. Kalau kurang nak dapat tangkap, sila klik link ini, ok.

Terima kasih kepada teman-teman yang menyokong dan memberi cadangan untuk aku bercuti. Yihaa, that's very useful suggestion. Rasa lama aku tak bercuti kan,  walaupun .. Er, tak payah la cakap.

Aku sangat menyenangkan percutian ini dan aku sangat suka akannya.. =)

Tenang rasa hati ini.

Membuatkan aku berfikir tentang kebesaran-NYA dan aku bersyukur di atas segala anugerah yang telah dikurniakan kepadaku. Aku bukanlah seorang yang hebat tapi apa yang aku ada melebihi insan lain.

Jadi, bersyukurlah kerana kita lebih bertuah daripada orang lain.

Terima kasih kerana menjadi teman terbaikku.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Sabtu, 24 September 2011

Apabila Menjana Idea




Assalamualaikum

Entri peribadi.

Semalam dan hari ini, agak bizi.

Mencari idea.

Menjana idea.

Mencubapakai idea.

Make it realistik.


Lama rasanya tak rasa letih begini. Rasa seperti lama meninggalkan jejak di kampus. Er, ada jejak ke? Macam tak ada je. Sekadar meninggalkan jejak di hati mereka. =)

Ingin ku menyambung tugas yang belum berakhir ini..

Penat, harap-harap berbaloi.

Ikhlaskan diri.


Happy blogging ya.


P/s: Jana idea apa? Rahsia untuk sementara waktu =)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Jumaat, 23 September 2011

Terima Kasih Kerana Mahu Merai Hari 'K' ku




Assalamualaikum.

Entri peribadi.

Entri ini sekadar perkongsian, bukan nak bangga diri atau apa. Kepada yang tak berkaitan, tak perlu sibuk rasanya. Haha~ Sarkartiknya ko, Sha. Hehe~ Sekali sekala.


Kepada adik-adik Sintokkians,terutamanya Peyan dan Aini:

Kak Sha bukan tak mahu jumpa tapi malu dan segan.

Bukan tak mahu dan tak hargai hadiah yang korang nak beri tapi segan la. Lagipun korang masih belajar. Kalau korang dah kerja, memang Kak Sha terima sahaja hadiah tu. Wakaka~

Tetapi memandangkan korang masih lagi belajar, rasa amat segan nak terima sesuatu dari korang. Hihi, gediks tak?

Tak tau nak cakap apa. Bukan sombong. Tapi rasa macam bersalah pula nak terima sesuatu dari korang.

Tapi kalau nak jumpa Kak Sha, datang la ye nanti. Hikhik.

To MISCian, Kak Sha nak hadiah. Haha~

To Anip, nak hadiah jugak. Wakaka~


P/s: Tak mengharapkan apa-apa. Persahabatan tu lebih penting =)

P/s/s: Kalau nak nampak ada yang dah di'hide', sila control A, okay.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Khamis, 22 September 2011

Subhanallah, Betapa Bermakna Semua Maksudnya




Assalamualaikum

Entri agama.

Marilah kita mula menghayati maksud doa ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat.



“Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)”
...
“Warhamni (sayangi aku)”

“Wajburnii (tutuplah aib-aibku)”

“Warfa’nii (angkatlah darjatku)”

“Warzuqnii (berilah aku rezeki)”

“Wahdinii (berilah aku petunjuk)”

“Wa’Aafinii (sihatkan aku)”

“Wa’fuannii (maafkan aku)"


Sumber: Facebook


Subhanallah. Terlalu besar dan suci maknanya, kan?

Marilah kita bersama-sama untuk fahami makna dalam solat supaya solat kita lebih kusyuk =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Rabu, 21 September 2011

Saya Sayang Awak, Ketat-Ketat



Assalamualaikum...

Entri peribadi dan jiwang.


Julai 2009, tarikh perkenalan kita.

Sekarang sudah 2011. Sudah dua tahun lebih kita menjalinkan hubungan.

Selama itu, pernah juga kita bertengkar. Adat la perhubungan. Mesti pernah dilanda ombak.

Tapi paling aku suka apabila kau memberikan aku bonus dua bulan, berturut-turut. Nak pujuk ek?

Aku tak mengikut kawan-kawanku yang berpisah denganmu kerana aku yakin dengan cinta kita.

Terima kasih kerana sudi hadir dalam hidupku.




Celcom broadband.


Walaupun tak bayar sebulan, kau masih bagi aku guna sebulan lagi.
Aku bayar bil untuk bulan 7 sahaja. Boleh guna sampai bulan 8. Sebulan free untuk bulan 9. Yang bestnya, kadang-kadang dapat line 3G dan HSDPA walaupun tak bayar lagi. Yahoo, heaven gila rasanya! =)


Terima kasih celcom broadband. Sayang kamu ketat-ketat.


Kalau broadband korang rasa sangat lambat, bukan salah broadband tapi salah komputer korang yang berat atau lambat load dan line tempat korang. Bercakap berdasarkan pengalaman =)


Korang guna broadband apa? (untuk pengguna broadband sahaja)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Kucing - dari Fobia jadi Suka

Assalamualaikum...

Entri berita

Lelaki takut kucing



TAKUT melampau terhadap kucing hakikatnya satu derita yang ditanggung oleh golongan ailurofobia.



MANUSIA takut kepada kucing mungkin kedengaran agak pelik. Tetapi sejarah membuktikan banyak lelaki yang dianggap ganas seperti Napoleon Bonaparte, Julius Caesar dan Hitler menderita akibat fobia terhadap kucing.


Bagi mereka, haiwan kesayangan itu boleh bertukar menjadi mimpi ngeri.


Perasaan yang sama turut dialami oleh seorang lelaki di Kuala Lumpur yang hanya ingin dikenali sebagai Anan, 28.


Anan pernah membenci haiwan kesayangan Rasulullah s.a.w itu. Dia juga tidak menaruh rasa simpati tatkala berdepan dengan seekor kucing yang memerlukan bantuannya.


Baginya, kucing adalah binatang yang jahat dan menakutkan. Semua itu disebabkan peristiwa semasa kecil yang membuatkan dia trauma.


“Sejak kecil lagi saya tidak menyukai kucing kerana ada insiden yang menakutkan saya,” tuturnya kepada Jurnal.


Menurut Anan, tiada kucing yang dibela di rumahnya. Dia hanya mengenali haiwan itu buat pertama kali sewaktu pulang ke rumah neneknya di kampung.


Pada mulanya Anan tidak gentar bermain-main dengan kucing neneknya sehinggalah pada hari dia berkongsi makanan ringan dengan haiwan itu.


“Saya memberinya makan makanan ringan itu tetapi ia seolah-olah tidak puas walaupun makanan itu sudah habis. Ia sebaliknya terus mengekori saya.


“Saya yang pada masa itu berumur kira-kira empat tahun mula berasa takut. Saiz kucing itu besar iaitu sehingga ke paras pinggang saya. Saya cuma terbayangkan kucing itu boleh menjadi ganas dengan menerkam dan membaham tubuh saya yang kecil,” kata Anan ketawa.


Fobia



Selepas peristiwa itu, Anan menjadi takut dengan kucing. Apabila ternampak sahaja haiwan itu, dia pasti cuba menjauhkan diri.


Dia merasakan haiwan itu ingin menyerangnya dengan gigi dan kukunya yang tajam. Melihat anak kucing bermain-main pada kaki orang dewasa pula boleh menyebabkan tubuh Anan menggigil kerana geli dan ketakutan.


Biarpun dia telah berusaha sedaya upaya untuk tidak terserempak dengan haiwan itu, ketenangan Anan sering juga diganggu ketika dia makan di warung.


“Sebenarnya saya tidak selesa makan di warung kerana di situ selalu ada kucing berkeliaran mencari makanan.


“Mereka sering merayu-rayu minta makanan hingga membuatkan saya naik geram. Saya rasa puas jika tidak memberinya makan.


“Saya juga akan marah melihat orang yang bukan saja memberinya makan bahkan menggosok-gosok tubuh kucing yang kotor itu seperti bermain dengan anak patung,” ujar Anan lagi yang menyifatkan dirinya sebagai ailurofobia iaitu fobia kepada kucing.


Bagaimanapun, beberapa kejadian telah menyebabkan dia berasa kesal sehingga ke hari ini.
Menurut Anan, dia pernah berlaku kejam terhadap haiwan itu. Dia menceritakan bagaimana dia hanya menyaksikan sahaja seekor anak kucing yang lemah kesejukan sewaktu hujan lebat.


“Ketika itu saya hendak pulang ke bilik hostel. Tiba-tiba saya ternampak seekor anak kucing berwarna kelabu yang kesejukan dalam hujan.


“Saya tidak berusaha langsung untuk menyelamatkannya bahkan membiarkannya terseksa begitu,” katanya. Ada nada penyesalan di sebalik getar suaranya.


Namun, persepsi Anan terhadap kucing berubah tatkala dia menikmati hidangan makan malam bersendirian di sebuah gerai di pinggir ibu kota.


Seperti biasa, gerai makanan yang dikunjungi Anan sentiasa dipenuhi kucing liar yang kurus dan kotor.
Ketika menikmati hidangan itu, seekor kucing jalanan telah melompat ke atas kerusi di sebelah tempat duduk Anan sambil mengiau dengan suara yang lembut meminta makanan.


“Pada mulanya saya tidak mengendahkan kucing itu sehinggalah mata saya memandang tepat pada raut wajahnya.


“Ketika bertentang mata dengan kucing hitam itu saya seperti dapat merasakan apa yang sedang ditanggung olehnya.


“Matanya yang bulat itu menyampaikan bahawa ia benar-benar memerlukan makanan dan itu yang membuatkan saya begitu kasihan.


“Saya tidak faham mengapa hati saya tersentuh. Mungkin Tuhan hendak memberi hidayah agar saya menyayangi sesama makhluk,” ujarnya.


Kata Anan, malam itu adalah kali pertama dia memberi makan kepada seekor kucing.
Malah, dia sempat menggelarkan kucing itu sebagai Itam kerana bulu kucing itu berwarna hitam.



KEKEJAMAN terhadap haiwan seperti kucing tidak seharusnya berlaku kini.




Anak kucing



Sewaktu dalam perjalanan pulang, fikirannya tidak keruan. Anan mula sedar bahawa dia tidak seharusnya membenci haiwan itu walaupun dia begitu fobia terhadapnya sebelum ini.


Semenjak hari itu, Anan akan berasa kasihan jika ternampak kucing jalanan.


Baru-baru ini, dia terserempak dengan sebuah kotak yang berisi empat ekor anak kucing yang dibuang orang.


“Saya bawa kucing itu balik ke rumah. Walaupun masih geli dan takut untuk menyentuhnya, saya percaya haiwan itu tidak akan menyerang saya.


“Saya bawa balik dan memberinya makan nasi berlaukkan ikan. Dengan bantuan adik saya, anak-anak kucing itu dibiarkan bermain-main di halaman rumah,” ujar Anan.


Namun, hayat kucing itu tidak panjang. Semua kucing itu didapati mati pada hari raya keempat yang baru lalu iaitu kira-kira seminggu selepas dia mengutip haiwan itu.


Jelas Anan, dia tidak mengetahui punca kucing tersebut mati serentak. Dia cuma mengandaikan ia mungkin disebabkan oleh keracunan kerana dibiarkan bermain di laman.


“Saya sempat merakamkan gambar kucing-kucing tersebut pada Aidilfitri lalu ketika mereka bermain-main di halaman rumah,” tuturnya.


Anan kini sedar bahawa dia tidak seharusnya membenci sesama makhluk. Biarpun takut dengan haiwan itu, dia tidak seharusnya berlaku zalim terhadapnya sebaliknya harus saling menyayangi.




Sumber: Kosmo
Oleh SYALMIZI HAMID




Marilah sayangi kucing. Kucing tak bersalah pun malah binatang kesayangan Nabi.


Kat rumah aku ni ada la beberapa ekor kucing. Adikku bela. Dia suka kucing. Aku suka juga tapi aku ni jenis geli. Aku tak pegang kucing tu macam adik-adikku pegang. Aku geli nak carikan kutu kucing. Aku tak akan angkat kucing dan cium. Laga-laga hidung.


Bagus la diorang tak geli. Aku ni jenis cepat geli tak boleh la. Rasa geli tu 'kembang tengkok'. Tu yang aku tak boleh nak buat apa.


Bebaru ni ada kucing beranak atas katil aku. Adikku yang pegang anak kucing tu. Aku nak je pegang sebenarnya tapi aku geli sampai kembang tengkok. Aku pun dah tak tidur kat bilik. Geli seh.


Nak letak luar anak kucing tu, risau pula bapak kucing jiran datang makan. Kesian la kat kucing tu. Semoga kucing-kucing tersebut menghargai pengorbanan aku ni. Haha~

Korang macam mana?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!








Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Selasa, 20 September 2011

Tips Menjadi Pendengar Setia-Pancing Masalah

Assalamualaikum...


 Entri tips.

Nak tau macam mana nak jadi seorang pendengar setia? Aku ada tipsnya. Sebelum tu, baca la sikit ceritaku (kalau sudi). =)

Aku rasa sedih dan rasa nak tolong saja kawan-kawan mahupun adik-adikku (bebudak degree) yang sedang ada masalah. Aku rasa tidak tega untuk membiarkan diorang diulit masalah.

Biasanya bila nampak diorang macam serabut semacam jer, aku akan approach diorang dan tanya kalau ada apa-apa nak kongsikan dengan aku, boleh la share.

Tapi, aku tak la buat macam terdesak atau mendesak diorang. Ayat kat atas tu macam aku mendesak je. Tak, aku buat macam tu. Kalau buat macam tu, maka tak dapat la nak tolong diorang. Ayat di atas tu nak menerangkan kepada korang dengan jelas.

First, aku please (selesakan) diorang dulu. Borak-borak pasal hal biasa-biasa dulu. Tanya khabar.

Second, aku akan tanya apa-apa yang diorang nak kongsikan bersama. Waktu ni, kena pandai tackle dia tau. Bukan suruh mengorat tapi suruh korang ‘pancing’ supaya dia sudi meluahkan masalah dengan korang. Pandai-pandai la ye tapi jangan desak tau.


Third, kalau diorang segan-segan, aku akan gunakan ayat power ni:

“Sharing is caring, right?”

 “Kongsila beb. Sekurang-kurangnya ringan sikit perasaan dan rasa serabut tu.”


Fourth,
aku akan fahami betul-betul masalah diorang tu. Aku akan kongsikan sedikit perasaanku. Aku ceritakan serba sedikit masalah yang pernah atau sedang aku hadapi. Selalunya aku cakap macam ni;

“aku pun pernah rasa apa yang ang rasa,”

atau

 “aku faham perasaan ang.”



Fifth: Peringkat ini, korang perlu fahami perasaan orang yang sedang meluah tu. Bayangkan korang yang berada di tempat mereka. You are in their shoes. Apa yang korang akan buat dan apa yang korang akan rasa.

Untuk makluman, kalau peluah perasaan tu adalah berjantina lelaki, maka korang kena tanya dia dulu,
“ boleh ke aku bagi pendapat?”
 Sebab lelaki biasanya hanya perlukan pendengar sahaja. Diorang tak perlukan pendapat terutamanya dari perempuan. Serius, inilah jenis perwatakan kaum Adam. Aku ada belajar bab ni.


Sixth: Korang mestilah jenis yang boleh menyimpan rahsia. Ramai yang percayakan aku. Aku tak akan bocorkan rahsia tu kepada sesiapa pun. Mungkin sebab tu diorang rasa selamat nak simpan rahsia dan kongsi masalah dengan aku.

“Iya. Aku tak kan cakap pada sesiapa. Zip”.

Mungkin korang akan rasa sedikit terseksa sebab ada rahsia yang korang tahu tapi tak dapat nak beritahu orang lain. Tapi percayalah, apabila korang rahsiakan apa yang telah diamanahkan untuk didiamkan adalah lebih selesa daripada membuka rahsia.

Korang anggap saja, ada sebuah pintu yang kuncinya telah tenggelam dan karam di Laut Mati.


Semoga langkah-langkah ini membantu dan korang terus menjadi teman yang baik untuk menyimpan rahsia.

Dan, teruslah mempercayaiku dan aku akan keep your secret as secret =)


P/s: Ada sesiapa nak meluahkan perasaan tak? Aku sudi dengar =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Ahad, 18 September 2011

Mood Blogging Down, Rasa Nak Quit Blogging

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Aku sedang lalui waktu sukar. Perit rasanya.

Rasa macam sudah jatuh ditimpa tangga. (Masalah bertimpa-timpa).

Kalau tak percaya, tengok la rentetan masalah yang negatif:

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/ku-susun-sepuluh-jari-mohon-ampun.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/ku-lepaskan-kau-akhirnya.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/minta-maaf-mood-aku-untuk-berblog-dah.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/aku-tersilap-makan-oh-tidak.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/duit-hilang-tak-tau-nak-tulis-tajuk-apa.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/hati-ini-kuat-kepadamu.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/layan-korean-drama.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/jangan-ganggu-aku-lagi-pergilah.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/selamat-ulang-tahun-kelahiran-untuk.html

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/kejutan-semasa-wish-happy-birthday.html


Paling aku terasa ialah hubungan yang gagal di pertengahan jalan, duit aku hilang, tersilap makan-aku makan racun, dan tiga deretan peristiwa yang aku rasa sangat down. Inilah tiga peristiwa tu: diganggu xbf, mengamuk jugak aku hari tu, aku cari dia kat fb tapi tak ada, dan kehilangan seorang teman tapi mesra, sedih giler.


Tadi aku sedih sangat, tapi sekarang dah okay. =) Kan aku dah cakap aku ni jenis happy, senang jer nak happy. (Smile).

Rasa down giler-giler. Selepas satu episod sedih, satu episod sedih bersambung.

Orang kata, wajah ceria tapi hati menangis siapa yang tahu? Itulah aku, wajah melindungkan rasa hati. Hati yang menangis itu lebih terasa lukanya berbanding dengan mengalirkan mutiara jernih. Sakit!

Aha, aku pun rasa mungkin aku akan jatuh sakit dan aku pun prefer pilih sakit untuk menyerap sedikit rasa gundah ini. Haha~ Aku dah gila kot, sanggup pilih sakit.

Tak, aku tak gila. Aku dah tak tahan untuk merasa segala perasaan negatif yang bersarang dalam hatiku ini.

Makan minum memang aku abaikan. Memang turun dah berat badan ni. Bulan puasa pun tak turun macam ni. Bad.

Disebabkan semua rasa sedih ini, mood nak berblogging pun jatuh. Kalau korang perasaan, selepas raya mood blogging aku jatuh. Dengan berbagai peristiwa yang boleh menjatuhkan lagi mood aku, moood blogging makin merudum.

Entah la, aku rasa macam tak ada apa-apa pun dengan blogging ni. Aku rasa aku ada ke tak ada ke, korang tak ada kesan apa-apa pun.

Ahhhh, mood down..


Aku cuma melepaskan rasa. Tak perlu komen kalau sekadar nak balas komen aku kat blog korang.

P/s: Komen kat entri lain la..


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Petua Kebahagiaan Rumah Tangga

Assalamualaikum...

Entri relationship

Aku teringat akan kata-kata seorang pensyarahku. Dia pun kenal aku. Tahu mana asal usulku. Hehe~ Kira rapat jugak la.

Aku tengah karang cerpen tadi tetiba kata-katanya keluar. Sebenarnya, aku sedang buat cerpen tentang family dia. Ada sesuatu yang boleh aku kongsikan pada dunia tentang family dia. Awesome jugak la.


Okey jom tengok apa kata-kata beliau:

“Biar apa pun, setialah dengan seorang sahaja isteri. Sekali kahwin, biarlah selamanya.

Macam saya, tak tahan dengan leteran si isteri tapi dialah seorang sahaja isteri saya. Saya tak pernah menduakannya.

Perkahwinan adalah kerelaan untuk sehidup semati. Jadi harungilah pancarobanya. Jangan pernah berpisah apatah lagi bercerai.”


Pergh, besarnya makna perkahwinan itu.

Itulah rahsia kebahagiaan rumah tangga. Perhubungan mana yang tak pernah dilanda ombak? Tak ada la. Kesetiaan itu amat penting. Komunikasi jugak memainkan peranan yang tidak kurang pentingnya.


P/s: Bila la nak bertemu dengan cinta sejati ni? Haha~Gediks!

P/s/s: Lama seh tak karang cerpen untuk penerbitan. Doakan aku ya..


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Kejutan Semasa Wish Happy Birthday

Assalamualaikum...

Entri peribadi dan persahabatan.


Malam tadi, aku lepak kat facebook. Biasala kan nak tengok up date dari kawan-kawan dan ping entri blog.


Bila ada naik birthday today, aku pun wish la. Biasanya aku wish dengan kawan-kawan yang rapat jer. Yang langsung tak kenal atau tak pernah pun bercakap apa-apa kat wall, ikut mood la. Kalau aku rasa mood ok nak wish, aku wish.

Malam tadi, aku wish la dekat kawan-kawan rapat. Tetiba ada orang komen kat wish aku. Tapi lambat baru aku check sebab aku ada hal lain sedang buat.

Bila dah semuanya tak sibuk, aku pi check. Terkejut bila kawan dia cakap bukan-bukan.

Ni wish aku:

Happy Birthday Mie.

Lama tak lepak sama-sama =)



Aku harap boleh lepak dengan dia lagi. Lama gila tak lepak dengan dia.. Tak ada gaduh tak ada salah faham. Mungkin kesibukan masing-masing menyebabkan kami terpisah sementara. Aku berharap wish HB kali ni membuka lembaran baru dalam hubungan teman tapi mesra kami ni.


Kawan dia balas: Awak dah tak ada peluang untuk lepak dengan dia lagi. Dia dah tak ada pada 11 September baru ni.


Aku memang tak percaya. Sebab aku tau kawanku tu memang gila-gila dan tak mustahil kawan dia pun sama kepala, nak mainkan aku.


Kawan dia cakap, bab nyawa tak kan nak main-main.


Tanpa banyak bicara, aku terus pergi ke profil Mie. Terkejut aku bila kawan-kawan dia banyak wish takziah dan al-fatihah.


Air mata terus mengalir. Lagi laju bila membaca tulisan kawan-kawan dia.

Aku tak sangka dia akan tinggalkan aku sebegini cepat.

Arwah meninggal disebabkan kemalangan jalan raya pada 11 September 2011 bersempena juga dengan hari lahir kawannya yang bagitahu kematiannya kepadaku. Sedih kawannya, dia kata pada hari dia gembira rerupanya dia akan kehilangan kawan baik.

Arwah kemalangan di Kuala Lumpur pada 11 September 2011 dan selamat dikebumikan 12hb September 2011 di Kedah. Arwah budak Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

Perasaan aku terkejut dan sedih. Tapi aku redha dengan ketentuan dan merelakan pemergiannya.

Untuk sahabatku Fahmi Faiz, selamat bersemadi di sana. Semoga rohmu dicucuri rahmat dan di tempatkan dalam golongan yang beriman.

Al-fatihah..




P/s: Sedih. Sunyi..



Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Sabtu, 17 September 2011

Petknode Bunuh Binatang Kesayangan - Kenapa Sampai Buat Begitu?

Assalamualaikum...

Korang suka binatang tak? Kalau pun tak suka, korang pasti tak akan bunuh sesuka hati melainkan bintang itu adalah yang boleh dibunuh, sebab membawa ancaman kepada kita. Contonhnya, ular, lalat, dan tikus.

Tapi aku yakin, korang tak kan sesuka hati nak bunuh burung, rama-rama dan lebah. Kalau ada orang dengan rela menyebabkan binatang 'baik' ini terbunuh, korang boleh terima tak? Contohnya sengaja langgar kucing sampai mati. Mesti korang juga tak boleh terima kan?

Aku nak bercakap pasal rencana kat bawah ni. Sedih giler membacanya. Maka sediakan baldi di sebelah ye..

Rencana ini agak panjang. Dah nama pun rencana, mesti la panjang. Hehe~


Kucing mangsa ketamakan manusia


“SEMUA kucing yang berada di premis Petknode itu kelihatan sangat teruk, ia diselaputi dengan najis dan kencing sehingga saya boleh memerah keluar air kencing daripada bulu haiwan itu.

“Mata kami kemudiannya tertangkap dengan beberapa tubuh kucing yang kaku di dalam sangkar. Di dalam sebuah sangkar itu, seekor ibu kucing dengan anaknya yang sudah tidak bernyawa, mati dalam keadaan saling berpandangan. Ia membuatkan hati kami bagaikan dihiris-hiris.

“Namun, airmata kami deras mengalir apabila melihat enam ekor anak kucing yang baru lahir sudah mati dan melekat pada lantai premis tersebut. Uri kucing masih lagi ada bersama-sama dengan tubuh yang tidak bernyawa itu. Kami cuba untuk mengangkat anak kucing itu dari lantai, tetapi kerana ia sudah keras dan melekat, tubuhnya berkecai.”

Demikian ungkap Bazilah Bahrin, sesekali menangis cuba menggambarkan betapa kejamnya perlakuan pengurusan Petknode yang telah menggemparkan negara baru-baru ini.

Gadis berusia 24 tahun itu, merupakan salah seorang daripada puluhan sukarelawan daripada komuniti Facebook, Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan yang telah meredah masuk ke sebuah premis hotel kucing, Petknode di Petaling Jaya, Kuala Lumpur pada 4 September lalu.



KUCING yang ditemui berada dalam keadaan menyayat hati. Selain kurus kering, bersalut dengan kencing dan najis bahkan, ada juga yang mati akibat kelaparan atau penyakit.



Dalam misi menyelamatkan lebih 90 kucing yang dihantar pemilik ke Petknode sempena cuti perayaan Aidilfitri baru-baru ini, sukarelawan Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan menemui 16 bangkai kucing yang mati akibat kelaparan, dehidrasi dan penyakit berjangkit.

Bazilah berkongsi kisah tragedi hitam bagi pencinta haiwan itu di Hotel Armada, Petaling Jaya dalam satu sidang akhbar tergempar yang mengumpulkan ratusan hadirin.

Menceritakan lanjut mengenai penemuan menyayat hati sukarelawan Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan itu jelasnya, hasil aduan yang diterima di Facebook menyebabkan sukarelawan dan pemilik kucing berkenaan menyerbu premis Petknode.



DEWAN di Hotel Armada, Petaling Jaya dipenuhi oleh pencinta haiwan yang prihatin dengan kekejaman ke atas 'sahabat' manusia itu.



“Bayangkan bagaimana dua atau tiga ekor kucing berusia tiga tahun dengan berat kira-kira empat kilogram dapat hidup dalam sebuah pet carrier bersaiz sederhana?” soal Bazilah.

Seorang lagi sukarelawan yang dikenali sebagai Shahrina berkata, di luar premis terdapat lebih kurang 10 ekor kucing yang kelihatan tidak terusik kerana masih lagi berada dalam pet carrier.

“Pada sebelah petang serbuan itu, 60 ekor lagi kucing ditemui dari sebuah banglo di Desa Moccis, Selangor,” ujarnya.

Malah menurutnya, para sukarelawan dan pemilik-pemilik kucing lain percaya terdapat lebih 100 ekor lagi masih tidak dijumpai berdasarkan kepada aduan beberapa pemilik yang masih tidak menemui kucing mereka.


Tertipu




SUKARELAWAN komuniti Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan dan pemilik kucing memenuhi premis Petknode Ahad dua minggu lalu selepas mendapat berita kucing di situ tidak diberi penjagaan sepatutnya.


Pada sidang akhbar yang sama, salah seorang pemilik kucing yang menghantar kucingnya ke pusat penjagaan kucing tersebut tidak menyangka akan terjadi tragedi seperti itu.

Hanya mahu dikenali sebagai Wani, wanita berusia 20-an itu tidak menghantar kucingnya ke Pektnode secara semberono. Dia terlebih dahulu membuat kajian dengan melayari Internet selain melawati forum-forum membincangkan perkara tempat itu.

“Semua maklum balas yang saya terima adalah positif malah, saya sendiri pergi ke Petknode untuk melihat suasananya.

“Kedua-dua pemiliknya kelihatan sangat sayang kepada haiwan terutama kucing. Dia menyarankan kami menambah rakan di Facebook dan menjadi follower di Twitternya,” ujarnya yang menghantar tiga ekor kucing.

Tambah menyakinkan kami sekeluarga, pusat itu hanya menerima kucing dan umum mengetahui haiwan berbulu itu pasti akan mengalami trauma jika berkongsi tempat dengan anjing.

Selepas tujuh malam ditinggalkan di situ, Wani yang perlu mengambil kembali kucing pada hari kejadian dikejutkan dengan suasana kelam-kabut mengatakan pusat tersebut mengabaikan kucing.

“Salah seekor kucing saya hilang mujur ada orang yang prihatin mengambil dan membela kucing saya,” ujar yang memiliki kucing daripada baka semi-parsi.

Seorang lagi pemilik kucing, Abdul Azim Abdul Rahim, 30, turut tidak menyangka hotel kucing yang sudah beberapa kali menjadi kediaman kucing kesayangannya sebelum ini bertukar menjadi seperti sebuah ‘neraka’.



SUASANA pada sidang akhbar oleh komuniti Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan penuh dengan emosi.



“Saya sudah menggunakan perkhidmatan mereka lebih kurang lima kali. Selama tempoh tersebut, kucing saya berada dalam keadaan baik dan sudah pasti pelanggan pertama kali turut percaya dengan Petknode jika mendapat maklum balas yang baik,” ujarnya kepada media ketika disoal kenapa dia memilih Petknode.


Tiada pembelaan

Apa yang pasti, di sebalik minat orang ramai untuk memelihara binatang peliharaan seperti kucing dan anjing yang semakin meningkat, timbul persoalan sejauh mana kesedaran masyarakat mengenai kekejaman terhadap binatang yang didakwa telah menjadi sebahagian daripada keluarga kita?

Melihat kepada kes tersebut, Pengerusi Persatuan Melindungi Kekejaman Terhadap Haiwan (SPCA), Christine Chin berkata, terdapat satu akta yang boleh menyabitkan pesalah mendera binatang.

Aktanya adalah Seksyen 44(1)(d) Ordinan Binatang 1953 yang memperuntukkan denda maksimum RM200 atau penjara enam bulan atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.

“Tetapi sehingga kini hanya seorang sahaja yang pernah disabitkan dengan akta tersebut,” ujarnya yang telah lebih 20 tahun memperjuangkan nasib haiwan jalanan.

Pada tahun 2005, seorang jurutera dari Subang Jaya, Lien San Chong, 46, dijatuhkan hukuman denda sebanyak RM100 dan dua hari penjara kerana mengabaikan anjing peliharaan daripada jenis German Shepard bernama Sheena.


KEADAAN premis Petknode yang menempatkan hampir 100 ekor kucing yang dihantar ke sana sempena cuti Hari Raya Aidilfitri.


Seorang lagi individu, Abdul Rashid Othman, 53, pula terlepas daripada dakwaan mengabaikan anak-anak kucing jenis Parsi miliknya pada tahun 2009.

Sudah menjadi adat manusia, apabila berlaku sesuatu kejadian yang menggemparkan barulah pelbagai peraturan mula diperkenal dan diketatkan.

Baru-baru ini, Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abd. Aziz Jamaluddin, mengeluarkan kenyataan bahawa hukuman yang lebih berat terhadap mereka yang disabitkan dengan akta tersebut akan dibentangkan di parlimen.

BAYANGKAN enam ekor kucing diletakkan bersama dalam satu sangkar sempit yang menyukarkan pergerakan dan membuatkan haiwan itu tertekan.


“Antara hukuman yang dicadangkan dalam rang undang-undang itu ialah denda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum enam bulan,” ujarnya dalam sebuah laporan akhbar.
Bagi kes Petknode pula, pengasas Malaysian Dogs Deserve Better, Wani Muthiah berkata, tindakan yang boleh dikenakan kepada pemilik serta-merta adalah dakwaan melakukan penipuan.

“Denda yang dikenakan untuk dakwaan ini adalah RM200 bagi setiap ekor kucing namun, ia memerlukan kerjasama semua pihak. Semua pemilik kucing perlu membuat laporan polis yang sama bagi memastikan kes ini berjalan lancar,” ujarnya sambil menunjukkan contoh laporan polis.

Menurutnya, ia adalah langkah awal sementara dakwaan mengikut Akta Ordinan Haiwan 1953 dibuat.


Sumber: Kosmo
Oleh ADLAN JAAFAR


Aku kesian giler kat kucing tu. Dah la tuannya hantar dengan duit yang banyak. Alih-alih bila balik dari cuti raya tengok kucing dah mati. Sedih woo.

Saman-saman, jangan tak saman. Haha~ Zalim gile aku.

Tapi perbuatan mereka juga adalah zalim.

Isk, tak puas hati betul aku dengan diorang ni tau..



Apa kata korang?


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Selamat Ulang Tahun Kelahiran untuk Kamu







Assalamualaikum...

Entri peribadi.



Selamat ulang tahun kelahiran untuk kamu.

Aku tak jumpa kamu di mukabuku.

Tapi aku masih ingat akan kamu.

Sedikit pun tidak ku lupa.


Selamat ulang tahun kelahiran untuk kamu.

Semoga tahun yang mendatang ini akan lebih mematangkan kamu.

Semoga kamu akan terus bahagia dan membahagiakan.

Semoga kamu terus sukses.


Terima kasih kepadamu kerana sudi hadir dan singgah di hatiku.

Walau sebentar cuma.

Untuk kali ini aku berharap

kamu masih melawat blog aku

kamu membaca entri ini

kerana aku tidak jumpa tika mencarimu.


Atas apa yang terjadi, aku tidak salahkan kamu

kamu berhak ke atas diri kamu

dan aku masih menanti kalau-kalau ada ruang dan peluang

walau sudah berkali-kali kamu katakan padaku

bahawa semuanya sudah berakhir.


Ia berakhir bagimu

tetapi tidak bagiku

aku akan tunggu sedikit masa lagi

kalau kamu mahu cari aku di sini

aku tidak ke mana-mana

setiaku pertahankan.



Selamat ulang tahun wahai sayangku

semoga ia memberimu seribu erti. =)



Sha,
1.24 pm
Kedah.


Untuk kamu yang pernah singgah di hati ini. Selamat ulang tahun kelahiran. Aku menantimu.

















P/s: Minta maaf kalau lambat load. Banyak gambar sikit untuk entri kali ini.

P/s/s: Lagu Aishiteru bergema.. "Menunggu, sesuatu yang sebal untukku..~"



Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Jumaat, 16 September 2011

Jangan Ganggu Aku Lagi! Pergilah


Assalamualaikum...

Entri peribadi dan hati.


Aku tak tau kenapa dia harus cari aku lagi?
aku tak pasti apakah tujuan dia..

Buat apa nak cari aku kalau dia sendiri yang tinggalkan aku?

Ko ingat senang ke aku kutip hati yang dah berkecai tu?
Aku cantum
berdarah kembali
aku jahit
terbuka balik..

Ko ingat senang ke?
(tapi senang la jugak. Hikhik~)


Aku faham ko masih rindu akan aku
aku tahu ko masih sayangi aku
tapi hati aku pada ko adalah kosong
tak ada apa-apa perasaan
tak mungkin kita akan bersatu lagi!

Oleh itu, jangan kau ganggu aku lagi
aku tak suka pada ko
malah aku mula rasa rimas
dan lemas.


Kalau ko masih ganggu aku lagi,
jangan menyesal kerana ko bakal kehilangan jejakku buat selamanya.


P/s: Rimas diganggu oleh orang yang merimaskan..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Steve Jobs (CEO Apple) Mati- TV Silap Mati - Silap-silap TV Tu yang Mati

Assalamualaikum...

Entri berita.

TV silap umum Steve Jobs mati


STEVE JOBS


LOS ANGELES - Saluran berita CBS News tersilap melaporkan bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Steve Jobs telah meninggal dunia baru-baru ini, lapor sebuah akhbar semalam.

Pengumuman berhubung kematian Jobs itu dibuat di laman akaun Twitter saluran tersebut.

Akaun tersebut mempromosikan program What's Trending yang dihoskan Shira Lazar terbitan CBS.

Pengumuman itu mengatakan: "Laporan menyatakan Steve Jobs sudah meninggal dunia. Tunggu untuk mendapatkan perkembangan terkini."

Laporan itu kemudian ditarik balik dengan serta- merta tetapi pengumuman tersebut masih boleh dilihat di Twitter kerana ia dihantar berulang kali oleh para pengguna laman tersebut.

Bagaimanapun, Shira yang juga penerbit eksekutif program What's Trending meminta maaf berhubung pengumuman berkenaan.

Jobs, 56, mengumumkan peletakan jawatannya pada Ogos lalu tetapi dia kekal sebagai pengerusi syarikat Apple.

Sebelum ini, Jobs pernah menjalani pembedahan hati dua tahun lalu selain membuang tumor pada 2003.

Spekulasi mengenai kesihatan Jobs sering mendapat liputan media Barat selepas tubuhnya kelihatan kurus sejak akhir-akhir ini.

Jobs terkenal kerana syarikat Apple di bawah kendaliannya mengeluarkan gajet iPhone, komputer tablet iPad dan iPod. - Agensi

Sumber:  Kosmo



Isk, sape yang mati ni sebenarnya?

"Kalau kau silap umumkan aku mati, kau yang 'mati' " Hehe~

Apa komen korang?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Khamis, 15 September 2011

Layan Korean Drama

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Aku rasa bosan ya amat malam semalam. Nak on line, line teruk. Nak bermesej telefon bimbit tak ada siapa sangat nak aku layan. Jadi, selongkar laptop, layan drama Korea semalaman dan hari ni. Al-maklumlah drama Korea ni bukannya pendek. Panjang-panjang kot.

Drama ni dah lama tapi memang famous. Tajuk apa? Malas nak bagitau. Kalau aku bagitau, mesti korang tahu punya la sebab memang famous  punya drama ni.

Aku cuma nak cakap, terkedu jugak sebab karekter diorang tu dah timpa aku. Haha~

Dulu, masa aku tengok drama ni mencemuh jugak sebab peribadiku tak macam tu. Tapi sekarang macam aku dan si dia pula yang berlakon. Wahaha. Apakah?


Aku hairan la rerupanya perangai manusia boleh berubah. Dulu aku baik jer, pengaruh apakah aku jadi kasar begini? Terfikir sendiri.

Tak pe la kalau korang tak faham pun.. Terima kasih la baca jugak.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Nada dan Lenggok Nazam adalah Sama dengan Kalamun


Kecik-kecik dulu, mesti kita biasa main biji getah ni kan?


Assalamualaikum.

Entri persatuan dan memori.


Aku baru perasan yang nada dan lenggok nazam adalah sama dengan kalamun.

Nazam?

Kalamun?

Aku pasti ramai yang tak tau pasal kedua-dua term di atas ni kan?

Nak aku bagi penerangan apa yang aku tau atau nak aku googlekan dan terangkan pada korang?

Aku terangkanlah. Aku mula mengenali nama nazam apabila ada penyanyi buat lagu tajuk Nazam Aidilfitri. Kemudian kat sekolah, aku ada belajar Komsas (komponen sastera). Ada cikgu Bahasa Melayu sebut pasal nazam ni tapi tak tau pun apa itu sebenarnya nazam.

Aku kan lepak rumah kakakku di Melaka pada bulan Julai lalu. Maka aku la tempat untuk kakakku bercerita. Takkan nak cerita pada anak dia yang berumur empat tahun kot. Ceritakan boleh tapi tak kan dapat proses berfikir yang lengkap. Hehe~

 Kakak ada menghadiri kursus pasal prosa klasik. Dia didedahkan dengan segala prosa klasik yang didendangkan. Contohnya syair, gurindam, seloka dan nazam (sekadar memetik beberapa jenis prosa).

Kakak cakap nazam tu dia pernah dengar masa kecil-kecil dulu dan dia kata nazam sangat dekat di hatinya. Aku suruh dia dendangkan, dia kurang ingat. Dendang sikit-sikit saja, mana la aku dapat ingat.

Kakak cakap nazam tu bagus untuk didik anak-anak atau untuk didodoikan pada anak kecil.  Ada ajaran agama. Kakak ada sebut beberapa bait, tapi aku dah tak ingat dengan jelas. Aku cuma ingat, ianya memang membawa maksud dan nasihat agama.

Kebetulan berselang tak lama, ada tilawah al-Quran di TV. Masa rehat, ada nazam. Oo, itu lah nazam. Suka jugak aku mendengarnya. Rasa bangga jugak sebab orang Melayu ada tinggalan prosa yang baik begini.

Berbalik kepada Kalamun pula, aku pun baru sahaja mengenalinya. Sebenarnya, kalamun ini adalah mainan biasa bagi orang Melayu Kedah terutamanya golongan berumur. Aku dah naik tak minat sebab selalu jer dengar kalau ada kenduri masa kecil-kecil dulu.

Tapi, aku mula tertarik hati apabila aku menghadiri majlis yang persatuan aku anjurkan iaitu belajar Marhaban, Qasidah BUrdah. Baru aku tahu menghargai betapa bertuahnya orang Kedah sebab mewarisi tinggalan ini.

balik dari majlis tu terus aku google dan download kalamun, selawat burdah, qasidah. Aku pasangkannya selalu. Sedap rasanya irama ini.

Mesti lah sedap sebab memang dari kecil lagi aku dialunkan dengan lagu-lagu ini cuma bila aku mula membesar, ianya dah tak ada.

Terima kasih persatuanku yang menghidupkan kembali budaya ini. Bukan sekadar di Kedah sahaja tetapi seluruh negara. Kami akan buat majlis serentak seluruh negara pada setiap malam Khamis.

Malam tadi, aku buka Kalamun dan aku perasan yang ianya adalah sama dengan nazam yang aku main ingat jer. Susah nak cari nazam, kat internet aku tak jumpa lagi. Tu la rasa rugi sebab tak rekod nazam masa ada kat tv hari tu.

Sekarang ni rasa rugi tak rakam ada satu selawat yang dipasangkan pada radio Kedah pada bulan puasa. Aku selalu ikut selawat tu. Kakakku yang baru pulang ke rumah untuk menyambut Raya,  mendengarnya sekali dua turut menyukai selawat tersebut.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...