Langkau ke kandungan utama

An Amazing Story about Death



Assalamualaikum...

Entri belajar Bahasa Inggeris kembali lagi.. Hihi~ Korang suka tak?
Jom baca, best jugak cerita ni..

An Amazing Story about Death - Please read it. It's a short story but well worth reading.


The Old Sock (STORY)

A wise and saintly rich man, sensing his approaching death, called his son to his side and gave him these instructions: “My son, I shall be leaving you very shortly. On the day when I die, and they have washed my body and come to wrap it in the shroud, I want you to put one of my socks on my foot. ...This is my final request of you.”

Mohsin Dahar Soon after this, the old man did indeed die, leaving behind his goods and property, his children and his dependents. Family, friends, acquaintances and neighbours attended his funeral. The body had been washed and was almost completely wrapped in the shroud, when the son remembered his father’s wish. Finding one of his old socks, he handed it to the washer of the dead, saying, “In accordance with my father’s last request, please put this sock on his foot.”



“That is quite impossible:’ Said the man. “Such a thing is utterly impermissible in Islam. I cannot act against the Shariah.” Despite this valid objection, the son insisted, “That was my father’s final request; it must certainly be carried out.”

The washer of the dead was unmoved. “If you won’t take my word for it,” he said, “go and ask the mufti. He will confirm what I tell you, that it is not permissible.” Holding up the funeral, they consulted the mufti, preachers and scholars, all of whom declared that this was not permissible in Islam.
Just then, an aged friend of the deceased interrupted the debate with these words to the son: “My boy, your late father entrusted me with a letter which I was to hand over to you after his departure. Here, this letter belongs to you.” So saying, he gave him an envelope. Taken by surprise, the boy opened the envelope and read out the contents of his father’s letter.

“My son, all this wealth and property I have left to you. Now you see: at the last moment, they won’t even let you give me an old sock to wear. When you yourself come one day to be in my condition they will also refuse to let you keep anything but your shroud. 
Eight yards of shroud are all you will be able to carry over from this fleeting world into the Hereafter. So pull yourself together and be prepared. Spend the fortune I have left you, not for the satisfaction of vain desires, but in ways pleasing to Allah, that you may achieve honour in both worlds.”


by Hadith of the Day

 So, pendek je ceritanya.. Korang faham kan? Ambik la iktibar dan pengajaran dari sini..

Marilah mengingati mati dan beramal untuknya.

Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker