Telefon Bimbit: Apa yang Korang Perlu Tahu | ! sha my heart

.

Jumaat, 4 November 2011

Telefon Bimbit: Apa yang Korang Perlu Tahu



Assalamualaikum

Dua minggu lepas banyak nampak orang share kat facebook pasal bahaya telefon. Pergh, tajuk tak boleh blah. Tapi bila tekan readmore, hanya ada tulis pasal nak periksa handphone guna *#06# dan *#0000#.

Itu saja? Tergelak juga la, sebab tajuk tak boleh blah, (kan pandai tarik perhatian). Banyak lagi yang orang lain tak tau rupanya. Aku dah tau kod *#0000# pada tahun 2007 lagi. Tahu kod *#06# pada tahun 2008. Kalau tak silap aku, semua ni hanya telefon Nokia sahaja yang faham kod ni, wallahu’alam.

Ok la, aku kongsikan pada korang apa yang aku tahu pasal nak beli handphone ni ya.

Pertama
*#06#
(International Mobile Equipment Identity) IMEI
Tengok kat no ke-7 dan ke-8.

 No yang tertera: 3 6 5 9 9 0 0 4 6 2 7 6 8 1 1
No bilang:             1,2,3,4, 5,6,7,8,9

Kedudukan  dalam siri ini ialah 04

Makna:
02 atau 20 dari China (Low quality)
00, 03, atau 04 dari kilang asal handphone (Best quality mobile)
08 atau 80 dari Jerman (Fair Quality)
13 dari Azerbaijan (Very Bad Quality and Dangerous for  health)

Tapi persoalannya, kenapa Ajerbaijan tu diorang cakap kualiti teruk? Adakah mereka nak burukkan negara Islam? Aku ni suka fikir pelik-pelik. *Teringat kata seorang pensyarahku, dia suruh kami keeps thinking, jangan habis masa kat kelas sahaja supaya proses pembelajaran tu keep moving and remains.


Kedua
Satu lagi, korang boleh jugak cek handphone model apa, version dan harga asal handphone tu dengan tekan *#0000#.
 
Ketiga

*#92702689#
untuk tahu serial no, date made, pernah diperbaiki atau tak (untuk Nokia yang jenis S40). Yang aku tau, Nokia ada S40 dan S60. Untuk handphone jenis biasa dan canggih.


Keempat

Korang juga kena pastikan gadjet tu ada tak cop Sirim. Cop sirim dalam macam-macam bentuk ada. Sila check website Sirim ya. Kerajaan Malaysia wajibkan gadjet ada cop Sirim. Paling tidak pun, pass QC. Ada nampak tak? Sila buka handphone anda sekarang, k.


Kelima

Ori ke recon? Ke ciplak punya? Kalau Nokia, pastikan ianya Zitron.

Kalau nak beli handphone Nokia, pastikan bateri ada keempat-empat titik pada medular (yang bersinar licin tu).Korang belek-belek bateri tu, pastikan ada satu titik, dua titik, tiga titik, empat titik. Pastikan semua ada tau.

Tanya kawan-kawan
yang ni penting juga, tanya orang yang berpengalaman dan terdekat dengan korang. Tanya apa bestnya, apa yang tak bestnya.

Search internet
Korang kena tahu juga apa kelebihan dan kekurangan sesebuah telefon bimbit yang korang nak beli tu. Bukan setakat buka laman web rasmi untuk handphone tu saja tau. Korang taip juga kelemahan dan keburukan model telefon yang korang nak miliki.

Semoga semua ini membantu untuk korang cari handphone baru.

Boleh baca juga pasal Cara Jaga bateri Handphone
Tips di kedai handpone

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

28 ulasan:

Aiman Isa berkata...

dua2 hp aku dapat 02.. hua2..

btw..

tak pernah try pulak *#0000# tuh..

t try,,

ZYASH berkata...

hehe...zyash pun terkene jugak kat FB. Tajuk tak boleh bla...padahal dah lama tau pasal tu.

AcidFlynN Wraith berkata...

Nokia model 1280 sy ada sticker ZITRON dan cop SIRIM, baterinya jugak ada 4 titik. Tak lupa jugak disertakan sekali dengan TORCH LIGHT, terima kasih heheheh

Totie@Tomy berkata...

hehe bagus info ni..

thehootingmind berkata...

i invite u to check on my blog thehootingmind.blogspot.com

Ana Farhana berkata...

teringat hp bb yg hilang ahad lepas.. syg nye la haiii :(

Ungu Violet berkata...

ungu nyer tepon 04....fuhh selamat..:)

khairul akmal bin azman berkata...

saya 03!


ori la!
yahuuuuu

sha my heart berkata...

Aiman: 02 ok lagi la tu. hihi~

ok, boleh cuba =)

sha my heart berkata...

Zyash: tu la pasal. tajuk tak boleh blah. padahal, tak de apa-apa pun

sha my heart berkata...

Acid: bagus2. torchlight tu pakej. hihi~

sha my heart berkata...

toti: sama2 manfaatkan

sha my heart berkata...

Thehoo: sorry, this not for promoting ur blog

sha my heart berkata...

Ana: lor.. kesiannya. sha faham bagaimana rasanya hp hilang. sabar, k. fikir positif =)

sha my heart berkata...

Ungu: saya pun sama. suka sgt2 =)

sha my heart berkata...

Khai: yahuu, ori! =)

Juliet_iRa~" berkata...

thankss share!hee..

tp kan hp plg tahan 2 thun je..pstu mcm2 la prob..;p

pss : jom la join my GA!

Yatt S. berkata...

Good info! nasib baik kami punya ori. lalalala :)

sha my heart berkata...

Juliet: u guna hp apa, dear? hp i ok jer. Ok up sikit, dua tahun setengah tu pun sebab selalu guna utk msj.

sha my heart berkata...

Yatt: nasib baik..
'kami'?

محمد رازيق berkata...

nice.. thnx for info. jmput lwt blog kami kalau free :)

ABU berkata...

wah nice info.. aku siap cuba try lagi tu hahahahhaha
thanks

sha my heart berkata...

razik: sama2 =) sharing is loving, more than caring. hihi~ =)

sha my heart berkata...

Abu: memang aku nak suruh ko buat pun pada masa membacanya. apa result?

sama2 berkongsi =)

amna berkata...

dah pernah buat.. 00 :)

sha my heart berkata...

Amna: bagus =)

sergeant keroro berkata...

semua dah try, hehe XD

Gombug berkata...

Teknologi Android 'bertempur' bersama tentera: Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama 'Army Software Marketplace'... Baca selanjutnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...