Langkau ke kandungan utama

Sukarnya Nak Berkembang


Assalamualaikum

Kehidupan dan kemajuan blog aku sukarnya nak berkembang.

Kenapa?

1. Site aku tak kuat

Selepas blog aku tetiba kena remove hari tu, site blog ni dah tak kuat.
 
-Komen tapi tak masuk dalam kotak komen. Hilang ghaib entah ke mana.

- Bloglist pula jadi 'Who Q?'

Macam mana la nak berkembang kalau macam ni? Erm, aku kena buat promotion off line. Ye, boleh tapi lambat la nak maju. Orang dah sampai ke bulan sedangkan aku masih terlepas kereta api wap air (stim)!


2. Line internet connection yang teruk

Aku akui mereka yang berjaya dan senang maju dalam bidang blogging ini mempunyai line internet connection yang bagus. Kebanyakannya pakai line streamix, wifi, HSDPA, P1 wimax dan unify, atau apa-apa je la yang laju.

Aku? masih menggunakan broadband yang serius 'heaven'. Argh, memang tension jugak dibuatnya. Kadang-kadang, masuk je ke blog tapi tak dapat nak komen mahupun jerit kat shoutbox. 'So, what the heaven' aku masuk situ? Buang masa je.

Jadi, kepada sesiapa yang mempunyai blog yang berat, aku jarang akan berkunjung ke teratak indah korang. Korang pun mesti perasan, kan? Perlu ke aku sebut siapa? Erm, tak baik. Nanti ada yang rasa terhina pula.

Satu lagi, line lembap membuatkan aku susah nak apply apa yang aku tahu pasal SEO. Oh, tidak!

Nampaknya, tak dapat la aku nak belagak jadi blogger otai. Haha~ Perasan, tak kan pernah ianya terjadi. Banyak lagi yang perlu belajar dalam dunia blog. Walaupun aku sudah lama mempunyai blog tapi aku sekadar newbie yang noob. Kalau tak percaya, tanya saja kawan-kawan rapatku di blog.

Aku tahu, ada yang memandang rendah padaku. Hey you, what the heaven? Kalau kita ada peluang dan internet connection yang sama, boleh la nak bertarung. Aku tak takut, der. Tapi kalau ko pakai internet perdana menteri punya, aku pula pakai broadband marhean tahap kena lempang baru nak gerak, apa punya pertandingan?!


Kesimpulannya, kalau korang serius nak berblog serius, serius korang kena bagi perhatian serius pada internet connection. Faham tak? Saja membelitkan ayat. Haha~

P/s: Astaghfirullah, tak baik mengeluh.
P/s/s: Ada dua entri yang sama hari ni, ini dan itu. Ingat nak padam satu, tapi dah ada orang komen, kesian pula kat diorang.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.


Ulasan

  1. sabo la sha.. ni nmenye dugaan ! hehe org yg bjaye mule dari kesukaran jgk ! :)

    BalasPadam
  2. haha, aku pon pakai broadband jek. still boleh apply SEO.

    cuma SEO teknik pada meta tag template blog jela.

    itu pon dah memadai untuk blog aku bersaing dengan website oversea.

    keyword 'sergeant keroro' dengan 'invasion plan' first page google search.

    even dulu masa aku mula blogging tak jumpa sampai page 10 pon.

    usaha tangga kejayaan =)

    BalasPadam
  3. udin: terima kasih =) kata2 smgt

    BalasPadam
  4. Keroro: aku saja ja tulis macam tu, nak tarik perhatian la katakan. Haha~

    BalasPadam
  5. Tak berkembang pun...
    pesat jer saya tengok... huhuhuhuhu
    XD
    just keepi it up!
    you're doing great! XD

    BalasPadam
  6. samelah kita...sy ad buat contest 10 org je yg msuk, kesian kan..hahaha :p
    rase macam loser gila, but blog awk nice ok, tgk entry ni pon rmi yg komen..ok what, sabar je lah.. :)

    BalasPadam
  7. razil: ye ke? mana awak tahu? haha~

    tq ya.. keep blogging

    BalasPadam
  8. haha...sabo jaa laa kak sha. blog sy lg laa x brkmbang2,dok krus-murus wlaupon laa line intrnet mmg thap slaju lrt. sy tau pesepa. sbbnya, update stahun skali.hahah. entry plak tah apa2 jaa laah.x dak mnafaat lngsong. 'mnarik' plak tue.hahhaa...

    BalasPadam
  9. Sabar akak, keep on blogging! InsyaAllah, nanti akak dapat jadi blogger otai! (:

    BalasPadam
  10. kita senasib la... saya pun just guna broadband 1.5GB je.. T^T

    BalasPadam
  11. kelebihan software tu, ko boleh pilih shortcut key mana untuk printscreen.

    macam aku, aku guna shortcut key shift + f1 untuk printscreen.

    tak semestinya guna printscreen button key :P

    ko leh guna f5, home key untuk jadi shortcut key.

    BalasPadam
  12. Lynn: meh, give me 5.

    ayat bodek tu.. mana ada ramai, biasa2 jer.

    sabar =)

    BalasPadam
  13. Black: silakan bagi obest blog tu. haha~

    BalasPadam
  14. Raisya: blogger otai tu kak sha main2 je la =)

    BalasPadam
  15. Pak cik: aah, waras wak. hihi~

    ok aja.
    * ttba tukar slang jawo. haha~

    BalasPadam
  16. gary: ye senasib guna broadband tapi broadband awak laju. kite guna gprs je.

    BalasPadam
  17. Azri: mudah ya? nanti nak cuba la

    BalasPadam
  18. Rom bukan dibina dalam 1 hari. nice entry

    BalasPadam
  19. PM: chill suday..
    PM baru lagi. tak rasa sepak terang jatuh guling lagi dalam blog ni. haha~ macam la sha pernah rasa.

    BalasPadam
  20. waaa...tenet memang menjadi penghalang T_T

    BalasPadam
  21. Acid: Iya, betul, kerajaan Rom yang megah tu tak dibina dalam masa 1 hari.

    ala, saja ja ni, nak lepaskan stress. Rileks sudah =)

    BalasPadam
  22. Ku: Kalau lembab sangat, slow giler, lambat nak loading dow.. Mood pun hilang.

    ya, kalau tak de internet macam mana nak blogging? mari kita salahkan internet. haha~

    BalasPadam
  23. hayooooo
    x pe kak
    mungkin skrg akak berberuk band, nanti dh maju boleh upgrade skit, skit2 lame2 jadi bukit
    yg pntg jgn kalah usaha okeh!

    BalasPadam
  24. sha..betul tu..link sha jadi Q Who..kenapa yer..

    pasal line tu mmg betul,kalau line laju nak bw pun bersemangat..

    kalau line lembap,jumpa lagi blog yg berat,mmg stress habis..huhu

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

”Jom like page fb blog”

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Demam Campak: Tips Cara Nak Ubati

Assalamualaikum...

Kali ini, aku nak berkongsi dengan korang semua mengenai cara penjagaan dan mengubati demam campak.

1. Tempek bedak sejuk, jangan kena hujan (nanti akan tinggalkan parut kekal). Jangan makan kicap,minum air kelapa banya-banyak. Insya-Allah tak teruk sangat. Boleh tengok di sini, Pantang larang orang demam campak dan Menjaga makan orang demam campak

Tapi parut tu mesti ada melainkan kalau kena masa baby mungkin tak nampak parut tu.


2. Pakai calomine lotion.
 Losyen ni sejuk, untuk menghilangkan kegatalan. Losyen ni selalunya doktor akan bagi selepas kita jumpa doktor untuk ambik ubat.

Kalau campak biasa iaitu measles takkan ada parut.Jika kena chicken pox iaitu cengkering - yang macam jerawat tu, barulah ada parut jika masa jerawat campak ni jadi kuping tu kita tanggalkan sendiri.

Open Tracker