Langkau ke kandungan utama

Telefon Bimbit: Apa yang Korang Perlu Tahu



Assalamualaikum

Dua minggu lepas banyak nampak orang share kat facebook pasal bahaya telefon. Pergh, tajuk tak boleh blah. Tapi bila tekan readmore, hanya ada tulis pasal nak periksa handphone guna *#06# dan *#0000#.

Itu saja? Tergelak juga la, sebab tajuk tak boleh blah, (kan pandai tarik perhatian). Banyak lagi yang orang lain tak tau rupanya. Aku dah tau kod *#0000# pada tahun 2007 lagi. Tahu kod *#06# pada tahun 2008. Kalau tak silap aku, semua ni hanya telefon Nokia sahaja yang faham kod ni, wallahu’alam.

Ok la, aku kongsikan pada korang apa yang aku tahu pasal nak beli handphone ni ya.

Pertama
*#06#
(International Mobile Equipment Identity) IMEI
Tengok kat no ke-7 dan ke-8.

 No yang tertera: 3 6 5 9 9 0 0 4 6 2 7 6 8 1 1
No bilang:             1,2,3,4, 5,6,7,8,9

Kedudukan  dalam siri ini ialah 04

Makna:
02 atau 20 dari China (Low quality)
00, 03, atau 04 dari kilang asal handphone (Best quality mobile)
08 atau 80 dari Jerman (Fair Quality)
13 dari Azerbaijan (Very Bad Quality and Dangerous for  health)

Tapi persoalannya, kenapa Ajerbaijan tu diorang cakap kualiti teruk? Adakah mereka nak burukkan negara Islam? Aku ni suka fikir pelik-pelik. *Teringat kata seorang pensyarahku, dia suruh kami keeps thinking, jangan habis masa kat kelas sahaja supaya proses pembelajaran tu keep moving and remains.


Kedua
Satu lagi, korang boleh jugak cek handphone model apa, version dan harga asal handphone tu dengan tekan *#0000#.
 
Ketiga

*#92702689#
untuk tahu serial no, date made, pernah diperbaiki atau tak (untuk Nokia yang jenis S40). Yang aku tau, Nokia ada S40 dan S60. Untuk handphone jenis biasa dan canggih.


Keempat

Korang juga kena pastikan gadjet tu ada tak cop Sirim. Cop sirim dalam macam-macam bentuk ada. Sila check website Sirim ya. Kerajaan Malaysia wajibkan gadjet ada cop Sirim. Paling tidak pun, pass QC. Ada nampak tak? Sila buka handphone anda sekarang, k.


Kelima

Ori ke recon? Ke ciplak punya? Kalau Nokia, pastikan ianya Zitron.

Kalau nak beli handphone Nokia, pastikan bateri ada keempat-empat titik pada medular (yang bersinar licin tu).Korang belek-belek bateri tu, pastikan ada satu titik, dua titik, tiga titik, empat titik. Pastikan semua ada tau.

Tanya kawan-kawan
yang ni penting juga, tanya orang yang berpengalaman dan terdekat dengan korang. Tanya apa bestnya, apa yang tak bestnya.

Search internet
Korang kena tahu juga apa kelebihan dan kekurangan sesebuah telefon bimbit yang korang nak beli tu. Bukan setakat buka laman web rasmi untuk handphone tu saja tau. Korang taip juga kelemahan dan keburukan model telefon yang korang nak miliki.

Semoga semua ini membantu untuk korang cari handphone baru.

Boleh baca juga pasal Cara Jaga bateri Handphone
Tips di kedai handpone

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)