Langkau ke kandungan utama

2 Kesalahan yang Masih Dilakukan oleh Blogger


Assalamualaikum.

Aku jalan-jalan dan aku jumpa banyak sangat blog yang masih lagi ditakuk lama. Er, macam la aku ni dah maju. Kahkah.

What the heaven (nak cakap perkataan baik sahaja), duk takuk lama ke dah berubah ke arah kemajuan ke, apa kena mengena dengan ko?

Ya, memang tak ada kena mengena tapi, aku rasa kesian dan rasa simpati kerana korang sangat rugi. Nak kata korang masih baru dalam bidang blogging ni, aku tengok macam dah lama. Bukan tu je, nampaknya korang macam dah berilmu pasal blog ni tapi..

Tapi apa lagi?

Tapi, blog korang masih mengecewakan. Macam newbie jer.

So, what?

Aku nak tolong korang kenal pasti apa yang korang dah buat.

Melalui pengalaman aku berjalan-jalan ni, aku simpulkan yang ramai buat kesalahan ini:


1. Template

-Serabut sampai tak boleh nak baca apa yang ditulis. Bertindan background dengan tulisan.

-Ruang untuk menulis kecil sangat

Saranan: Tukar template baru atau edit semula di design > template> laras kelebaran. Pilihlah lebar yang sesuai. Boleh adjust ye.
 Oh ya, jangan buat sampai ada skrol bar kat bahagian bawah ye, kat tepi tak pe la. Biar pembaca baca tu tak payah skrol ke kanan ke kiri. Kalau ke atas dan ke bawah tu dah jadi perkara biasa dan tak dapat diatasi.


2. Shoutbox

Pernah kan pergi ke blog orang dan kena taip nama, URL blog? ßGuna Cbox.
Mesti pernah juga pergi ke blog yang kita tak perlu tulis lagi, dah automatic naik nama dan link blog kita. ß(guna shoutmix).
Mana yang lebih suka? Mesti yang tak payah nak taip lagi kan?

Saranan: Adalah eloknya guna shoutbox dari jenis shoutmix. Cbox kurang friendly.

Tapi ada yang cakap, dia guna cbox sebab tak nak ada history. Ni nak senangkan diri sendiri ke nak susahkan orang lain?
Pada aku, biarlah kita susah sikit berbanding menyusahkan orang lain. Selesakan orang lain. Orang pun suka kalau nak lepak blog kita, kan? =)



Itu sahaja untuk kali ini. Ada apa-apa nak tambah? Silakan tulis kat ruangan komen ya.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker