Langkau ke kandungan utama

Ceriakan Harimu




Assalamualaikum.

Hari ini perjalanan hidupku agak mendung. Aku sangkakan ia akan terus mendung namun bertukar ceria apabila..Jeng, jeng, jeng.. Wakaka~ (Mood happy) =)


1. Aku masak hari ni.

Memang la selalu aku masak pun. Apa yang aku nak highlight, aku masak makanan yang istimewa dan sedap. Yummy.

Aku masak rendang daging yang awesome sedapnya. Finger licking good! =)


Kemudian, untuk supple (malam lewat malam), aku masak pancake.
Maaf, gambar tak ada dek kerana sedap sangat, tak sempat nak snap a picture.


2. Diterima jadi kawan

Akhirnya penantianku tidak sia-sia (bergema lagu Aishiteru-Zivilia) apabila orang yang aku dah lama add baru terima (accept) untuk jadi friends aku kat facebook. Bukan orang biasa tapi orang aku minati. Admire? Oh, tidak.

Dia tu selebriti tv yang terkenal. Masa aku tengok dulu, kawan dia baru ada dalam 800 orang, sekarang ni dah 1.5K.

Terkejut jugak bila tengok notification, Wan Kamarudin Wan Ibrahim accepted your friend request.


Happy sangat, tadi baru tengok Encik Baki, dia up load pic ke fbnya. Nak tegur dia, malam ni on line tak, tapi line internet pula tak berapa elok. So, tunggu je la. Harap-harap ada la =)


So, moral of the story, nikmatilah hidup. Kalau rasa blur sangat, dapatkan makanan yang enak. Sekerat coklat Kit Kat pun dah boleh menggembirakan! =)

Berkawan, biarlah beribu =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Ulasan

  1. Alhamdulilah~ Baguslah kalau akak happy hari nie. (:

    BalasPadam
  2. Anip: happy selalu je, cuma kadang2 je bloommy sikit :P

    BalasPadam
  3. Ni nak citer pasal org ke pasal makan..he3. Siapa dia tu?

    BalasPadam
  4. Tanpa nama: Nak cerita dua-dua. Pasal makan dan pasal orang. Hehe~

    Dia tu adalah selebriti Tv yang saya minat. Minat saja, tak lebih-lebih. Lagipun dia dah kahwin pun =)

    BalasPadam
  5. huwaaaaaaaa
    mang kak admire due jejaka ni sungguh ye
    kekeke

    akak! hepi2 selalu okeh!
    senyuuummmmm
    ^_______________^


    eh..akak masuk silat ye mse kat UUM dulu, mesti kenal kwn sy ni, kenal Zulaikha tak, die orang Taiping..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

”Jom like page fb blog”

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Demam Campak: Tips Cara Nak Ubati

Assalamualaikum...

Kali ini, aku nak berkongsi dengan korang semua mengenai cara penjagaan dan mengubati demam campak.

1. Tempek bedak sejuk, jangan kena hujan (nanti akan tinggalkan parut kekal). Jangan makan kicap,minum air kelapa banya-banyak. Insya-Allah tak teruk sangat. Boleh tengok di sini, Pantang larang orang demam campak dan Menjaga makan orang demam campak

Tapi parut tu mesti ada melainkan kalau kena masa baby mungkin tak nampak parut tu.


2. Pakai calomine lotion.
 Losyen ni sejuk, untuk menghilangkan kegatalan. Losyen ni selalunya doktor akan bagi selepas kita jumpa doktor untuk ambik ubat.

Kalau campak biasa iaitu measles takkan ada parut.Jika kena chicken pox iaitu cengkering - yang macam jerawat tu, barulah ada parut jika masa jerawat campak ni jadi kuping tu kita tanggalkan sendiri.

Open Tracker