Langkau ke kandungan utama

Sedapnya Resipi Tepung Pelita Ni

Ni adalah kek, okay bukan kuih tepung pelita. Kenapa tepung pelita? Entah, mungkin sebab ada dua warna kot. Nak resipi tepung pelita, ada kat bawah ni. =)

Assalamualaikum.

Aku baru berjaya membuat kuih tepung pelita yang aku teringin nak berprojek pada dua tiga hari lepas. Banyaknya halangan. Hari ni pun sama tapi aku tekad nak buat jugak. Aku rancang dari awal-awal. Buat bekas guna daun pisang. This is my first time cooking that. Sedap pula. Sukanya. Hehe~

Aku kasi korang resipi yang aku ambik dari internet dan ubah suai ikut ilmu dapur yang aku pelajari. Hehe~

Bahan untuk membuat Tepung Pelita

Lapisan bawah -warna hijau
1 cawan  tepung beras
5 cawan air
5-7 helai daun pandan (dikisar bersama dengan 1 cawan air di atas dan ditapis)
1 cawan gula  

Lapisan atas – warna putih
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
4 cawan santan (guna 1 1/2 santan pekat + 2 1/2 cawan air)
1 tsp garam (ratakan)
boleh masukkan bunga cengkih 2 kuntum dan sedikit kulit kayu manis utk membuang bau tak sedap santan. Kalau-kalau santan berbau siedikit.

Kelongsong daun pisang secukupnya @ bekas plastik pun tak pe. Tapi kalau guna daun pisang, sedap sikit sebab ada aromanya. Salai dulu daun pisang. Kalau tak, ianya rapuh dan mudah pecah. Macam mana nak buat kelongsong kalau dah pecah, nanti masukkan bahan-bahan, tumpah la.

Cara-caranya:-
Bahagian Bawah
  1. Tepung, air, jus pati pandan dan air kapur disatukan. Tapis dan masukkan ke dalam periuk
  2. Masak bancuhan tepung sehingga naik wap. ( Kacau dengan senduk kayu sehingga nampak ada ketulan tepung yg pekat pada senduk.)
  3. Masukkan 1 sudu makan gula (lebih jika anda suka manis) ke dalam kelongsong daun pisang/bekas dan barulah dituangkan bancuhan lapisan bawah yang masih panas (separuh dari kelongsong). Buat sehingga habis.
Bahagian Atas
  1. Masukkan tepung, garam dan santan kacau sehingga sebati. Tapis dan masukkan ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga pekat dan likat.
  3. Masukkan adunan yang masih panas ini di atas adunan berwarna hijau tadi.
  4. Biarkan seketika.
  5. Boleh  masukkan dalam peti sejuk untuk mendapat rasa yang lebih nikmat. Rasa lapisan bawah macam lompang, rasa lapisan atas macam tepung talam.

    Selamat mencuba. Bahagia rasanya dapat buat kuih ni. Hihi~

Sekali sekala memasak adalah nikmat yang tak terhingga. Haha~ Tak salah memilih orang yang tak pandai memasak asalkan dia rajin dan ada keinginan nak memasak. Macam siapa ek? Hehe~

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker