Langkau ke kandungan utama

Mengenalpasti Gambar Ori ke Tak..

Assalamualaikum...

Sekarang ni banyak gambar diedit dan disuper imposekan.. Jangan risau, kita ada kaedah untuk mengenalpasti apakah ianya asli atau rekaaan semata-mata.

Aku cuma kongsikan satu cara sahaja (kerana pada aku satu cara ini pun sudah meyakinkan aku sama ada gambar diedit atau tak).

Tapi, satu jer mana cukup! Kalau korang tahu cara yang lain, bagitahu la aku.. I deserve to know, u know.. Haha~





Untuk membaca meta data sebuah file gambar, anda boleh  menggunakan Adobe Photoshop.

Buka menu File -> File Info. 
Dalam foto yang asli bidikan kamera, ada informasi yang dapat dibaca di bahagian Camera Data. 

Jika foto ini hasil rekaan, biasanya tidak ada info pasal  Camera data

Foto yang asli dan bertanggung jawab, juga menyertakan data IPTC, History, dan Origin. Meskipun dengan meta data kita bisa mengetahui foto yang asli atau bukan, sebuah foto hasil rekaan juga boleh dimasukkan meta data yang mirip foto yang asli.


Foto asli atau rekayasa berbeda dalam meta data


Rasanya berdasarkan sumber ini pun sudah cukup untuk mengetahui sama ada ianya asli atau rekaan.

Untuk maklumat lanjut, rujuk sini http://tutorialgratis.net/2008/03/30/beda-foto-asli-dan-rekayasa/
Ini jer entri yang aku jumpa masa mencari-cari jawapan kepada sebuah foto. Mana entri dari Malaysia?

Ada, pernah baca.. Tapi terlupa blogger mana, yang pastinya lelaki.. Siapa ek? Bagitau aku kalau korang tahu, please. Bukan nak curi idea dia, hanya nak tambah ilmu..


Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
2 ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)