Assalamualaikum...
Entri resipi.
Wah, lama tak buat entri masakan ni. Maklumlah tuan blog tak pandai masak. Masak air dan masak buah boleh la. Er, bukan ke buah masak sendiri? Wakaka~ Kena! :P
Ok la, di bulan puasa ni, aku nak share resipi pada korang. Apa, ingat aku tak tau masak ke? Dont ever see by our one eyes! Seriously, broken habis. Haha~ (Jangan pandang sebelah mata sebenarnya). Dont belittle me.
Jadi, memandangkan aku dan korang pun tak pandai masak, maka aku bagi resipi yang ringkas tapi sedap. Ringkas? Ya, ringkas, tak percaya, baca perlahan-lahan.. Senang je beb.
Jom baca dengan buat gaya ala Chef Wan okay.
Hai Peah, Cik Bedah..
Di bulan Ramadhan yang penuh berkat ni, aku pun nak share pada korang resipi yang memang lazat, lemak berkrim disukai ramai. Mi kari special tau yang korang nak masak tu nanti. Korang bolehlah memasaknya untuk buat berbuka pada waktu berbuka nanti. Cubalah..
Memula sekali, korang mestilah ada mi. Ye la, dah nak masak pun mi kari kan.. Mesti ada mi, kalau tak ada mi, ada nasi, maka jadilah nasi makan dengan kari. Ekeke~
Okay la selepas korang dah ada mi, korang cari ubi dan lobak, seterusnya bawang, supaya mi yang dibuat lebih sedap.
Selepas itu hiris bawang, lobak dan ubi nipis-nipis ya.
Kalau dah siap potong, korang kena la tengok jari korang ada tak yang hilang. Haha~
Lepas tu korang kena la pergi ke kedai mamak, cakap sama dia, "mamak, beli kuah kari satu periuk, tutup elok-elok, nanti tumpah."
Lepas tu pandai-pandai la korang campurkan dengan mi tu ya.
Jadilah mee kari yang paling best aku ajar tapi tak pernah jadi aku buat. Wakaka~
Okay lah, jumpa lagi ya tuan-tuan dan puan-puan..
Salam tulus ikhlas dari aku mengucapkan selamat berbuka puasa dengan mi kari special ni.
Sumber idea suruh masak mee kari: Ujang
Sumber masak mee kari: Sha myheart
Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
lama x pekena mee kari...lazat tuh..
BalasPadamhahaha, tempah kedai terus la XD
BalasPadamp/s : lama tak makan, keh3
follow you :)
BalasPadamhttp://hellonashina.blogspot.com/
apasal kuahnya hitam
BalasPadamtill drop: a'ah, lazat..
BalasPadamlama tak makan.
keroro: masak tu penting tau.. haha~
BalasPadamaku pun lama tak makan.. sedapnya..
nashina: TQ
BalasPadamabg ghani: hitam sebab hangus.. haha~
BalasPadamceh terkena aku,,,ingtkan btul2 punye resepi,,,dah nak salin td,,,hehehe
BalasPadamMiss ina: kan sudah ku bilang, kepalaku akan mereng sehari dua ini.. haha~
BalasPadamYeah2, terkena.. hahaha~ gurau jer :P
adessssss terus lapar baca.. kah kah kah!
BalasPadam