Langkau ke kandungan utama

Teka Teki yang Telah Terjawab


Assalamualaikum.

 Masihkah ingat entri ini?

Seperti yang dijanjikan, aku tunaikan.
Aku pecahkan satu-satu soalan dan jawapan yang diberikan okay. Lets check it up =)

Teka-tekinya ialah:

1. Pak Ahmad ada satu kawasan tanah yang subur. Dia ingin mengusahakannya. Sebelah dia tanam biji jambu dan sebelah lagi biji durian. Maka dia pun balik ke rumahnya. Kemudian, dua minggu, dia pergi ke ladangnya dan pokok apakah yang dia nampak? Kenapa?


Jawapan mereka:

1. ahmad fairos : Jawapan nombor satu, 2 benda tak naik pun sebab mana leh tanam kan hehehe.

2. NUR AYNIE : Pokok jambu je sbb dia tanam jambu jer hihi...durian tu biji letak situ jer..=P *skati jer jawab hahah.

3. Pendamba Mawar : xda yang naik sebab dia tanam sebelah je.
4. UniMeOw : nak jawab sln 1 je!! (sb soalan len dah t'baca org len jawab..:p) dy x nampak pokok pe pon..sebab dy tanam 1/2 je bijik jambu n 1/2 je bijik durian. So pokok x tumbuh :p
5. ABU : Pokok durian dgn dan jambu la..

6. erleena: 1 durian ! sbb durian bsaq
7. AcidFlynN Wraith : Dia tak nampak pokok pe sebab dua2 biji tu ditanam sebelah sahaja. mana nak tumbuh kalau tanam sebelah. kena tanam sebijik sebijik.


Jawapan sebenar
: Pokok lalang sebab dia tak tebas dulu. Haha~ Gurau je.

Ramai yang dapat jawab dengan betul. Tak tumbuh apa-apa sebab biji tu sebelah, maksud sudah dibelah. Biji benih memerlu satu biji yang lengkap untuk tumbuh. Kalau nak dibelah, zat nak membesar tak cukup untuk tumbuh.


 2. Apakah bendanya yang kecil saja. Tapi kalau dipicit, keluar orang? Hahaha~

1.  ahmad fairos : duit kot hehe

2. NUR AYNIE :loceng rumah. tekan jer org kuar dr pintu rumah ahah~

3.Pendamba Mawar :loceng umah

4. ABU : jerawat..jawapn aku mmg pelik. bantai.

5. erleena : Err plik nieh! alien!

6. AcidFlynN Wraith : loceng rumah. cuba g umah orang, tekan loceng, mesti kuar orang.


Jawapan sebenar:  Memang jawapannya loceng pintu pagar/pintu rumah orang. Pandai korang ya =)


3. Apa yang menyebabkan Thailand banjir sekarang ni? Kenapa Malaysia terutamanya Kuala Lumpur (KL) selalu dapat banjir kilat?

1. ahmad fairos : sebab tak bayar bil air haha

2. NUR AYNIE : sistem perparitan yang x sistematik kot..

3.Pendamba Mawar : hurm.. kalau ikut geografi kedudukan thailand tu sendiri.. yang berhampiran sungai berbanding kuala lumpur. law ikut prasarana kemungkinan sistem pengairandan peparitan yang kureng sistematik.kalau ikut secara ringkas nya.. Thailand banjir sebab hujan je

4. ABU : bala buat pertandingn ratu pondan

5. Erleena : banyak dosa ehee
6. AcidFlynN Wraith : ada 2 soalan tu.. jawapannya sebab malaysia dan thailand mmg dalam satu musim pon kalau hujan.


Jawapan sebenar: Ramai yang jawab dari segi geografi dan pengetahuan am je. Tapi jawapannya, senang je, back to basic. Jawapannya air. Haha, ada yang terkena tak?  :P
P/s: Ini adalah teka teki bukannya pertanyaan. Jadi, tak perlu jawab dengan fakta. Chill.


4. Siapakah gambar lelaki di atas (seperti dalam entri teka teki ini)? Kenapa dia bergaya macam tu? Haha~ Soalan nak kena pelempang.


1. ahmad fairos : Lelaki tersebut adalah manusia:)))
2. NUR AYNIE :ito..ito Hyun Bin!!!! dia bergambar begitu sbb sye suka dier! hahaha statement terlampau nak kene pelempang hahahh~ =P

3.Pendamba Mawar : Hyun Bin

4. ABU :  Laki kat atas Jung Sang kot.. (tak kenal artis korea/ tak minat)

5. erleena : Er pelakon Korea ahaha

6. AcidFlynN Wraith : Korea? tak kenaii hahaha

7. MuniRAH Kadir: Yang lain blur. Tapi no 4 saya tau...nama dia hyun bin,dia posing mcm tu sbb nak goda saya...hahahah *ok,cukup perasan munirah ni..


Jawapan sebenar: Ya, itu Hyun Bin. Saja tanya, nak tengok ramai tak orang tau pasal pelakon ni dan cerita yang dilakonkan. Saja-saja letak gambar dia. Dia bergaya macam tu sebab aku yang nak ambik gambar buat hias entri. Haha~ Sengal.


Ada juga yang ambil masa untuk jawab teka teki. Tak pe, tak pe, take your time. Hihi~

myra yusreena : ahh tataw la..malas nak pikee..bole x?? hahaha
Jai: Amek masa seminggu ni nak perah otak..ha3

Ada yang berpesan:
NUR AYNIE : jawab suka2 jer nie kak sha..kalau betol kene bagi hadiah tau =P *gurau je..
 
UniMeOw kalo salah tlg wat2 xtaw..ahaks~
 
ABU : Ok, pesanan lecturer aku dulu jgn biarkan kertas jawapan kosong hahahaha
 

Apa-apapun, aku cukup terhibur dan terharu (ayat skema) kerana korang sudi luangkan masa dan keceriaan dengan aku. Terima kasih. Kamsahamida. Kobchai ka.

Awesome, wei! -- tiru gaya Baki.




Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)