Ni adalah kek, okay bukan kuih tepung pelita. Kenapa tepung pelita? Entah, mungkin sebab ada dua warna kot. Nak resipi tepung pelita, ada kat bawah ni. =)
Aku baru berjaya membuat kuih tepung pelita yang aku teringin nak berprojek pada dua tiga hari lepas. Banyaknya halangan. Hari ni pun sama tapi aku tekad nak buat jugak. Aku rancang dari awal-awal. Buat bekas guna daun pisang. This is my first time cooking that. Sedap pula. Sukanya. Hehe~
Aku kasi korang resipi yang aku ambik dari internet dan ubah suai ikut ilmu dapur yang aku pelajari. Hehe~
Lapisan bawah -warna hijau
Lapisan atas – warna putih
Cara-caranya:-
Sekali sekala memasak adalah nikmat yang tak terhingga. Haha~ Tak salah memilih orang yang tak pandai memasak asalkan dia rajin dan ada keinginan nak memasak. Macam siapa ek? Hehe~
Assalamualaikum.
Aku baru berjaya membuat kuih tepung pelita yang aku teringin nak berprojek pada dua tiga hari lepas. Banyaknya halangan. Hari ni pun sama tapi aku tekad nak buat jugak. Aku rancang dari awal-awal. Buat bekas guna daun pisang. This is my first time cooking that. Sedap pula. Sukanya. Hehe~
Aku kasi korang resipi yang aku ambik dari internet dan ubah suai ikut ilmu dapur yang aku pelajari. Hehe~
Bahan untuk membuat Tepung Pelita
Lapisan bawah -warna hijau
1 cawan tepung beras
5 cawan air
5-7 helai daun pandan (dikisar bersama dengan 1 cawan air di atas dan ditapis)
1 cawan gula
Lapisan atas – warna putih
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
4 cawan santan (guna 1 1/2 santan pekat + 2 1/2 cawan air)
1 tsp garam (ratakan)
boleh masukkan bunga cengkih 2 kuntum dan sedikit kulit kayu manis utk membuang bau tak sedap santan. Kalau-kalau santan berbau siedikit.
Kelongsong daun pisang secukupnya @ bekas plastik pun tak pe. Tapi kalau guna daun pisang, sedap sikit sebab ada aromanya. Salai dulu daun pisang. Kalau tak, ianya rapuh dan mudah pecah. Macam mana nak buat kelongsong kalau dah pecah, nanti masukkan bahan-bahan, tumpah la.
Cara-caranya:-
Bahagian Bawah
- Tepung, air, jus pati pandan dan air kapur disatukan. Tapis dan masukkan ke dalam periuk
- Masak bancuhan tepung sehingga naik wap. ( Kacau dengan senduk kayu sehingga nampak ada ketulan tepung yg pekat pada senduk.)
- Masukkan 1 sudu makan gula (lebih jika anda suka manis) ke dalam kelongsong daun pisang/bekas dan barulah dituangkan bancuhan lapisan bawah yang masih panas (separuh dari kelongsong). Buat sehingga habis.
Bahagian Atas
- Masukkan tepung, garam dan santan kacau sehingga sebati. Tapis dan masukkan ke dalam periuk.
- Masak sehingga pekat dan likat.
- Masukkan adunan yang masih panas ini di atas adunan berwarna hijau tadi.
- Biarkan seketika.
- Boleh masukkan dalam peti sejuk untuk mendapat rasa yang lebih nikmat. Rasa lapisan bawah macam lompang, rasa lapisan atas macam tepung talam.
Selamat mencuba. Bahagia rasanya dapat buat kuih ni. Hihi~
Sekali sekala memasak adalah nikmat yang tak terhingga. Haha~ Tak salah memilih orang yang tak pandai memasak asalkan dia rajin dan ada keinginan nak memasak. Macam siapa ek? Hehe~
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.
Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.
Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.
tepung pelita mmg sedap...^_^
BalasPadamHan: sedap kan.. rasa nak buat lagi la. tak cukup. haha~
BalasPadamthanx share resepi..nak cuba
BalasPadamhey hey..... sedapnya kek.. ;)
BalasPadamthnx tau share resipi, nanti leh buat ;p
Azzah: sama2. ambik dari internet juga then ubah suai sikit.
BalasPadamyah yah, sila cuba. terbaik dari ladang, berdasarkan pengalaman sendiri =)
deyb: aah kek sedap kan.
BalasPadamtapi resipi tu bukannya kek,sebaliknya kuih tepung pelita la.
bestnye . nia x pndai masakk waa :(
BalasPadamnia: main campak2 je. then, ajaib pff, jadi. hehe~
BalasPadamala, senang je dear. ikut je resipi ni.