2 Kesalahan yang Masih Dilakukan oleh Blogger | ! sha my heart

.

Rabu, 9 November 2011

2 Kesalahan yang Masih Dilakukan oleh Blogger


Assalamualaikum.

Aku jalan-jalan dan aku jumpa banyak sangat blog yang masih lagi ditakuk lama. Er, macam la aku ni dah maju. Kahkah.

What the heaven (nak cakap perkataan baik sahaja), duk takuk lama ke dah berubah ke arah kemajuan ke, apa kena mengena dengan ko?

Ya, memang tak ada kena mengena tapi, aku rasa kesian dan rasa simpati kerana korang sangat rugi. Nak kata korang masih baru dalam bidang blogging ni, aku tengok macam dah lama. Bukan tu je, nampaknya korang macam dah berilmu pasal blog ni tapi..

Tapi apa lagi?

Tapi, blog korang masih mengecewakan. Macam newbie jer.

So, what?

Aku nak tolong korang kenal pasti apa yang korang dah buat.

Melalui pengalaman aku berjalan-jalan ni, aku simpulkan yang ramai buat kesalahan ini:


1. Template

-Serabut sampai tak boleh nak baca apa yang ditulis. Bertindan background dengan tulisan.

-Ruang untuk menulis kecil sangat

Saranan: Tukar template baru atau edit semula di design > template> laras kelebaran. Pilihlah lebar yang sesuai. Boleh adjust ye.
 Oh ya, jangan buat sampai ada skrol bar kat bahagian bawah ye, kat tepi tak pe la. Biar pembaca baca tu tak payah skrol ke kanan ke kiri. Kalau ke atas dan ke bawah tu dah jadi perkara biasa dan tak dapat diatasi.


2. Shoutbox

Pernah kan pergi ke blog orang dan kena taip nama, URL blog? ßGuna Cbox.
Mesti pernah juga pergi ke blog yang kita tak perlu tulis lagi, dah automatic naik nama dan link blog kita. ß(guna shoutmix).
Mana yang lebih suka? Mesti yang tak payah nak taip lagi kan?

Saranan: Adalah eloknya guna shoutbox dari jenis shoutmix. Cbox kurang friendly.

Tapi ada yang cakap, dia guna cbox sebab tak nak ada history. Ni nak senangkan diri sendiri ke nak susahkan orang lain?
Pada aku, biarlah kita susah sikit berbanding menyusahkan orang lain. Selesakan orang lain. Orang pun suka kalau nak lepak blog kita, kan? =)



Itu sahaja untuk kali ini. Ada apa-apa nak tambah? Silakan tulis kat ruangan komen ya.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

18 ulasan:

peyansanstaro berkata...

Pasal tmplate tu saya xnak komen2 apa2..
Taktau nak kata apa.. Haha~~

Shoutbox--> penting kot..
Tambah2 blogger mcm saya...
Senang nk tgalkan jejak..

shoutmix--> betol apa yg Kak Sha cakap.. klu ssiapa ada guna S.Mix xplu dah nk tulis URL n nama.. senang je.. tgalkan cment je.. Haha~~

sergeant keroro berkata...

errr, blog aku berat kan? sobs

alif haris berkata...

yeah .. sy sokong kamu ^^

Ana Farhana berkata...

new bie =,=

GaRy™ berkata...

sangat2 setuju... sebab tu gary guna shoutmix... =)
gary pun pentingkan keselesaan pembaca untuk baca entri gary... =)

sha my heart berkata...

peyan: template pun memainkan peranan yang penting terutamanya utk load.

shoutbox, ya sangat penting

shoutmix user friendly =)

sha my heart berkata...

Keroro: agak la..

sha my heart berkata...

Alif: terima kasihku.. haha~

sha my heart berkata...

Ana: ye ke newbie.. bukan dah lama ke? Kehkeh

sha my heart berkata...

Gary: yeah, biar kita susah sikit daripada kena maki dengan orang lain. haha~

Ku Azhar berkata...

ha ah..btl2!! :)

sha my heart berkata...

ku: tq kerana mengakui kesahannya. Ekeke~

arnissa berkata...

yerr.. betol tuh .. heheee. nice entry.. :)

sha my heart berkata...

arnissa: terima kasih =)

LynnDamya berkata...

tolg tgkkan blog i, ok x? haha

Aliff Haikal berkata...

tak lah terok sangat template saya , ramai cakap simple and nice . plus font tu memang dah okay what . okay saya terima teguran awak . tapi saya takkan adjust dah . hihi :)

Jiwa Kamikaze berkata...

sha hati saya: blaja di terengganu je, ye rindu la,..knaper?haha,..
owh cam tuh ek lg lawa kn? sbb kurang expert sgt blog ni,..masih bayi,..tulun ajar lebih bnyak lg lepas ni ek? tq sha,..

princess ayu berkata...

setuju perlu guna shoutmix..kalau yang tak mesra chat trus rasa mls nak say hi pun hehe...

www.pinkbubblegumprincess.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...