Bahasa Korea: Hello and Good Bye | ! sha my heart

.

Isnin, 21 November 2011

Bahasa Korea: Hello and Good Bye

Assalamualaikum.

Hari ni rasanya nak ajar korang Korean language. Ada yang berminat tak?

Kenapa aku tak buat dari dulu? Malas la, tengok blog orang lain pun ada. Jadi aku buat ni semata-mata untuk memenuhi label Korea.

Hello

Juga ditulis sebagai anyeong, anyoung, ahnyoung dan sebagainya.

Kalau an nyoung sahaja, ianya tak formal. Boleh cakap kepada kawan-kawan dan mereka yang lebih muda.

Tapi kalau untuk ucapkan secara formal, gunakan an nyoung ha sae yo untuk hello. An nyoung ha sae yo ini diucapkan kepada mereka yang lebih tua.



Good Bye
Selamat tinggal juga menggunakan an nyoung (tidak formal), sama sahaja seperti hello. Tetapi untuk orang yang lebih tua, ada sedikit perbezaaan. Jom cari beza. Hehe



Untuk orang yang lebih tua meninggalkan kita yang lebih muda, kata an nyoung hee ga sae yo.





Kalau kita yang tinggalkan orang yang lebih tua, sebutlah: an nyoung hee gae sae yo.



Gigih tak aku, tulis sendiri tulisan Korea tu. Hehe~

Aku juga tahu pasal Hangul (tulisan Korea), ada sesiapa nak belajar tak? Let me know, okay. Aku tengok apa yang diorang ajar dalam Mari Belajar Korea tu macam tak lengkap saja. Bukan nak kata aku pandai, tapi aku boleh ajar korang basic. Bila dah tahu asas tulisan tu maka senanglah korang nak kuasainya =)

Semoga bermanfaat.

Kepada pembaca yang lebih muda, an nyoung. Kepada mereka yang lebih berusia, an nyoung hee gae sae yo =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

6 ulasan:

Kedai Lalaland berkata...

Thanks for the info!!~~

Cik Amyra berkata...

nice sharing ;)

sha my heart berkata...

kedai: sama2

sha my heart berkata...

kedai: sama2

sha my heart berkata...

cik: =)

Kim Da Hyun berkata...

Annyeong,it's good learning other country language...jinjja daebak...^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...