Langkau ke kandungan utama

Ampa Nak Tau, Kan?




Assalamualaikum.

Masihkah ingat pada entri aku pasal tanya menanya tu?

Nampaknya ramai yang speechless dan ramai tanya pasal blog.
Jom semak.

Soalan 1: Tanya psl iklan di blog boleh? leh bg tak list2 iklan di blog yang agak "masyuk"? Nak buat duit laa. thank ya tuan blog. singgah2 la blog sy sekali. buat cam blog sndri.. ahakzzzzz. - kawkawpunya.blogspot.com

Jawapan: Alamak, ceq pun tak tau la. Ceq pakai Nuffnang saja. Churp-churp masih baru, tak familiar lagi.
Jap, iklan bagi apa ya? Syarikat iklan ke apa? Kalau syarikat iklan, ambil yang dipercayai seperti Nuffnang. Kalau buat iklan berbayar pun masyuk jugak. Good luck.



Soalan 2: Salam..

Saya nak tanya, header funky tue buat sendiri ke tempah? XD - Razil

Jawapan: Header tu kawan baik saya, a.k.a adik a.k.a anak saudara ex-roommate, Anif Abdullah yang create kan. Then, saya edit semula. Boleh tengok entri ini header ke-dua


Soalan 3: Blurrr nak tanye ape
kekekek

Kak sha buat ape skrg?
hehehehehe

keje dh ye? - Aimie Amalina

Jawapan: Kak Sha tulis entri ni ha. Haha~
Belum kerja secara serius. Wah, gitu..


Soalan 4: sbg super senior..masa zaman kak sha study, makanan kat dpp mana plg sedap?

hah jawab jgn x jawab...:D - Unimeow

Jawapan: Paling sedap Kolej Proton, berbaloi dengan harga murah. Tapi DPP Perwaja (BSN) pun sedap. Petro- Tom Yam Thai dia superb. Kolej janda tu apa nama ya? Oh, Muamalat pun sedap.

MISC masa Encik Jamil (sem lepas) sedap juga. DPP TM pun boleh tahan sedapnya tapi agak mahal berbanding MISC. Mas pun okay. Kachi (dua-dua DPP dan mall Kachi) pun boleh tahan sedapnya. Aduh, banyak sangat. Tapi tak suka DPP Guthrie dan EON mahal dan tak sedap.


Aha, Kak Sha suka makanan kat mall kachi, air yang campur-campur tu. Yang ada ais krim tu. Sebab pak cik (tokei) tu tak kedekut, bagi RM1.50 dah boleh dapat macam-macam isi kandungan cendol =).


See, nampak sangat super senior. Haha~



Soalan 5: boleh tak if saya nak menyibuk kat sini ? XD - Mizs Ika

Jawapan: Boleh jer =)

Soalan 6:
Nak tanya pendapat sha pasal blog kak bui je lah

ok ker tak ok..hehe - Sis Bui


Jawapan: Blog Sis Bui, okay je. Suka juga lepak situ. Loading pun okay. Suka baca celoteh sis =)



Soalan 7: hmm..mcm mna nak tag nama blogger lain kat blog kita? -cikqasehsuci.blogspot.com

Jawapan: Compose, taip. Hightlight apa yang kita nak tag. Then, klik [pautan-hyperlink] kat atas ni. Masukkan url blog. Contoh url blog: http://sha-myheart.blogspot.com/

Okay? Kena banyak main menu kat atas compose tu, lama-lama pandai la nanti =)
 


Soalan 8: Sis tak boleh nak linkkan gambar pada blog orang lain..Sepatutnya ada edit link kan masa taip post kita tu. tapi sis tak da..huhu. Apakah penyelesaiannya ? - blogsigadis92.blogspot.com
 
Jawapan: Oo, no worries, taip sendiri je. URL blog kat gambar yang ingin dilinkkan. Harap membantu. =)

Soalan 9
: hm nk tye apa ek, betul ke malaysia akan bankrup 2020? hehe - imbobo
Jawapan: Kalau pengurusan kewangan kita tidak cekap dan ketirisan melampau.

Ada yang tak tau nak tanya apa, macam diorang ni:

 1: xtaw nk tanya apa.haha -  Pendamba Mawar
Jawapan: Tanya je apa-apa. Adei~


2: xde soalan..

saja datang nyebok...

hahaha~~=P - Peyan Sanstaro

Jawapan: "Ah, sibuk la kau". Haha, boleh tak jawab macam tu? No big deal, happy-happy blogging. =)


Ada juga yang tolong jawabkan persoalan yang timbul.

Macam mana nak masukkan url orang laen pada gambar yang kita upload? -Tanpa Nama

Haha x taw nak tnye ape.tp maw jawapkan soalan tanpa nama tu. Time nak tlis entry dan da upload gambar tu. Tekan pada gambar dan tekan icon LINK sebelah tempat nak pilih color tulisan tu , dan masok kan link awak hehe.

P/S : bosan pagi-2 ni :3 - Ah Long
tq to AH LONG,..peace yow -Tanpa Nama


Terima kasih la ye, Ah Long sudi meluangkan masa menjawab persoalan yang muncul dan Tanpa Nama sudi kembali menjenguk blog picisan ni. =)


You all awesome.

Terima kasih kerana sudi join. Lain kali join la lagi, k.

P/s: Hari ni merupakan hari gembira buatku =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!








Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Ulasan

  1. Datang sekali nyebok sekali lagi..

    BOLEH? Haha~~

    BalasPadam
  2. tara soalan dah dijawab

    hehe sis mmg terpaksa buat cmtu jugak selama bblog ni..huhu
    pelik tol cmne boleh takda edit link tu
    terima kasih :)

    BalasPadam
  3. huwaaaaaaaaaaaaaaa
    ramai nye peminat akak ni
    hehehe
    maseh akak mnjawb soklan sy tuuu

    BalasPadam
  4. haha tq wk , sudi tag along yang kebosanan haha ;D

    BalasPadam
  5. huuuu...
    nak tanya lagi bole? hahax! XD

    BalasPadam
  6. sesi soal jawab diantara penulis dan pembaca. bagussss

    BalasPadam
  7. nice,...my question is there,..

    BalasPadam
  8. ala x sempat nak join nyebok tanye soalan hihihi~ =P

    BalasPadam
  9. Azri: nasib baik ada sambutan la wei. Haha~

    BalasPadam
  10. Peyan: datang la, buat la macam rumah sendiri ye. hihi~

    BalasPadam
  11. x smpt tanyeeeeeeeeeeee !! alaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

    BalasPadam
  12. Aimie: mana ada ramai. Biasa jer.

    tq juga sudi tanya

    BalasPadam
  13. PM: entahlah, mamat mana la tu. Haha~

    BalasPadam
  14. Pak cik Khairil: a ah, ramainya soalan kan? Hahaha~

    BalasPadam
  15. tanpa: ya, seperti yang dijanjikan. =)

    BalasPadam
  16. Aini: lain kali kena alert sikit. haha~

    tak pe, tak pe ada peluang lain kali =)

    BalasPadam
  17. kolej janda yer..?
    ehehmm,,,,uni dok kat kolej janda 2 la aw...hahahahahaha~
    xpe,,km janda bhias...:p

    penah mam x koktel kat mall kachi...giler sedap!

    BalasPadam
  18. tak sangka ada jugak org suka celoteh kak bui yg merapu raban tu..hehe

    tengkiu sha..*_*

    BalasPadam
  19. haha . kayy ~ memang saya selalu menyibuk dekat sini :)

    BalasPadam
  20. uni: aah, janda. semua orang panggil macam tu. :P

    janda berhias? ui..

    pernah. tempat yang kak sha cakap tu la =)

    BalasPadam
  21. Sis Bui: ramai yang suka kot. Kalau tak, tak kan la maju blog sis, siap tak henti-henti BE masuk =)

    sama2 =)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

”Jom like page fb blog”

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Demam Campak: Tips Cara Nak Ubati

Assalamualaikum...

Kali ini, aku nak berkongsi dengan korang semua mengenai cara penjagaan dan mengubati demam campak.

1. Tempek bedak sejuk, jangan kena hujan (nanti akan tinggalkan parut kekal). Jangan makan kicap,minum air kelapa banya-banyak. Insya-Allah tak teruk sangat. Boleh tengok di sini, Pantang larang orang demam campak dan Menjaga makan orang demam campak

Tapi parut tu mesti ada melainkan kalau kena masa baby mungkin tak nampak parut tu.


2. Pakai calomine lotion.
 Losyen ni sejuk, untuk menghilangkan kegatalan. Losyen ni selalunya doktor akan bagi selepas kita jumpa doktor untuk ambik ubat.

Kalau campak biasa iaitu measles takkan ada parut.Jika kena chicken pox iaitu cengkering - yang macam jerawat tu, barulah ada parut jika masa jerawat campak ni jadi kuping tu kita tanggalkan sendiri.

Open Tracker