Langkau ke kandungan utama

Tips Blogging

Salam.


Kali ni nak kongsi tips pasal blog. Tips ni pun aku ambik dari Blogger Malaysia kat facebook.


Jom usha..


Tips Blogging: Blogginglah dengan penuh kejujuran tanpa menokok tambah cerita asalnya supaya pembaca anda dapat menghayati penulisan anda dan sekaligus dapat membuatkan mereka terasa dengan apa yang anda rasakan. Tak ramai yang mempunyai bakat seperti ini. :D Heee!

#
Cipot Cedot: mcm mana nak ada bakal seperti ini...:: iklan :: jom lawati blog saya http://andaditipu.blogspot.com/ ::iklan tamat::
about an hour ago · LikeUnlike



#
Blogger's Malaysia™: macam mana? Blogging tentang apa yg anda tahu, bukannya alang-alang tahu.. hayati penulisan diri sendiri .. jadi diri sendiri, jangan jadi orang lain. Ceritakan tentang kebenaran, jgn menokok nambahkan cerita. Jika anda silap, nyatakan saja.. pembaca mahukan cerita yg jujur.
about an hour ago · LikeUnlike


#
Cipot Cedot: try usha aku nye blog..jujur tak??..hekhekhek
about an hour ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™: alahai cipot cedot ni. mcm baby. manje benar. bhahaha.
about an hour ago · LikeUnlike


#
Cipot Cedot: harharhar...aku memang baby pon dlm blogging nih..budak mentah..berhingus-hingus lagi...jadi sapa yang perihatin..tolong la lap hingus aku tuh yee...hekhekhek...
about an hour ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ Dakjaat: Cipot, hooo~ blog yg guna aku kau .. :P jujur mmg jujur sampai ko keluarkan gambar porno.. hahahahahahahaha!
about an hour ago · LikeUnlike


#
Cipot Cedot: kata suruh jujur...xsalah kan xsalah kan..harharhar :D
about an hour ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ Dakjaat: hahaha! Ok la tu.. cuma skg ni ko kena cari kawan blog.. :) tak best la kalau buat artikel takde orang komen.. skurang2nya satu dua ke.. takdelah dikategorikan sebagai bloggers syok sendiri. wahahahahaha!
about an hour ago · LikeUnlike


#
Cipot Cedot: owh..kira aku syok sndr ar nih...xpe xpe....
23 minutes ago · Like



Tips Blogging: Jangan halau pembaca anda :) Contohnya. 'Kalau tak suke baca boleh berambus dari page ini.'



Aku selalu buat macam ni. Kena tukar la ni. Hihi~



Tips Blogging 2: Jangan letak gambar banyak sangat dalam blog anda. Loading lambat dan menyebabkan pelawat yang panas baran [macam saya] mudah menekan butang CLOSE.



#
Nurul Syuhada Attarmizi: xda gmbaq bosan plak
32 minutes ago · LikeUnlike


#
Shahroll Hairie: pakai "lazy loading" tu membantu tak?
32 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Mazeer Mohamad: maksudnya kat main page ke? hehehe! tapi, setahu saya, gambar2 semua mempengaruhi jugak~ dia keluarkan kalo orang search image kat goog~
31 minutes ago · LikeUnlike


#
Aisyah Kassim: haha, 2 namanye kesbaran penting dlm diri. patot la rkyat mesia rmai de saket jntung;p
30 minutes ago · LikeUnlike


#
Bella Mitchie schu~:letak 1 or 2 gmbaq suda la..hehe
30 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...
#


Ira Mohd: tau takpe. wat berat kot. semak je byk2. sket2 sudaa laa~
30 minutes ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ KC: gunalah gadget2 yg ada utk meringankan blog. :) google. pasti ada. ini tips saja. nak ikut or tidak itu terpulang. :) selamat berblogging.
26 minutes ago · LikeUnlike · 2 peopleLoading...


#
Affan Ruslan ‎@Shahroll: ada org kata membantu. tapi kalau file gambar besar sgt pun, visitor still kena tunggu. :)
25 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Nurul Syuhada Attarmizi: i think kan, kalau gambaq yg berkaitan dgn post, perlu laa..tp klu gmbaq blogger syok sendiri..xyah nak byk2 kan
25 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Shahroll Hairie KC: ade code yg leh ringankan blog? sesape ade leh share kat sini =D
25 minutes ago · LikeUnlike
#
Blogger's Malaysia™ KC: boleh cuba tutorial yg ini. :) http://maribinablog.blogspot.com/2010/08/tips-meringankan-blog-dan-loading-page.html
23 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Shahroll Hairie Affan: ohh ye ke.. law cam tu, gambo2 just bagi link (outsource) ke Flickr ke, FB ke.. huhu~ letak sekeping ckup.. =D
22 minutes ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ KC: blog sy menggunakan cara ini utk meringankan blog. http://maribinablog.blogspot.com/2010/08/ringankan-blog-dengan-jquery-lazy-load.html
21 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Shahroll Hairie KC: thanks broh! =D
21 minutes ago · LikeUnlike


#
Mazeer Mohamad: yup! layout pun mempengaruhi! lazy loader? adeyh~ aku x faham macam mana benda tuh berfungsi~ dia mempercepat load~ tapi, rosakkan image2 dalam blog~ ntah la~ ada sapa2 tau?
20 minutes ago · LikeUnlike


#
Misshy Innz: kalau letak pic muka cantik/ensem , org snggup tunggu habis load . hAHA !
18 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Blogger's Malaysia™ KC: atau kecikkan saiz gambar berkenaan. memang la tak semua pembaca penyabar macam awak Aisyah. hehe. lagi2 pembaca yang excited nak baca jadi malas nak baca sebab lambat loading. :)
17 minutes ago · Like


Tips Blogging 3: Jangan guna 'shorform' kerana Google / Yahoo tak dapat detect keywords yang pembaca yang anda perlukan.
26 minutes ago · 31 · LikeUnlike · Comment

*
*
Iylia Ismail II likes this.
*
o
Bella Mitchie: shortform for what??example plis..
25 minutes ago · LikeUnlike


o
Blogger's Malaysia™ KC: contohnya 'Cara-cara utk melepaskn kentut' tukarkan kepada 'Cara-cara untuk melepaskan kentut'. Pembaca anda biasanya akan menaip ayat penuh pada carian 'Google' atau 'Yahoo'. :) Selamat mencuba.
20 minutes ago · LikeUnlike


o
Ira Mohd: betol tuh ! agreee ^_^



Tips Blogging 4: Jangan jadikan blog anda medan mengumpat, mengutuk dan menggila. Blog ialah untuk tatapan umum. Hormati perasaan pembaca anda. Berpada-padalah.





Tips Blogging 5: Menerima kritikan dengan terbuka. Terima kritikan yang membina dan abaikan kritikan yang membunuh. Yang penting, blog anda bertambah maju. :)



Ha, pasal ni aku pernah buat. Tapi ada jer yang tak bolek terima. Sebab tu la sampai sekarang blog diorang tak maju-maju. Tapi hak diorang la dah tak nak maju. Aku pun malas nak ambik tau.


Ok, jom tengok dia punya orang komen:

#
Shahroll Hairie: Kritikan membunuh: Saikologi blogger terhadap Anon or XoXo (nama Anon yang cute!) haha
16 minutes ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ KC: Anon?? Percayalah. Anon ialah pengkomen blog anda yang setia dan jujur. :) Dia puji jujur. Dia kutuk pun insyaALLAH jujur.
13 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Shahroll Hairie: HAHA.. kadang too JUJUR.. but ok lah, tanpa Anonymous (Anon), tak maju lah pulak kan? huhuu~
12 minutes ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ KC: Anon la memeriahkan arena blogging kita. :) terima dengan hati yang terbuka. Kita dulu pun bermula dengan anon. :)
8 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Blogger's Malaysia™ KC: Yang bagusnya Anon ni kan. DIa takde blog utk dikunjung balas. Jadi layankan aje. Haha.
8 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Shahroll Hairie KC: Wakaka.. btol3 bro.. Anon nie kadang buat aku tergelak2 cam org gila.. huhuh~
7 minutes ago · LikeUnlike


#
Blogger's Malaysia™ KC: kihkih! samala. kadang2 aku pun sibuk jadi Anon jugak. Kadang2 nak best sikit tukar nama jadi Jiwa Kacau ke kan. bhahahaha. Paling selalu pun aku letak nama 'Cicak Tokek Betina'.
4 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


#
Shahroll Hairie: hahha pulak dah! tapi tu lah, kadang Anon nie pon, saje nak test blogger, cepat melatah or cool jerk.. haha bukan pung pang lebih kata "im cool blogger" cool, padahal meroyan cam org gila.. LOL~
3 minutes ago · Like




Tips Blogging 6 diilhamkan oleh Amirul Idham : Tak perlu layan komen SPAM. Contohnya tajuk post kita ialah 'Cara-cara mengelak penyakit sawan babi'. Tetapi komen di post berkenaan berbunyi 'Nice Blog. Please Visit My Blog'. Memberi komen dalam bahasa Indon atau Inggeris untuk entri berbahasa Melayu amat melukakan hati tuan punya blog. :)
16 minutes ago · LikeUnlike · Comment · View Feedback (17)Hide Feedback (17)

*
*
7 people like this.
*


o
Amirul Idham: bila nama aku dah kena kait, automatik aku like terus status ni. keh keh keh
12 minutes ago · LikeUnlike ·


o
Shahroll Hairie: Kadang link dari Spain pon ade lam blog aku.. pelik tol!
9 minutes ago · LikeUnlike ·


o
Blogger's Malaysia™ KC: kalo ada tips yg best2 sharela. anda akan dipopularkan serta merta. bhahahaha. ^_^
9 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading... ·


o
Shahroll Hairie KC: aku tak de tips, but idea tu ade lah.. huhu~ aku suka word "Kenapa"
8 minutes ago · LikeUnlike ·


o
Amirul Idham Shahroll: yg tu mmg sah spam dari orang oversea. aku selalu kena. nasib baik skrg ni blogger ada auto detect spam.



KC: peh. kalau popular, boleh masuk paper lepas ni. keh keh keh
7 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading... ·


o
Blogger's Malaysia™ KC: bagi idea pun elok juga. Jangan tak tau. Ramai blogger dah masuk paper tau. bhahahaha. Aku je tak sebab aku ni Anonymous. :)
6 minutes ago · LikeUnlike ·


o
Shahroll Hairie Mirul: tu la pasal... gedik tol obersi nie.. huhu~ masuk paper? huu~ feyymess ah pas tu? ke pas tu "nan hado" gak? huhuU~
4 minutes ago · LikeUnlike ·


o
Amirul Idham: aku rasa, dgn tahap penulisan aku, mmg tak de la nak masuk paper. cukup la asal ade orang baca blog aku.

berapa ramai admin blogger's malaysia ni? sape je admin yang ade blog?
4 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading... ·


o
Blogger's Malaysia™ KC: ramai je blogger femes. tapi tak kurang juga yg perasan femes. :)
3 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading... ·


o
Amirul Idham: keh keh... orang perasan femes memang la ramai. eh, kau tak jawab soalan aku yg tadi lagi ni
2 minutes ago · LikeUnlike ·


o
Blogger's Malaysia™ KC: Admin kat sini ada 2 org je. DJ dan KC. :) kedua2nya memiliki blog. Utk DJ: http://dakjaat.com/ dan utk KC: http://kicssan.blogspot.com/
about a minute ago · LikeUnlike · 1 personLoading... ·



Tips Blogging 7 diilhamkan oleh Shahroll Hairie: Jangan meroyan kerana komen pedas Anonymous. Terimalah mereka sebagai salah seorang pembaca dalam blog kita. Tanpa Anon siapalah blogger. :)




Tips Blogging 8: Komen pembaca di blog anda adalah untuk dibalas. Bukan untuk hiasan. :) Hargailah pembaca yang memberi komen di blog anda. Paling tidak pun, 'terima kasih di atas komen saudara, Anonymous'

7 minutes ago · 22 · LikeUnlike · Comment

*
*
2 people like this.

*
o
Shahroll Hairie: btol2.. saya ade buat entry khas untuk ruangan komen nie.. huhu~
http://www.shahrulhairy.com/2010/12/kenapa-komen-perlu-dijawab-bukan-untuk.html
4 minutes ago · LikeUnlike · 1 personLoading...


o
Amirul Idham: tapi ade gak komen yg macam haram. aku tulis panjang berjela, dia komen: "nice blog. please visit my blog." nmpk sgt die komen sbb nk trafic kat blog dia. kot2 dia tak baca pun apa orang lain tulis




Tips Blogging 9: Tak perlu kongsikan kisah peribadi anda terlalu banyak di dalam blog. Sesungguhnya pembunuh seorang manusia adalah kisah peribadinya dijadikan bahan untuk menjatuhkan dirinya. Berpada-padalah kerana memang sifat manusia suka mencari kesalahan manusia lainnya dalam pelbagai bentuk.




Tips Blogging Penting: Jaga solat. Jaga kesihatan. Jangan tidur lewat. :)






Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Mai, mai klik kat bawah ni...





Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)