Tips Tambah Follower, Terima Kasih Followerku | ! sha my heart

.

Khamis, 1 Disember 2011

Tips Tambah Follower, Terima Kasih Followerku





Assalamualaikum.

Syukur, aku tak sangka blog boloq (kata orang Kelantan = tak ada apa-apa, selekeh) ini mendapat sambutan hangat. Aku pun tak perasaan sebenarnya. Bulan lepas, aku sempat la catat pada 30hb Oktober bilangan pengikut blog ialah 1581. Kemudian, pada 19 November, 1728 follower, 28 November, 1821 follower.
Semalam, 30 November, 1851.

Maknanya 270 follower meningkat daripada bulan lepas. Ini bermakna dalam sehari, purata 10 orang follower. Wow!

Kalau aku tak catat, aku pun tak tau. Sumpah.

Terima kasih wahai followerku =) walaupun tak seramai orang lain, tapi okay je kan? =) Kepoyoan melanda. Haha~


Nak tips tambah follower?


Sebenarnya korang ikut sahaja tips daripada orang lain. Aku malas nak ikut tips tambah follower tu sebab aku tak pentingkan follower. Bukan bermakna aku tak sayangkan follower aku. Sayang dan suka tu ada tapi aku lebih suka kalau ada pengkomen entri aku. Aku dapat respons. =)

Ok la, aku bagi juga la tips tambah follower walaupun aku jarang nak buat.


1. Blogwalking (BW)
Korang terjah dari blog ke blog. Link blog nak ambik mana? Ambik saja pada shoutbox orang lain. Kemudian, korang terjah blog lain pula.
-Biasanya aku tak hanya jenguk pada ruangan chat (shoutbox) sahaja, aku akan baca dan komen. Jadi, tak banyak blog aku dapat terjah. Line internet yang perlahan juga menjadi penghalangku.


2. Shoutbox
 
Ada orang yang selalu BW, akan tinggalkan jejak kat shoutbox dan ada sesetengahnya tinggal dalam komen. 'Saya follow awak, awak saya. I follow you, you follow me back!' Erk, sorry la aku tak amalkan macam tu. Lagi aku rasa malas nak terjah blog tu apatah lagi follow. Pada aku, shoutbox tu hanyalah untuk mereka yang dah komen dan nak bagitau, dah komen. Kalau komen dalam entri semata-mata nak suruh follow, sorry la dear, i pejam mata je. Haha~ Zalim giler, kan aku.


3. Ping blog

 
Korang boleh ping dalam web ping seperti pingler, busuk, apesal dan lain-lain. Oh ya, group blogger kat facebook pun boleh jugak.
-Sumpah, aku jarang ping kat website ping. Ikut masa je, kalau aku rajin. Haha~ Ping kat blogger facebook group pula, kalau line ok, aku ping guna send button. Kalau line KO, aku malas nak pergi satu-satu page. Tunggu line OK dulu. Haha~ Tak boleh ikut perangai aku.


4. Follower site

Orang dah follow kita, kita kena la follow balik
-Kalau aku rajin, aku follow balik. Biasanya aku klik kat site tu, no respond pun. Jadi, malas aku nak tekan lagi. Jadi, line internet yang perlahan juga menjadi penghalangku.


5. Gathering

Kalau ada gath, sila hadirkan diri. Bila ada gath, blogger akan kongsikan tips, petua, cadangan, pendapat dan nasihat. Selain itu, siapa yang join gath akan sokong menyokong.
-Selasa lalu Sintokkian, page yang aku aktif tu buat gath. Tapi malangnya aku tak dapat nak hadir. Serious jeleous okay bila tengok gambar diorang. Adik aku tu pun hadir walaupun malas-malas pada mulanya. Nasib baik ko pergi dik, kalau tak, rugi la. Haha~
-Aku pernah sekali je jumpa blogger, Peyan. Itu pun dah rasa best sangat =)


Entri berkaitan:
19 cara tambah follower


Apa-apa pun, terima kasih la kepada mereka yang mengikuti (follow) blog aku ni.

Aku tahu blog aku tak sebest macam blog orang lain. Tapi apa-apa pun, aku berbangga dengan blog aku. Aku tahu, aku banyak lagi kena belajar dalam bidang blogging ni. Aku masih terasa aku ni blogger yang newbie lagi noob. Sila tunjuk ajar ye =)

Any comment? Sila-sila =)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

28 ulasan:

Jai berkata...

Kongsi la sikit follower boleh.. Jai punya cam x gerak je...he3

peyansanstaro berkata...

Diorang buat pjmpan time saya ada mteng dkat lbry.. sgt-sgt xadil..
Huhuhu~~~


Ye sya pon gmbira jmpa Kak Sha time konvo tu.. Tp syg skjap je blh jmpa.. Hu..

BTW. Thniah flower dah naik..

p/s : dgar kata skrang google nk guna GOOGLE +... so bttun "Sertai tapak ini" akan dipdm... xsure btol ke tak bnda ne.. Huhu~~

sha my heart berkata...

Jai: boleh jer. Ambik la, bluetooth. Haha~

sstandsforsuraya berkata...

tahniah da ramai fOllower.. smoge brjaye mcm blog kaq lyssa 2... blOg awk?? nice blog dear... love 2 read u entry...

sha my heart berkata...

Peyan: sibuk ye kamu..

tu la, kalau jumpa bloggers kan ke best. Hihi~

jumpa kejap sebab Peyan kan artis, mana boleh jumpa lama2. Haha~

kak sha sedang berjinak2 dgn google + ni. jom kenali google +

Pendamba Mawar berkata...

follower..entah.haha

mizmarmalade berkata...

Nice tips neh.. hehe, thank you kak Sha :D
*Peyan mmg rajin, bleh tukar nama dah tu ---> Mr. Library.. hehe ;)

sha my heart berkata...

suraya: lyssa? Tak terlawan la dear. Dia kuat sebab banyak buat tutorial, ramah dan cun.

Nice ke? entah la, rasa biasa je. Blog orang lain lagi best =)

Tq suka baca

sha my heart berkata...

PM: follower awak lagi cepat naik. Jeles. Haha~

sha my heart berkata...

Fara: sama2 =)

Peyan tu berwibawa dan rajin =)

Nizam Ijam berkata...

nak sikit follower :D

sha my heart berkata...

Ijam: bajet la wei. Follower ko lagi banyak pada aku. =)

dah nak masuk 3k agaknya

Anif Abdullah| AA berkata...

jum followers akak semakin menghampiri blog Mr AA laa.. er.. siapa AA tuh?hehe

ahsfantasy24 berkata...

nice tips,
good sharing :)

msredcheesecake berkata...

Kejap da naik follower... Kagum.... Kalau kita usaha tentu ada kejayaan kan?

NUR AYNIE berkata...

wow...follower bertmbh2 byk hikhik...congrats..=) jgn disebut pasal gathering amat sedih hati nie...huhuhu

sha my heart berkata...

Anif: kak sha tak terlawan dek follower korang, korang hebat. Blog kak sha blog personal saja, mana ada orang nak tertarik sgt ;p

sha my heart berkata...

fantasy: ok, no biggie =)

sha my heart berkata...

syafiq: welcome..

sha my heart berkata...

Azri: hari tu dah pintas ko. Ko dah lari laju sangat la der. Hihi~

sha my heart berkata...

red: =)
semuanya sokongan follower. saya tak rajin nak follow blog orang. hihi~

sha my heart berkata...

aini: kalaulah follower tu adalah duit, kan ke best? hihi~

alah, chill la. Aini boleh jumpa lagi. Kak sha ni jer yg tak boleh jumpa dah dgn geng sintokkian. Hehe~

Cik Sibuk berkata...

i follow u, u follow me ok? wakakaka..takde lah.

tapi kenapa ada orang nak ada follower ni? mmg ada stengah blog yang posts menarik, harus lah di-follow. Tapi stengah tu jenis blog yg takat tulis posts 'i miss my bf', dan seangkatan dengannya..nak follow pun tak semangat. Lain la kalau kita kenal siapa bf dia..aiseh..

btw tak best la kan, kalau kita tgk follower kita banyak, tapi dorang follow kita sebab mmg blog kita menarik ke, ke sebab balasan i follow u, u follow me aje?

niamarlissa berkata...

nice one. sharing is caring

sha my heart berkata...

cik sibuk: sis ada prinsip, bgus2..

tahu tak pe, better kita follow blog yg betul2 sesuai dgn jiwa kita, kan? =)

ya, sha lebih menghargai follower ni sebab mereka bukan senang sha nak dapat, sb tak amalkan suka hati follow orang. hehe~

sha my heart berkata...

cik sibuk: sis ada prinsip, bgus2..

tahu tak pe, better kita follow blog yg betul2 sesuai dgn jiwa kita, kan? =)

ya, sha lebih menghargai follower ni sebab mereka bukan senang sha nak dapat, sb tak amalkan suka hati follow orang. hehe~

sha my heart berkata...

nia: sama2.. no biggie

Syasya Johan berkata...

waa,purata 10 sehari,saya baru aktif blog balik lepas habis spm haritu

*sya tambah list follower kak sha naik satu harini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...