Langkau ke kandungan utama

Jom Masak Mee Kari Special: Resipi Istimewa dari Aku


Assalamualaikum...

Entri resipi.

Wah, lama tak buat entri masakan ni. Maklumlah tuan blog tak pandai masak. Masak air dan masak buah boleh la. Er, bukan ke buah masak sendiri? Wakaka~ Kena! :P

Ok la, di bulan puasa ni, aku nak share resipi pada korang. Apa, ingat aku tak tau masak ke? Dont ever see by our one eyes! Seriously, broken habis. Haha~ (Jangan pandang sebelah mata sebenarnya). Dont belittle me.

Jadi, memandangkan aku dan korang pun tak pandai masak, maka aku bagi resipi yang ringkas tapi sedap. Ringkas? Ya, ringkas, tak percaya, baca perlahan-lahan.. Senang je beb.

Jom baca dengan buat gaya ala Chef Wan okay.

Hai Peah, Cik Bedah..

Di bulan Ramadhan yang penuh berkat ni, aku pun nak share pada korang resipi yang memang lazat, lemak berkrim disukai ramai. Mi kari special tau yang korang nak masak tu nanti. Korang bolehlah memasaknya untuk buat berbuka pada waktu berbuka nanti. Cubalah..

Memula sekali, korang mestilah ada mi. Ye la, dah nak masak pun mi kari kan.. Mesti ada mi, kalau tak ada mi, ada nasi, maka jadilah nasi makan dengan kari. Ekeke~

Okay la selepas korang dah ada mi, korang cari ubi dan lobak, seterusnya bawang, supaya mi yang dibuat lebih sedap.

Selepas itu hiris bawang, lobak dan ubi nipis-nipis ya.

Kalau dah siap potong, korang kena la tengok jari korang ada tak yang hilang. Haha~

Lepas tu korang kena la pergi ke kedai mamak, cakap sama dia, "mamak, beli kuah kari satu periuk, tutup elok-elok, nanti tumpah."

Lepas tu pandai-pandai la korang campurkan dengan mi tu ya.

Jadilah mee kari yang paling best aku ajar tapi tak pernah jadi aku buat. Wakaka~

Okay lah, jumpa lagi ya tuan-tuan dan puan-puan..

Salam tulus ikhlas dari aku mengucapkan selamat berbuka puasa dengan mi kari special ni.


Sumber idea suruh masak mee kari: Ujang
Sumber masak mee kari: Sha myheart

Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker