Langkau ke kandungan utama

Bahasa Korea: Hello and Good Bye

Assalamualaikum.

Hari ni rasanya nak ajar korang Korean language. Ada yang berminat tak?

Kenapa aku tak buat dari dulu? Malas la, tengok blog orang lain pun ada. Jadi aku buat ni semata-mata untuk memenuhi label Korea.

Hello

Juga ditulis sebagai anyeong, anyoung, ahnyoung dan sebagainya.

Kalau an nyoung sahaja, ianya tak formal. Boleh cakap kepada kawan-kawan dan mereka yang lebih muda.

Tapi kalau untuk ucapkan secara formal, gunakan an nyoung ha sae yo untuk hello. An nyoung ha sae yo ini diucapkan kepada mereka yang lebih tua.



Good Bye
Selamat tinggal juga menggunakan an nyoung (tidak formal), sama sahaja seperti hello. Tetapi untuk orang yang lebih tua, ada sedikit perbezaaan. Jom cari beza. Hehe



Untuk orang yang lebih tua meninggalkan kita yang lebih muda, kata an nyoung hee ga sae yo.





Kalau kita yang tinggalkan orang yang lebih tua, sebutlah: an nyoung hee gae sae yo.



Gigih tak aku, tulis sendiri tulisan Korea tu. Hehe~

Aku juga tahu pasal Hangul (tulisan Korea), ada sesiapa nak belajar tak? Let me know, okay. Aku tengok apa yang diorang ajar dalam Mari Belajar Korea tu macam tak lengkap saja. Bukan nak kata aku pandai, tapi aku boleh ajar korang basic. Bila dah tahu asas tulisan tu maka senanglah korang nak kuasainya =)

Semoga bermanfaat.

Kepada pembaca yang lebih muda, an nyoung. Kepada mereka yang lebih berusia, an nyoung hee gae sae yo =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker