Langkau ke kandungan utama

Kesibukan Melanda Nak Buat Macam Mana



Assalamualaikum.

Aku akan sibuk dan mungkin tidak dapat memegang langsung Mr Len ni apatah lagi nak online untuk berblog. Kesibukan melanda, nak buat macam mana. Nak atasi ke? Perlukan tips?

I. Kenduri

Dalam entri terdahulu, aku sudah terangkan ibu bapaku dapat pergi mengerjakan rukun Islam yang kelima- Haji. Bila berangkat? 16hb ni, Ahad.

Kenduri pada 15hb, Sabtu ni. Makan lembu kot. So, sila bayangkan kenduri besar yang akan amat meletihkan badan. Lembu tu mak aku bernazar, jadi kena la tunaikan. Kalau tak bernazar, mungkin makan ikan jer (sila nampak kenduri kecik sikit).


Kenapa Aku Sibuk?

1. Kemas
Aku sebagai anak perempuan dan tuan rumah kena la buat sesuatu masa kenduri. Ala, tak kan korang tak faham kot? Aku kena pastikan rumah sentiasa kemas, tolong-menolong, buat air, memasak, siapkan perkakas, hidangkan dan clean up after the kenduri.

Menyebutkan satu persatu pun sudah membayangkan keletihan. Eh, aku tak merungut tau, sekadar menerangkan. So, persiapkan mental dan fizikal awal-awal.

2. Tetamu
Belum kenduri pun dah ramai yang bertandang ni, dari pagi sampai ke malam. Wah, tak dapat nak tengok drama Korea. Haha~ Itu yang aku sibukkan.. Tak de la, gurau je.

3. Telefon
Telefon rumah pun asyik berbunyi je. Malas giler aku nak angkat. Ye la, sah-sah la panggilan tu bukan untukku. Panggilan untuk mak ayah je memanjang. Jeles aku seketika. Haha~


II. An Assignment

Aku mendapat assignment baru. Tajuknya agak susah kerana di luar bidang aku. Dah orang minta aku buatkan, tak sampai hati nak tolak. Tapi sungguh, aku tak tau macam mana nak goreng weh. Haha~

Stuck
Bukan apa, kalau kita tau asas sesuatu tajuk, senang untuk kita menghurainya. Kalau tak tau, stuck jugak la.

Free Lancer
Naib baik aku terima satu je assignment ni. Kalau tak, jenuh aku.. Dead meat. Untuk pengetahuan, aku free lancer.

Due date
Due date
? Dah macam orang pregnant nak tunggu bersalin je. Haha~
Due date pun boleh digunakan juga selain submit.
Menambahkan kesibukan aku, assignment due date tu sama dengan tarikh kenduri. Woah!

Rasa sesak nafas kalau kedua-dua ini bercantum.

Aku dapat assignment dulu sebelum tahu tarikh penerbangan ayah bonda. Jadi, nak tolak pun dah tak boleh. Aku kena deal kedua-dua ni pada masa yang sama.


Pengajaran
So
, sebagai pengajarannya, korang kenalah pandai mengurus jadual. Jangan jadi macam aku.

Any comment? Bantahan?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker