Kesibukan Melanda Nak Buat Macam Mana | ! sha my heart

.

Khamis, 13 Oktober 2011

Kesibukan Melanda Nak Buat Macam Mana



Assalamualaikum.

Aku akan sibuk dan mungkin tidak dapat memegang langsung Mr Len ni apatah lagi nak online untuk berblog. Kesibukan melanda, nak buat macam mana. Nak atasi ke? Perlukan tips?

I. Kenduri

Dalam entri terdahulu, aku sudah terangkan ibu bapaku dapat pergi mengerjakan rukun Islam yang kelima- Haji. Bila berangkat? 16hb ni, Ahad.

Kenduri pada 15hb, Sabtu ni. Makan lembu kot. So, sila bayangkan kenduri besar yang akan amat meletihkan badan. Lembu tu mak aku bernazar, jadi kena la tunaikan. Kalau tak bernazar, mungkin makan ikan jer (sila nampak kenduri kecik sikit).


Kenapa Aku Sibuk?

1. Kemas
Aku sebagai anak perempuan dan tuan rumah kena la buat sesuatu masa kenduri. Ala, tak kan korang tak faham kot? Aku kena pastikan rumah sentiasa kemas, tolong-menolong, buat air, memasak, siapkan perkakas, hidangkan dan clean up after the kenduri.

Menyebutkan satu persatu pun sudah membayangkan keletihan. Eh, aku tak merungut tau, sekadar menerangkan. So, persiapkan mental dan fizikal awal-awal.

2. Tetamu
Belum kenduri pun dah ramai yang bertandang ni, dari pagi sampai ke malam. Wah, tak dapat nak tengok drama Korea. Haha~ Itu yang aku sibukkan.. Tak de la, gurau je.

3. Telefon
Telefon rumah pun asyik berbunyi je. Malas giler aku nak angkat. Ye la, sah-sah la panggilan tu bukan untukku. Panggilan untuk mak ayah je memanjang. Jeles aku seketika. Haha~


II. An Assignment

Aku mendapat assignment baru. Tajuknya agak susah kerana di luar bidang aku. Dah orang minta aku buatkan, tak sampai hati nak tolak. Tapi sungguh, aku tak tau macam mana nak goreng weh. Haha~

Stuck
Bukan apa, kalau kita tau asas sesuatu tajuk, senang untuk kita menghurainya. Kalau tak tau, stuck jugak la.

Free Lancer
Naib baik aku terima satu je assignment ni. Kalau tak, jenuh aku.. Dead meat. Untuk pengetahuan, aku free lancer.

Due date
Due date
? Dah macam orang pregnant nak tunggu bersalin je. Haha~
Due date pun boleh digunakan juga selain submit.
Menambahkan kesibukan aku, assignment due date tu sama dengan tarikh kenduri. Woah!

Rasa sesak nafas kalau kedua-dua ini bercantum.

Aku dapat assignment dulu sebelum tahu tarikh penerbangan ayah bonda. Jadi, nak tolak pun dah tak boleh. Aku kena deal kedua-dua ni pada masa yang sama.


Pengajaran
So
, sebagai pengajarannya, korang kenalah pandai mengurus jadual. Jangan jadi macam aku.

Any comment? Bantahan?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

              

4 ulasan:

peyansanstaro berkata...

Wah, parent nk ge haji ye..
kirim salam kt parent kak Sha ye.. Sory xsmpt nk jmpa time konvo dulu...

GL about asgnment..

betol2.. skrng sbok dgan kuliah so nk update entri pon susah.. Huhuhu~~

GL semuannya~~

Ana Farhana berkata...

selamat mem ' busy' kn diri..hihi

sha my heart berkata...

Peyan: a ah, nak pergi menunaikan haji.

Sibuknya waktu ni. tak suka

sha my heart berkata...

Ana: ya selamat.. Jangan lupa berkunjung ke sini lagi ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...