Mengenalpasti Gambar Ori ke Tak.. | ! sha my heart

.

Jumaat, 18 Mac 2011

Mengenalpasti Gambar Ori ke Tak..

Assalamualaikum...

Sekarang ni banyak gambar diedit dan disuper imposekan.. Jangan risau, kita ada kaedah untuk mengenalpasti apakah ianya asli atau rekaaan semata-mata.

Aku cuma kongsikan satu cara sahaja (kerana pada aku satu cara ini pun sudah meyakinkan aku sama ada gambar diedit atau tak).

Tapi, satu jer mana cukup! Kalau korang tahu cara yang lain, bagitahu la aku.. I deserve to know, u know.. Haha~





Untuk membaca meta data sebuah file gambar, anda boleh  menggunakan Adobe Photoshop.

Buka menu File -> File Info. 
Dalam foto yang asli bidikan kamera, ada informasi yang dapat dibaca di bahagian Camera Data. 

Jika foto ini hasil rekaan, biasanya tidak ada info pasal  Camera data

Foto yang asli dan bertanggung jawab, juga menyertakan data IPTC, History, dan Origin. Meskipun dengan meta data kita bisa mengetahui foto yang asli atau bukan, sebuah foto hasil rekaan juga boleh dimasukkan meta data yang mirip foto yang asli.


Foto asli atau rekayasa berbeda dalam meta data


Rasanya berdasarkan sumber ini pun sudah cukup untuk mengetahui sama ada ianya asli atau rekaan.

Untuk maklumat lanjut, rujuk sini http://tutorialgratis.net/2008/03/30/beda-foto-asli-dan-rekayasa/
Ini jer entri yang aku jumpa masa mencari-cari jawapan kepada sebuah foto. Mana entri dari Malaysia?

Ada, pernah baca.. Tapi terlupa blogger mana, yang pastinya lelaki.. Siapa ek? Bagitau aku kalau korang tahu, please. Bukan nak curi idea dia, hanya nak tambah ilmu..


Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

2 ulasan:

DeCrewz berkata...

nanti nak try cek gambar header blog ni ori ke x..hu3

sha berkata...

Abg Jai: Gambar ini adalah ori..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...